Gluteenittomat tattaripiparit

Himoleipuri

Sunnuntaina on ensimmäinen adventti, jolloin monessa perheessä leivotaan ensimmäiset joulupiparit. Parhaimman piparireseptin olen saanut kummitädiltäni, joka asui lapsuudenkotini naapurissa. Hänen tekemät piparit olivat kyllä maailman parhaita, makoisan mureita. Onneksi kummitäti antoi minulle piparireseptinsä, jonka mukaan olen leiponut piparit jo vuosikymmeniä.

Tämä gluteeniton resepti muistuttaa kummitätini reseptiä, mutta jauhot ovat tietysti gluteenittomia. Mielestäni parhaat gluteenittomat piparit saa, kun käyttää taikinassa tattarijauhoja gluteenittoman jauhoseoksen lisäksi. Tattari tuo hyvää rakennetta ja sopivasti mausteiden kanssa jouluista makua pipareihin.

Tattarijauhot sopivat hyvin kaulintaan.

Piparitaikina kannattaa tehdä leipomista edeltävänä päivänä. Tällöin se ehtii kovettua kaulintakuntoon ja mausteet tekeytyä keskenään. Itse tykkään, että taikinassa saa olla reilusti mausteita, mutta voit vaihtaa mausteita ja niiden määrää oman makusi mukaan. Tykkään myös, että piparit ovat aika paksuja. Niin olivat kummitädinkin piparit. Ennen leipomista kannattaa paistaa koekakku. Jos pipari leviää, lisää hieman jauhoja taikinaan.

Piparit paistetaan uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi.

Kestävän ja kauniin valkoisen kuorrutuksen pipareille saa tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Valkuaisen asemasta voit käyttää myös vettä tai sitruunamehua.

Piparintuoksuista viikonloppua ja hyvää adventtiaikaa sinulle!

Gluteenittomat tattaripiparit

Himoleipuri Sunnuntaina on ensimmäinen adventti, jolloin monessa perheessä leivotaan ensimmäiset joulupiparit. Parhaimman piparireseptin olen saanut kummitädiltäni, joka asui lapsuudenkotini naapurissa. Hänen tekemät piparit olivat kyllä maailman parhaita, makoisan mureita. Onneksi kummitäti… Makeat gluteeniton, pipari, piparkakut, joulupiparit, tattaripiparit, joulu European Tulosta
Serves: 60-70 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

1 dl siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
¼ tl maustepippuria
½ tl suolaa
100 g voita
1 kananmuna
1 tl soodaa
2 dl tattarijauhoja
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)

Kaulintaan
½ dl tattarijauhoja

Koristeluun
3 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen tai 1½ rkl vettä/sitruunamehua

Näin valmistat

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää lopuksi voi ja anna sen sulaa. Siirrä kattila liedeltä ja jätä seos jäähtymään.

Siirrä jäähtynyt siirappiseos taikinakulhoon. Lisää seokseen muna. Sekoita sooda jauhoseokseen ja lisää jauhot pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Paista piparitaikinasta koekakku uunissa. Jos pipari leviää paistettaessa, lisää hieman jauhoja.

Ripottele tattarijauhoja leivinpöydälle. Kauli taikina kahdessa erässä. Ota puolet taikinasta, muokkaa se tasaiseksi ja taputtele levyksi. Kaulitse levy ohuemmaksi ja ota siitä muotilla pipareita. Tee samoin taikinan loppuerälle.

Paista pipareita uunin keskitasolla noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää