Julkaisin pari viikkoa sitten gluteenittoman appelsiini-suklaakakun ohjeen. Sain toiveita kakun vegaanisesta versiosta. Lupasin ohjeen kevään aikana. En kuitenkaan malttanut odottaa kevättä vaan laitoin heti jauhot pöllyämään.

Kolme vegaanista ja gluteenitonta appelsiini-suklaakakkua on nyt leivottu. En antanut periksi, vaikka ensimmäisestä kakusta tuli jo mehevä ja herkullisen makuinen. Tämän postauksen kuvat ovatkin pääosin ekasta leipomastani kakusta. Testasin kakkuun sekä Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta että Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Rasvana käytin Sunnuntain laktoositonta margariinia, joka on myös maidoton. Kananmunat korvasin vaniljamakuisella soijajogurtilla.

Jokaisella kolmella kerralla syntyi komea vegaaninen ja gluteeniton kakku. Vegaanisen ja gluteenittoman kakun maku oli ehkä jopa parempi kuin pelkästään gluteenittoman. Soijarahka toi kakkuun ihanasti mehevyyttä.

Olin jopa itsekin yllättynyt, että vegaanisesta versiosta tuli näin muhkea kakku. Vau! Ainut asia, joka sai testaamaan lisää, oli kakun pinnan repeily paiston aikana. Ensimmäisen testin tein Semperin Fin Mixillä. Kakku oli komea, mutta pinta repeili liikaa.

Toisen vegaanisen version leivoin Pirkan vaaleasta jauhoseoksesta. Nytkin kakku vähän repeili pinnaltaan, mutta ei niin paljon kuin Semperin jauhoseoksella.

Pirkan jauhoseoksella kakusta tuli muhkea. Kakun koostumus ja rakenne oli erinomainen. Jauhoseoksen sisältämä psyllium paransi todennäköisesti rakennetta. Semperin jauhoseoksella kakku oli vähän mureneva.

Leivoin vielä kolmannen vegaanisen ja gluteenittoman appelsiini-suklaakakun. Vähensin Pirkan jauhoseoksen määrää. Jos kakku kohoaa keskeltä ja repeilee, yleensä syynä on liiallinen jauhojen määrä. Vaihdoin myös kakkuvuoan jauhottamisessa käyttämäni gluteenittomat korppujauhot teff-jauhoihin. Halusin, ettei vaalea korppujauho näkyisi valmiissa kakussa. Kakku kohosi hyvin, mutta laskeutui hieman jäähtyessään. Kakun pinta edelleen repeili samalla tavalla. Ei siis kannata vähentää jauhoja, mutta teff-kokeilu meni maaliin. Kakun väri oli tummempi teffin takia ja väri tasainen. Mielestäni väriltään kaunein kakku näistä kolmesta. Kakku irtosi hyvin teflonpohjaisesta kakkuvuoastani.

Appelsiini-suklaakakkuja on viime aikoina syöty yllin kyllin niin kotona kuin mieheni työpaikalla. Pakastimessakin odottaa pari kakkua jälkikasvun kyläilyjä. Kakun pinnan repeily paiston aikana jäi nyt mysteeriksi, mutta makuhan on tärkeintä. Eikä se repeily edes näy, kun kakku kumotaan. Kokeilujeni jälkeen suosittelen käyttämään ohjeessani Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Tämän reseptin testailu meni vähän överiksi, mutta aina näistä kokeiluista jotain oppii. Heh-heh!

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
200 g maidotonta margariinia, esimerkiksi Sunnuntai laktoositon
2½ dl sokeria
2 dl vaniljanmakuista soijarahkaa, Alpro Vanilla
4½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
¾ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
1½ dl appelsiinin mehua (= 2 appelsiinia)
2 appelsiinin raastettu kuori (= 2–3 rkl)
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele rengaskakkuvuoka maidottomalla margariinilla ja jauhota teff-jauhoilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla.
Valmistele tarvittavat raaka-aineet. Pese appelsiinit hyvin ja raasta niiden kuoret. Halkaise appelsiinit ja purista mehu. Mittaa appelsiinin mehu ja sekoita appelsiinien raastettu kuori mehun joukkoon. Mittaa maidoton margariini ja sokeri kulhoon. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään (sokeria lukuun ottamatta). Ota soijarahka esille ja sekoita rahka tasaiseksi.
Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää 2 dl soijarahkaa kolmessa erässä hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja appelsiininmehu vuorotellen taikinaan. Lopuksi sekoita taikina nuolijalla hyvin sekaisin pohjaa ja reunoja myöten.
Nosta taikina lusikalla kakkuvuokaan. Paista kakkua noin 50 minuuttia.
Anna kakun vetäytyä vuoassa 7–10 minuuttia ennen kuin kumoat sen varovasti leivinritilän päälle.
Vegaaninen ja gluteeniton appelsiini-suklaakakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Toki voit leikata maistiaispalan, kun kakku on hieman jäähtynyt.
Vinkit
Appelsiineissa on paljon eroa. Mielestäni mehukkaimpia ovat Bruno appelsiinit. Joskus edullisista appelsiineista saa toki hyvin mehua, joskus ne ovat aika kuivia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hei Leila!
Pidän aivan valtavasti tämän sinun himoleipuri.fi sivuston sisällöstä. Sinulla on huikean hieno tapa kirjoittaa, osaat kuvailla upeasti tekemiäsi asioita (leivonnat, testailut, makuraatilaisten kommentit yms.). Tuntuu, että jokainen ohjeesi on ajatuksella laadittu ja rakkaudella leivottu. Kaikki se huokuu kirjoittamissasi riveissä, niiden väleissä sekä ottamissasi upeissa kuvissa. Teet kyllä aivan ensiluokkaista työtä tämän sivuston kanssa!
Josta tulikin mieleeni, että oletko ikinä ajatellut, että voisit koota näitä reseptejäsi myös kirjaksi? Näen jo edessäni sivuston pohjalta tehdyn kirjan, jonka sivuilta löytyy varsinaisen reseptin lisäksi jokaiseen ohjeeseen liittyvä tarina (tärkeä!), testaukset, kuvat ja kaikki. Ostaisin kirjasi heti ja uskon, että niin tekisi moni muukin! Suosittelen lämpimästi tarjoamaan kirjaehdotusta jollekin kustantamolle!
Oikein ihanaa kevättä kaikille – erityisesti sinulle, Leila! ❤
Hei Miranda!
Kiitos paljon viestistäsi ja ihanasta palautteestasi. Tässähän menee ihan sanattomaksi ja liikuttuu.
Kiva kuulla, että tykkäät resepteistäni ja tyylistäni. Leivonta on intohimoni ja testailut tosi mielenkiintoisia. Sivustollani haluan auttaa gluteenittomia leivonnaisia leipovia onnistumaan ja kokemaan leivonnan iloa. Itse tehdyt gluteenittomat (ja vegaaniset) uunituoreet leivonnaiset ovat myös niin herkullisia.
Kirjasta. Kiitos kannustuksesta. Himoleipurin gluteeniton leivontakirja on kyllä hyvä idea, mutta työläs ja aikaa vaativa. Minulla on monenlaisia harrastuksia ja aktiviteetteja, blogi yksi niistä. Nytkin olen Lapissa lumikenkäilemässä. Laitan kirja-asian harkintaan.
Aurinkoista kevättä myös sinulle ja leivonnan iloa!