Gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Himoleipuri

Enää viikko kun mummin rakas saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen viettämään ensimmäistä jouluaan. Hänen äitinsä on vegaani, joten leivoin gluteenittomia ja vegaanisia pipareita etukäteen valmiiksi.

Halusin leipoa gluteenittomat ja vegaaniset piparit ilman tattarijauhoa ja gluteenitonta kaurajauhoa, jotta ohje sopisi mahdollisimman monelle. Kolme gluteenitonta ja vegaanista taikinaa on nyt leivottu. Ekasta taikinasta tuli kauniita pipareita, mutta taikinaa oli mielestäni hankala kaulita. Pipareista puuttui myös tavoiteltu mureus.

Vastaleivottujen pipareiden tuoksu on huumaavaa

Vaihdoin jauhoseoksen ja lisäsin kasvikermaa taikinaan. Tämä oli hyvä muutos. Testasin jauhoseoksen määrää parilla taikinalla. Jauhoseoksena käytin Semperin hienoa gluteenitonta jauhoseosta, jolla tulee mureat ja maukkaat piparit. Kananmunan korvasin puolella desillä Valion Oddly Good-kasvikermaa. Piparkakkumausteeksi valitsin appelsiinilla maustetun version. Appelsiini antoi pipareille erinomaisen maun. Jos et löydä appelsiinilla maustettua piparkakkumausteseosta, tavallinenkin käy.

Leivoin piparit näistä raaka-aineista

Gluteeniton ja vegaaninen piparitaikina oli tosi hyväntuntuista ja helppoa kaulita. Vegaanisista leivonnaisista tulee vaaleampia kuin voilla leivotuista. Jos haluat enemmän väriä pipareihin, voit käyttää fariini- tai ruokosokeria tavallisen sokerin asemasta.

Jos haluat pipareiden olevan keskeltä vähän pehmeitä, lyhennä paistoaikaa. Gluteenittoman jauhoseoksen määrällä voi myös vaikuttaa pipareiden mureuteen. Laitoin taikinaan ensin viisi desiä jauhoseosta. Pipareista tuli tosi mureita. Tosin voi olla vaarana, että piparit leviävät vähän. Siksi kannattaa aina paistaa koekakku. Seuraavaan taikinaan laitoin jauhoseosta 5½ dl. Molemmat taikinat oli helppoa kaulita. Jälkimmäiset piparit olivat vähän kovempia kuin edellinen satsi.

Tänä jouluna mummin rakas ei vielä pääse maistelemaan pipareitani. Ensi vuonna sitten jo yhdessä leivotaan. Tosi innolla odotan yhteisiä leivontahetkiämme. Mummi mieluusti siirtää kädentaitojaan seuraaville sukupolville. Kun mummin rakas on vähän isompi, opetan hänelle karjalanpiirakoiden tekemisen. Niin opetti minunkin mummini minua ?

Piparintuoksuista joulun odotusta!
T. Himoleipuri Leila

Gluteenittomat ja vegaaniset piparit

Himoleipuri Enää viikko kun mummin rakas saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen viettämään ensimmäistä jouluaan. Hänen äitinsä on vegaani,… Makeat gluteeniton, vegaaninen, maidoton, kananmunaton, pipari, piparkakku, joulu European Tulosta
Serves: 50-60 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
2 rkl piparkakkumaustetta, appelsiinilla maustettu
100 g vegaanista margariinia, esim. Sunnuntai laktoositon
½ dl kasvipohjaista kermaa, esim. Oddly Good Easy Whipping tai Alpro Whipping
5–5½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta, Semper FIN MIX
1 tl soodaa
ripaus suolaa

Näin valmistat

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja piparkakkumauste. Siirrä kattila liedeltä, lisää paloiteltu margariini. Sekoita seos tasaiseksi ja jätä seos jäähtymään.

Siirrä jäähtynyt siirappi-margariiniseos taikinakulhoon. Sekoita sooda jauhoseokseen. Lisää kasvikerma ja jauhoseos pienissä erissä. Sekoita taikina tasaiseksi. Nosta taikinakulho peitettynä jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Paista piparitaikinasta koekakku uunissa. Jos pipari leviää paistettaessa, lisää hieman jauhoseosta.

Ripottele jauhoseosta leivinpöydälle. Kauli taikina kahdessa erässä. Ota puolet taikinasta, muokkaa se käsin tasaiseksi ja taputtele levyksi. Kaulitse levy ohuemmaksi ja ota siitä muotilla pipareita. Tee samoin taikinan toiselle puoliskolle sekä taikinan rippeille.

Paista pipareita uunin keskitasolla noin 8 minuuttia, uunista riippuen.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

5 kommenttia

Oskari 20.11.2023 - 19:13

Noi jauhot ei muuten ole vegaanisia ????

Vastaa
Himoleipuri 23.11.2023 - 18:58

Ohjeessa käyttämäni Semperin hieno jauhoseos FIN MIX on maidoton. Jauhoseoksen ainesosissa ei ole maitoa, eikä myöskään vehnätärkkelystä. Ko. paketissa lukee lisäksi lactose free, without wheat starch. Semperin toinen gluteeniton jauhoseos on nimeltään MIX, jossa apunimenä on white four mix. Tämä jauhoseos sisältää maitojauhetta ja vehnätärkkelystä. Itse en käytä sitä ohjeissani. Harmillista, että paketit ovat hyvin samannäköisiä, jolloin voi tulla sekaantumisen vaara. Laitan vielä ohjeeseen FIN MIX -termin selkeyden vuoksi. Hyvä kun nostin asian pohdintaan.

Vastaa
Amar 18.1.2023 - 17:53

Piparit on parasta herkkua talvella! Siihen vielä glögiä päälle, nami nami!! ? Minäkin kehitin oman versioni piparkakkutaloista. Tein nimittäin joulun pyhinä piparinukkekodin. https://youtu.be/TE861YvHUA0

Vastaa
Niina 21.12.2022 - 20:59

Missä kohtaa kerma lisätään?

Vastaa
Kysymys 14.12.2022 - 21:02

Nii tuota mihin tuota kermaa tarvitaan?

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää