Gluteeniton appelsiini-suklaakakku

Himoleipuri

Lähikaupassa oli hiljattain mahtava tarjous. Viidellä eurolla sai ämpärillisen hedelmiä sekä ämpärin kaupan päälle. Arvaa kuka poimi appelsiineja, sitruunoita ja greippejä ämpärin kukkuralleen. Nyt on vitamiinit kohdallaan ja leivontaraaka-aineita riittää.

Tammikuussa leipomastani gluteenittomasta appelsiini-suklaatäytekakusta jäi niin hyvä maku suuhun, että halusin kokeilla samaa makukomboa kahvikakkuun. Kahvikakut ovat helppoja ja nopeita tehdä ja syntyvät vähistä aineista. Tähän gluteenittomaan appelsiini-suklaakakkuun tulee perusraaka-aineiden lisäksi tummaa kaakaojauhetta, Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta sekä appelsiinien mehua että kuoriraastetta.

Tällä ohjeella tulee suuri kakku. Tarvitset vähintään 2 litran vetoisen kakkuvuoan taikinalle

Ennen kypsän kakun kumoamista vuoasta, kakun on hyvä antaa vetäytyä 10 minuuttia. Leivinritilän päällä kakku jäähtyy tasaisesti.

Kakusta tuli niin kaunis uudessa kakkuvuoassani

Appelsiini-suklaakakun päälle voit sihdata tomusokeria tai tehdä suklaakuorrutuksen. Itse päädyin tekemään suklaakuorrutuksen tummasta gluteenittomasta suklaasta ja kuohukermasta. Kakun koristelin gluteenittomalla tummalla suklaarouheella. Ripottelin pinnalle myös appelsiinirouhetta, jota tein kuivattamistani appelsiiniviipaleista.

Appelsiinin ja suklaan liitto on täydellinen. Mieheni tuli töistä ja totesi ensimmäisenä:” Onpa täällä hyvä tuoksu. Olet tainnut leipoa”.  Jos oli tuoksu valloittava, niin oli makukin.

Tein kakun myös Semperin gluteenittomalla hienolla jauhoseoksella (Fin Mix). Kuva alla. Kakku onnistui erinomaisesti; sopiva mehevyys ja pehmeä rakenne. Appelsiinin maku tuli myös paremmin esille kuin Pirkan vaalealla jauhoseoksella. Jos leivot Semperin jauhoseoksella, laita vain 1 tl leivinjauhetta. Kakku vaatii tosiaan ison vuoan, mielellään yli 2 litran kokoisen. Minun 2 litran vuokani meinasi käydä pieneksi. Voit tehdä osasta taikinaa muffineita, jos sinulla ei ole riittävän kokoista vuokaa.

Herkullisin kakkuterveisin ja mukavaa viikonloppua!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton appelsiini-suklaakakku

Himoleipuri Lähikaupassa oli hiljattain mahtava tarjous. Viidellä eurolla sai ämpärillisen hedelmiä sekä ämpärin kaupan päälle. Arvaa kuka… Makeat gluteeniton, kakku, kahvikakku, kuivakakku, appelsiini, appelsiini-suklaakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

250 g margariinia
3 dl sokeria
4 kananmunaa
4½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
¾ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1½ dl appelsiinin mehua (= 2 isoa appelsiinia)
2 appelsiinin kuori raastettuna (= 2–3 rkl)

Kuorrutukseen
50 g gluteenitonta tummaa suklaata
½ dl kuohukermaa
(appelsiiniaromia)

Koristeluun
50 g gluteenitonta tummaa suklaata rouhittuna
appelsiinirouhetta

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tee esivalmistelut. Voitele vähintään 2 litran rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Pese appelsiinit huolella, raasta niiden kuori raastimella. Raasta kuoresta vain oranssiosa, vältä valkoista, koska se on kitkerää. Halkaise appelsiinit ja puserra mehu. Mittaa appelsiinimehua 1½ dl ja sekoita siihen kuoriraaste.

Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita jauhoseos, kaakaojauhe siivilöiden ja leivinjauhe keskenään. Lisää puolet jauhoista taikinaan. Lisää appelsiinin mehu ja raastettu kuori vuorotellen loppujen kuivien aineiden kanssa. Sekoita taikina nuolijalla tasaiseksi pohjaa myöten.

Nosta taikina lusikalla kakkuvuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi.

Paista kakkua uunissa noin 50–55 minuuttia. Anna kakun vetäytyä vuoassa 5–10 minuuttia ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäähtymään.

Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria tai tee suklaakuorrutus.

Suklaakuorrutusta varten rouhi suklaa hienoksi. Kuumenna kuohukerma kattilassa lähelle kiehumispistettä, älä keitä. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada rouhittu suklaa joukkoon. Anna suklaan sulaa pari minuuttia. Sekoita sitten massa tasaiseksi. Anna suklaamassan hieman jäähtyä ja paksuuntua.

Valuta kakun päälle suklaamassaa. Ripottele pinnalle rouhittua suklaata ja mahdollisesti muita gluteenittomia koristeita. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta suklaa jähmettyy. Kakku säilyy hyvänä useamman päivän.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

10 kommenttia

Aila Koivumäki 23.2.2024 - 14:12

Suosin leivonnassa ja ruuanlaitossa juoksevaa kasvirasvasekoitetta. Voisikohan tämä kakku onnistua työjörjestystä muuttamalla niin, että vaahdotetaan munat ja sokeri ja lisätään sitten muut ohjeen mukaan?

Vastaa
Himoleipuri 23.2.2024 - 22:40

Itse mietin samaa.Tekisinkö kakun vaahdottamalla munat ja sokerin ja lisäämällä sulatetun rasvan? Päädyin kuitenkin perinteiseen tapaan. Jos kokeilet esittämälläsi tavalla, kertoisitko, miten onnistui.

Vastaa
Aila 25.2.2024 - 20:37

Kakku onnistui hyvin pullomargariinilla.
Ihana kakku -pehmeä ja maukas (appelsiinin ja suklaan yhdistelmä on vastustamaton) lopputulos.

Vastaa
Himoleipuri 26.2.2024 - 14:22

Tosi mukava, kun kokeilit kakkua pullomargariinilla ja kerroit lopputuloksesta, kiitos! Hienoa, että kakku onnistui hyvin myös juoksevalla margariinilla 🙂

Vastaa
Salme 12.3.2024 - 14:39

Mikä on paistoaika jos tekee muffinssivuoassa ja lämpötila

Vastaa
Himoleipuri 12.3.2024 - 21:26

Luulisin, että sopiva paistoaika olisi 15-20 minuuttia, lämpötila 200. Mukavaa leivontaa!

Juoksuvalmennus nollasta viiteen kilometriin 23.2.2024 - 11:36

Tämä gluteeniton appelsiini-suklaakakku kuulostaa todella herkulliselta ja on varmasti loistava lisä jokaiseen kahvipöytään! On inspiroivaa kuulla, miten olet hyödyntänyt lähikaupan hedelmätarjouksen ja muuttanut sen maistuvaksi leivonnaisiksi. Eri jauhoseoksilla kokeileminen ja niiden vaikutusten vertailu kakun lopputulokseen on myös erittäin hyödyllistä tietoa meille, jotka haluamme kokeilla reseptiä. Kiitos, että jaoit tämän reseptin ja omat kokemuksesi – en malta odottaa, että pääsen kokeilemaan sitä itse!

Vastaa
Himoleipuri 23.2.2024 - 22:37

Kiitos viestistäsi. Mukava, että tykkäsit postauksestani. Toivottavasti ehdit kokeilemaan ohjetta. Hauskaa viikonloppua!

Vastaa
Elisa Hohkuri 9.3.2024 - 7:33

Kokeilin kakkua töissä.Käytin Sunnuntain gluteiinitonta jauhoseosta ja kakku onnistui täydellisesti.

Vastaa
Himoleipuri 12.3.2024 - 21:27

Kiva kuulla, että kakku onnistui myös Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Kiitos tiedosta.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää