Viime viikolla töissä oli piknik-ilta nyyttikestiperiaatteella. Lähes kaikki osallistujat toivat jonkun leivonnaisen tai ruokaa. Kolme pöytää oli täynnä toinen toistaan ihanampia herkkuja. Itse leivoin tiikerikakun ja tietty gluteenittomana. Herkkujen joukosta bongasin monta hyvää leivontaideaa, muun muassa paistetun raparperijuustokakun, joka oli tosi hyvää.
Viikonloppuna toin mökiltä raparperia ja näin pääsin leipomaan gluteenitonta raparperijuustokakkua. Blogissani on ohje gluteenittomaan amerikkalaiseen juustokakkuun. Se on taivaallisen hyvää. Päätin tuunata ohjetta siten, että keitän raparperimarmeladin kakun pohjalle ja ripottelen päälle raparperin paloja.
Raparperitäyte kannattaa suurustaa perunajauhoilla marmeladin vahvuiseksi. Silloin se ei kostuta keksimurupohjaa. Voit myös esipaistaa pohjan, jolloin siitä tulee rapeampi.
Onnistuneen paistetun juustokakun salaisuus on alhainen paistolämpötila, 160 astetta. Korkeammassa lämpötilassa kakun reunat kypsyvät liian nopeasti ja pinta tummuu.
Raparperijuustokakun pinta vähän lohkeili, koska raparperipalat tuovat kosteutta juustokakun päälle ja jäähtyessään palat vetäytyvät pienemmiksi.
Kakun on hyvä antaa jäähtyä huoneenlämmössä ja vasta jäähtyneenä jääkaappiin. Gluteeniton raparperijuustokakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä mansikkakastikkeen kera.
Raaka-aineet
Pohja
200 g gluteenittomia digestivekeksejä
2 rkl sokeria
80 g voita sulatettuna
Raparperitäyte
5 dl raparperia
1 dl sokeria
½ tl kanelia
2 tl perunajauhoja
½ dl vettä
Juustokakkutäyte
530–600 g Philadeplhia-tuorejuustoa
2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
4 kananmunaa
200 g ranskankermaa
2 dl raparperipaloja
Mansikkakastike
250 g mansikoita
1–2 rkl sokeria
2 rkl appelsiinimehua
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Bingota irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Leivinpaperi vuoan ulkopuolella estää mahdollisen irtoavan rasvan valumisen uunin pohjalle. Voitele vuoan reunat voilla.
Valmista pohja. Murskaa digestivekeksit kaulimella tai monitoimikoneessa. Sulata voi. Sekoita keksinmurut ja sokeri keskenään kulhossa. Kaada voisula joukkoon ja sekoita hyvin. Painele keksimuruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista raparperitäyte. Leikkaa raparperit paloiksi. Kaada puolet vedestä (¼ dl) kattilaan sekä raparperipalat, sokeri ja kaneli. Keitä seosta niin kauan, että raparperipalat hieman pehmenevät. Sekoita perunajauho pienessä kupissa jäljellä olevan veden (¼ dl) kanssa. Kaada seos rapaperiseoksen joukkoon ja annan seoksen kuplahtaa. Siirrä kattila liedeltä ja anna raparperiseoksen jäähtyä.
Valmista juustokakkutäyte. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto pehmeäksi. Sekoita perunajauhot hyvin sokeriin, jolloin mahdolliset paakut rikkoontuvat. Lisää sokeri-perunajauhoseos, vaniljasokeri ja sitruunanmehu tuorejuuston joukkoon.
Lisää munat yksitellen kevyesti vatkaten. Lisää seuraava muna joukkoon vasta kun edellinen on kunnolla sekoittunut. Lisää lopuksi ranskankerma. Pyöräytä nuolijalla täyte tasaiseksi reunoja ja pohjaa myöten.
Kaada täyte vuokaan. Kopauta vuokaa muutama kerta pöytää vasten, niin ilmakuplat nousevat pintaan ja täyte asettuu tasaisesti.
Paista kakkua 50 minuuttia 160 asteessa. Sulje lämpö uunista, laita puuhaarukka uuninluukun väliin ja anna kakun olla uunissa vielä tunti.
Ota kakku pois uunista. Kakun keskusta hyllyy vielä hieman, mutta se kiinteytyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä paistamisen jälkeen vuoassa 5 minuuttia. Tarkista sitten, että reunat ovat irti kakkuvuoasta, tarvittaessa irrottele varovasti terävällä veitsellä. Kun kakku on kokonaan jäätynyt, nosta se vuoassaan jääkaappiin. Peitä kakku leivinpaperilla tai kevyellä leivinliinalla. Tarjoa seuraavana päivänä mansikkakastikkeen kanssa.
Sekoita mansikkakastikkeen ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
1 kommenttia
Hei, mitä luulet, Pystyisikö tätä pakastamaan