Limepiirakka on minun suosikkileivonnaisiani. Se on helppo ja nopea valmistaa. Ja mikä parasta, piirakan maku paranee säilytyksessä. Makeudestaan huolimatta piirakka maistuu raikkaan sitruksiselta. Key Lime Pien syntyjuuret ovat Floridassa, jossa kasvaa Key-limettejä.
Alkuperäiseen Key Lime Pien ohjeeseen tulee keltuaisia, mutta tämä helppo ja yksinkertainen ohje on munaton. Lainasin ennen korona-aikaa kirjastosta kakkutaitelija Emma Iivanaisen Makeat piirakat -kirjan. Viime viikkoina on ollut aikaa palata ihanaan kirjaan kerta toisensa jälkeen.
Viehätyin tähän limepiirakan ohjeeseen, jossa keltuaisten tilalla on ranskankermaa ja tavanomaista enemmän limemehua. Täytyy olla taivaallisen hyvää, sillä piirakka on nimetty maailman parhaaksi limepiirakaksi. Eiku kokeilemaan gluteenitonta versiota.
Tein piirakan pohjan gluteenittomista digestivekekseistä. Pohjaa paistetaan uunissa ennen täytteen lisäämistä. Näin pohjasta tulee rapea. Täytteeseen tarvitaan vain kolmea ainetta: kondensoitua maitoa, ranskankermaa ja limeä (mehuna ja raasteena). Valmis piirakka koristellaan kermavaahdolla ja limen kuoriraasteella.
Ihastuin kertaheitolla tähän ohjeeseen. Piirakka on tosi loistavan makuinen ja sen rakenne erinomainen. Iso plussa on se, että piirakka sopii myös kananmuna-allergisille. Eikä ole ongelmaa mitä tähteeksi jääneillä valkuaisilla tekisi. Suosittelen kokeilemaan tätä piirakkaa joko vappupäivän herkutteluun tai viimeistään äitienpäiväksi. Et taatusti pety. 🙂 Katso myös reseptin jälkeen vinkit gluteenittomaan ja vegaaniseen versioon.
Raaka-aineet
Pohja
150 g digestivekeksejä
75 g voita
Täyte
1 prk (= 397 g) kondensoitua maitoa
2 prk (= a´ 150 g) ranskankermaa
1 dl limemehua (= noin 4 limeä)
2 tl raastettua limen kuorta
Koristelu
1 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl raastettua limen kuorta (= 1 lime)
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Pese limet huolella. Raasta kahden limen kuori ja purista desi mehua limeistä.
Valmista pohja. Murskaa keksit kaulimella muovipussin sisällä tai monitoimikoneessa. Sulata voi mikrossa. Sekoita voisula keksimuruihin. Painele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 8 minuuttia.
Valmista täyte. Sekoita kondensoitu maitoa ja ranskankerma keskenään kulhossa. Lisää limemehu ja raastettu limen kuori. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
Paista piirakkaa 10 minuuttia uunin keskitasossa. Käännä sitten uuni pois päältä. Jätä piirakka uunin jälkilämpöön 30 minuutiksi.
Anna piirakan tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli.
Koristele piirakka ennen tarjoilua limellä ja kermavaahdolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Pursota pieniä ruusukkeita piirakan pinnalle ja ripottele niiden päälle limen raastettua kuorta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
8 kommenttia
Hei, mihin vuokaan tämä kannattaa tehdä ? Ja kuinka sen saisi nätisti vuoasta kakkulautaselle, ilman että hajoaa ?
Hei! Piirakka kannattaa tehdä irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Tällöin sen saa siististi siirrettyä kakkulautaselle. Käyttämäni irtopohjavuoan halkaisija oli 24 cm.
Hei, käykö kondensoitu kookosmaito (makeutettu vai ei?) jos haluaa tämän laktoosittomana?
Hei! Blogissani on kaksi limepiirakan ohjetta. Toiseen on käytetty kodensoitua kookosmaitoa. Tässä linkki ko. piirakkaan https://www.himoleipuri.fi/gluteeniton-ja-vegaaninen-limepiirakka/
Hei, voikohan tämän pakastaa myöhempää tarjoilua varten? ?
Voi pakastaa.
Tein vegaanisen version ohjeen mukaan ja piiras ei ole 30min jälkilämmön jälkeen ollekaan hyytynyt… jätin sen nyt vielä uuniin. Toivottavasti hyvät aineet ei menneet hukkaan.
Julkaisin tänään vegaanisen limepiirakan ohjeen ja tällä ohjeella täyte hyytyy todella hyvin. Ohje löytyy nimellä gluteeniton ja vegaaninen limepiirakka. Poistan tästä postauksesta vinkin, joka koski vegaanista versiota.