Ihanaa kun vihdoinkin olen päässyt leipomaan mustikkapiirakkaa tuoreista marjoista. Leivoin keskiviikkona kesän ensimmäisen mustikkapiirakan vegaanisena ja gluteenittomana. Tyttären perheen kanssa ollaan oltu tämä viikko mökillä ja kuopuskin tuli tyttöystävänsä kanssa pariksi yöksi. Mustikka-aikaan must-tarjottava oli tietysti mustikkapiirakka. Ja mikä parasta, piirakkamarjat kerättiin porukalla. Eilen leivoin toisen vegaanisen ja gluteenittoman mustikkapiirakan, joka viedään tänään kyläreissulla tuliaiseksi.

Gluteeniton mustikkapiirakka onnistuu mainiosti myös ilman kananmunia ja maitotaloustuotteita. Voin korvasin Sunnuntain maidottomalla margariinilla. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin ekassa piirakassa Pirkan gluteenittoman vaalean jauhoseoksen ja toisessa Virtasalmen Viljatuotteen vaalean jauhoseoksen. Molemmat toimivat. Jauhoseoksen lisäksi laitoin taikinaan gluteenittomia kaurahiutaleita. Pohjataikinan kananmunan korvasin puolella desilitralla vaniljanmakuista soijajogurttia.

Alpron Vanilla soijajogurtti (Greek Style) sopii erinomaisesti korvaamaan täytteessä kananmunaa ja kermaviiliä. Mausteeksi laitoin sokeria ja vaniljasokeria. Lusikoin seoksen mustikoiden päälle ja tasoitin pinnan. Jos käytät pakastemustikoita, lisää niihin 2 rkl perunajauhoja.

Vegaanisesta ja gluteenittomasta mustikkapiirakasta tuli tosi herkullinen. Piirakan maku vaan paranee kun annat sen jäähtyä. Voit leipoa piirakan tarvittaessa jo edellisenä päivänä. Koristelin piirakan tuoreilla mustikoilla ja metsävadelmilla sekä mustikan lehdillä. Jos haluat tehdä ainoastaan gluteenittoman version mustikkapiirakasta, kurkkaa resepti kesän ekaan gluteenittomaan mustikkapiirakkaan.

Viime aikoina en ole malttanut tehdä uusia reseptejä blogiin. Leiponut kyllä olen, mutta tutuilla resepteilläni. Tyttären perhe lomailee parhaillaan Suomessa useamman viikon ajan. Mummin rakas, 2-vuotias ihanuus on nyt etusijalla. Kiva touhuta yhdessä vaikka mitä.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
125 g maidotonta margariinia, Sunnuntai laktoositon
1 dl sokeria
2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka tai Virtasalmen Viljatuote
¾ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl Alpron Vanilla soijajogurttia (Greek Style)
Täyte
5 dl mustikoita
3 dl Alpron Vanilla soijajogurttia (Greek Style)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Päälle
mustikoita ja metsävadelmia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26–28 cm) maidottomalla margariinilla.
Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi soijajogurtti. Pyöräytä taikina tasaiseksi nuolijalla.
Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä mustikat piirakkapohjan päälle. Sekoita sokerit soijajogurttiin ja kaada seos marjojen päälle. Tasoita pinta lusikalla.
Paista mustikkapiirakkaa uunissa 30–35 minuuttia.
Vinkit
Jos käytät pakastettuja mustikoita, lisää mustikoiden joukkoon 2 rkl perunajauhoja. Piirakan paistoaika myös hieman pitenee, noin 5 minuutilla. Voit halutessasi maustaa piirakkataikinan kardemummalla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
1 kommenttia
Ihanaa kun näitä gluteenittomia reseptejä tulee Nämä kirsikkaviinerit oli mahtava keksintö