Omenoita tulee tosi paljon tänä vuonna. Monet tuskailevat mihin omenoita saisi menemään. Mehuasemillakin on ruuhkaa. Meillä ei ole omppupuita, mutta onneksi olemme saaneet omenoita tuttavilta ihan riittämiin. Omenapiirakka on yksi parhaista satokauden herkuista.
Kevättalvella leivoin tämän gluteenittoman ja vegaanisen mehevän omenapiirakan marttaillan tarjoiluun. Silloin ohje jäi postaamatta, kun gluteeniton kinderpiirakka meni edelle. Omppupiirakka kuvineen ja ohjeineen jäi unholaan. Viime viikolla oli tarve leipoa pari gluteenitonta ja vegaanista omenapiirakkaa, jolloin mieleeni putkahti tämä loistava ohje.
Piirakan pohjataikinaan käytin Sunnuntain laktoositonta margariinia, joka on myös maidoton sekä viljatuotteina Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Lisäsin myös mantelijauhetta, joka nosti piirakan maun ihan omalle tasolleen. Kananmunan korvasin vaniljanmakuisella Alpron Greek Style -soijarahkalla. Pohjataikinasta otin neljänneksen talteen ennen soijarahkan lisäämistä. Se tarvittiin muruseokseksi piirakan pinnalle.
Kuutioin omenat piirakan päälle. Ne voi myös hyvin viipaloida kuten tein viime viikolla. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Piirakkapohjan päälle laitoin ensin omenakuutioita, sitten lusikoin päälle Alpron vaniljanmakuista Greek Style -rahkaa, jota ohensin hieman soijamaidolla sekä viimeisenä ripottelin pinnalle muruseosta.
Vegaaninen ja gluteeniton omenarahkapiirakka onnistui oikein hyvin. Siitä tuli tosi mehevä ja herkullinen. Tämä piirakka sopii vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien lisäksi kananmuna- ja maitoallergisille. Sopii siis moneen lähtöön. Eikä mausta yhtään huomaa, että olisi ton-ton.
Viime viikon gluteenittomissa ja vegaanisissa omenapiirakoissa jätin testimielessä mantelijauheen pois ja korvasin sen kaurahiutaleilla. Toimii hyvin näinkin. Piirakasta tuli paljon kehuja ja reseptiä kovasti kyseltiin. Leivoin piirakat pienen uunipellin kokoisella uunivuoalla, keväällä isolla uunipellillä. Alla on sekä pienen että ison uunipellin ohjeet. Peltien koot kun vaihtelevat, uunin koosta ja merkistä riippuen.
Raaka-aineet
Ohje 1 PIENELLE uunipellille (noin 35 cm x 30 cm)
Pohja
200 g maidotonta margariinia, Sunnuntai laktoositon
2 dl sokeria
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseoksesta, Pirkka
¾ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ rkl kardemummaa
2 dl vaniljanmakuista soijarahkaa, Alpro Vanilla Greek Style
Täyte
5–6 omenaa, koosta riippuen kuutioina tai viipaleina
2 rkl sitruunan mehu
2 rkl sokeria
1 rkl kanelia
Päälle
1 prk (= a`400 g) vaniljanmakuista soijarahkaa, Alpro Vanilla Greek Style
¾ dl soijamaitoa
½ dl sokeria
Pinnalle
muruseos, otettu pohjataikinasta ennen soijarahkaseoksen lisäämistä
Ohje 2 SUURELLE uunipellille (noin 42 cm x 37 cm)
Pohja
300 g maidotonta margariinia, Sunnuntai laktoositon
3 dl sokeria
6 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseoksesta, Pirkka
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1½ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
3 dl vaniljanmakuista soijarahkaa, Alpro Vanilla Greek Style
Täyte
6–8 omenaa, koosta riippuen kuutioina tai viipaleina
½ sitruunan mehu
½ dl sokeria
1–2 rkl kanelia
Päälle
2 prk (= a`400 g) vaniljanmakuista soijarahkaa, Alpro Vanilla Greek Style
2 dl soijamaitoa
½-1 dl sokeria
Pinnalle
muruseos, otettu pohjataikinasta ennen soijarahkaseoksen lisäämistä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita leivinpaperi uunipellin päälle. Voit kastella pellin vedellä, jolloin leivinpaperi asettuu hyvin paikalleen.
Valmista pohjataikina. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää margariinisula. Sekoita murumaiseksi.
Ota neljännes muruseoksesta eri kulhoon, myöhemmin käytettäväksi.
Lisää suurempaan muruseokseen soijarahka. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille lusikalla/nuolijalla.
Valmista täyte
Sekoita soijarahka kulhossa ja notkista soijamaidolla. Lisää sokeri ja sekoita. Siirrä sivuun odottamaan.
Pese ja kuori omenat. Halkaise ja poista siemenkodat. Kuutioi omenat ja pirskota päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Sitruunamehun lisääminen ei ole välttämätöntä.
Laita omenakuutiot pohjataikinan päälle.
Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja ripottele seos omenakuutioille.
Levitä soijarahkaseos maustettujen omenakuutioiden päälle.
Ripottele lopuksi muruseos piirakan pinnalle.
Paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.
Vinkit
Jos et voi käyttää soijatuotteita, korvaa gluteenittomalla kasvipohjaisella gurtilla, esimerkiksi Oddlygood Greek-a-Licious Vanilla gurtilla. Varmista tällöin täytteen hyytyminen lisäämällä 2 rkl perunajauhoja gurttiin.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
3 kommenttia
Jos tekisin vain gluteenittomana enkä vegaanisena niin kävisiköhän Valion vaniljarahka sekä pohjaan että pääliseen?
Tätä kyllä pitää töissä tehdä myyntiin
Kiva kuulla. Hienoa, että ohjeelle on käyttöä 🙂