Pari viikkoa sitten leivoin vegaanista ja gluteenitonta mustikkamurupiirakkaa perhedinnerille, gluteenittoman ja vegaanisen mansikkamoussekakun lisäksi. Vegaanisten piirakoiden leipominen on yllättävän helppoa ja maussa tuskin huomaa kananmunan ja maitotuotteiden puuttumista.

Piirakan pohjaan käytin rasvana Sunnuntain laktoositonta margariinia sekä viljatuotteina Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Kananmunan korvasin soijajogurtilla. Voit käyttää myös gluteenitonta kasvipohjaista jogurttia.

Pohjataikinasta otin neljänneksen talteen ennen soijajogurtin lisäämistä. Se tarvittiin muruseokseksi piirakan pinnalle. Laitoin piirakkaan viime kesänä kerättyjä mustikoita, joten sekoitin jäisten mustikoiden joukkoon pari ruokalusikallista perunajauhoja. Pakastemustikoista kun irtoaa paljon nestettä paiston aikana.

Piirakkapohjan päälle tuli ensin mustikat, sitten lusikoin päälle Alpron vaniljanmakuista Greek Style -jogurttia sekä viimeisenä ripottelin pinnalle muruseoksen. Jos et voi käyttää soijajogurttia, korvaa se gluteenittomalla kasvipohjaisella jogurtilla, esimerkiksi Oddlygood Greek-a-Licious Vanilla gurtilla. Varmista tällöin täytteen hyytyminen lisäämällä 1 rkl perunajauhoja gurttiin.

Vegaaninen ja gluteeniton mustikkamurupiirakka onnistui oikein hyvin ja maistui kaikille. Siitä tuli tosi mehevä ja herkullinen. Tämä piirakka sopii vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien lisäksi kananmuna- ja maitoallergisille. Sopii siis moneen lähtöön. Jos haluat tehdä pelkästään gluteenittoman version mustikkapiirakasta, leivo se herkullisella gluteenittoman mehevän mustikkapiirakan ohjeellani.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja ja muruseos piirakan päälle
150 g maidotonta margariinia, esim. Sunnuntai laktoositon
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1½ dl Alpron maustamatonta soijajogurtti)
Täyte
5–6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja pakastemustikoihin
3 dl Alpron Greek style Vanilla (rahkan tyyppinen)
½ dl sokeria
Päälle
muruseos, otettu pohjataikinasta ennen soijajogurtin lisäämistä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa iso uunivuoka (noin 25 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Leivinpaperin saat parhaiten asettumaan vuokaan, kun kastelet vuoan pohjan vedellä tai rypistät leivinpaperin.
Valmista pohjataikina. Sulata maidoton margariini. Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa ja lisää hieman jäähtynyt margariinisula joukkoon. Sekoita murumaiseksi.
Ota neljännes muruseoksesta toiseen kulhoon. Tämä tarvitaan piirakan pinnalle.
Lisää suurempaan muruseokseen soijajogurtti. Sekoita taikina tasaiseksi.
Levitä taikina lusikan tai nuolijan avulla vuoan pohjalle. Ripottele päälle mustikat, joihin olet sekoittanut perunajauhot.
Valmista täyte. Mittaa soijarahka kulhoon ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Lisää sokeri. Lusikoi täyte mustikoiden päälle.
Ripottele pinnalle muruseos.
Paista mustikkamurupiirakkaa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Kokeilin ja hyvä piirakka tuli. Kiitos ohjeesta! Käytin pohjaan soijajugurtin sijaan omenasosetta.
Kiitos viestistäsi. Kiva, että piirakka onnistui tuunattunakin ja maistui. Pitäisi itsekin kokeilla useammin omenasosetta soijajogurtin sijaan taikinoissa. Leivonnan iloa kevääseen!
Kiitos! Monissa resepteissäsi on kaurahiutaleita. Olen miettinyt korvaavaa tuotetta, kun tattarikaan ei käy. Samoin noille soija-, ja kaurajogurteille. Ainahan ne voi jättää pois, mutta olisi kiva korvata ne jollakin. Olen tehnyt paljon ohjeillasi. Ne ovat tosi hyviä ja toimivia. Iso plussa tuotekuvista.
Kiva kun olet leiponut ohjeillani ja tykkäät. Kiitos 🙂 Gluteenittomat kaurahiutaleet voit korvata esimerkiksi hirssihiutaleilla, jotka ovat miedonmakuisia. Soija- ja kauragurteille en osaa sanoa korvaavaa vegaanista vaihtoehtoa. Pahoittelen.
Totta tuokin. Nopeasti sitä tottuu?
Hei! Millä tuotteilla saan tästä viljattoman ja soijattoman herkun? Kiitos!
Anteeksi, kun vastaukseni on viipynyt. Valitettavasti minulla ei ole kokemusta asiasta. Jos jollain toisella olisi kokemusta, olisi kiva kuulla.
Liikaa sokeria!
Sokerin määrää piirakoissa voi aina säätää omien makumieltymysten mukaan.