Gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat

Himoleipuri

Kolmas kerta toden sanoo. Sain haasteen kehittää ohjeen gluteenittomiin ja vegaanisiin mokkapaloihin. Googlailin netissä olevia ohjeita. Monissa vegaanisissa ohjeissa kuivat aineet sekoitetaan ja joukkoon lisätään öljyä tai sulatettua maidotonta margariinia sekä kasvimaitoa.

Kokeilin valmistaa gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat edellä mainitulla tavalla. Leivoin kaksi eri pohjaa, kahdella eri gluteenittomalla jauhoseoksella ainesuhteita säädellen. Lopputulos ei vastannut odotuksiani kummallakaan kertaa. Maku oli hyvä, mutta uunista tuli ulos pikemminkin litteä mutakakku kuin kuohkea mokkapalojen pohja.

Gluteenittomia ja vegaanisia raaka-aineita mokkapaloihin

Blogissani on gluteenittomien mokkapalojen ohje, jota on kovasti kehuttu. Ohjeessa rasva ja sokeri vaahdotetaan, lisätään munat sekä lopuksi kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Lähdin kehittämään tästä gluteenittomasta ohjeestani vegaanista versiota. Korvasin kananmunat vaniljanmakuisella soijarahkalla ja voin maidottomalla margariinilla ja maidon kauramaidolla. Vähensin myös sokerin määrää, koska Vanilla-soijarahkassa on sokeria.

Pohja onnistui loistavasti. Paremmin kuin osasin odottaa. Se kohosi hyvin ja oli mehevä. Onnistumisen salaisuus on valmistustavassa ja soijarahkassa. Soijarahka ja -jogurtti ovat loistavia raaka-aineita korvaamaan kananmunat. Ne myös sitovat ja mehevöittävät taikinaa. Kun pohja on vähän jäähtynyt, se kannattaa nostaa leivinritilän päälle. Muutoin kosteus kerääntyy pohjan alle.

Mokkapalojen kuorrutukseen tulee keitettyä kahvia, maidotonta margariinia, kaakaojauhetta, vaniljasokeria sekä tomusokeria. Kuorrutus valmistuu kätevimmin kattilassa. Keitetty kahvi kuumennetaan kattilassa maidottoman margariinin kanssa. Kun margariini on sulanut, kattila siirretään pois liedeltä. Joukkoon lisätään kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Kun seos on vähän jäähtynyt, tomusokeri sekoitetaan joukkoon.

Tein mokkapalat vuokaan, jotta sain niihin mukavasti korkeutta

Strösseleistä tulee aina tarkistaa ainesosaluettelo ja varmistaa sekä gluteenittomuus että soveltuvuus vegaaniseen ruokavalioon. Ripottele strösselit heti kuorrutuksen päälle, jotta ne tarttuvat kiinni pintaan.

Mielestäni nämä gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat onnistuivat täydellisesti. Huippuhyvä resepti, uskallan luvata. Tuskin huomaa eroa gluteenittomiin tai tavanomaisiin. Mieheni vei mokkapalat työpaikalleen ja kovasti tuli kehuja. Nämä mokkapalat maistuvat kaikille.

Maistuis varmaan sullekin pala tätä herkkua?
T. Himoleipuri Leila

Päivitys 15.5.2023 Minulta on kysytty, voisiko soijajogurtin tilalla käyttää “kaurajogurttia”? Kokeilin reseptin Elovenan gluteenittomalla Vanilja kauravälipalalla. Onnistui hyvin. Tein mokkapalat suurempaan vuokaan, siksi ne ovat matalampia malliltaan.

Mokkapalat herkuteltiin porukalla pihatalkoissa. Taas tuli kommentteja, ettei kyllä arvaisi gluteenittomaksi ja vegaaniseksi 🙂

Gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat

Himoleipuri Kolmas kerta toden sanoo. Sain haasteen kehittää ohjeen gluteenittomiin ja vegaanisiin mokkapaloihin. Googlailin netissä olevia ohjeita.… Kevään juhlat gluteeniton, mokkapala, mokkapalat, gluteeniton ja vegaaninen mokkapala, munaton, maidoton, vegaaninen European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
200 g maidotonta margariinia, Pirkka tai Sunnuntai
2 dl sokeria
1½ dl Vanilla-soijarahka, Alpro
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Semper
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
1½ dl gluteenitonta kauramaitoa

Kuorrutus
½ dl kahvia
75 g maidotonta margariinia
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
noin 5 dl tomusokeria

Päälle
gluteenittomia ja vegaanisia strösseleitä

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Päällystä noin 20 cm x 30 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Saat leivinpaperin asettumaan hyvin vuokaan, kun kostutat vuoan pohjan ja reunat vedellä. Voit tehdä myös isompaan vuokaan, jolloin pohjasta tulee matalampi.

Valmista pohja. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään sokeria lukuun ottamatta. Mittaa muut aineet valmiiksi.

Vatkaa maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää soijarahka parissa erässä hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja gluteeniton kauramaito vuorotellen taikinaan. Sekoita taikina nuolijalla hyvin sekaisin pohjaa ja reunoja myöten.

Levitä taikina leivinpaperoidun uunivuoan päälle. Paista pohjaa 25–30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä haaleaksi vuoassa.

Valmista kuorrutus. Keitä kahvi ja kaada kattilaan. Lisää maidoton margariini. Kuumenna, kunnes margariini on sulanut. Siirrä kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Kun seos on vähän jäähtynyt, lisää tomusokeri pienissä erissä, koko ajan sekoittaen.

Levitä kuorrutus pohjan päälle. Ripottele strösselit heti pinnalle, jotta ne tarttuvat kiinni kuorrutukseen.

Siirrä mokkapalat jääkaappiin. Leikkaa levy paloiksi sen jälkeen, kun kuorrutus on jähmettynyt.

Vinkit

Mokkapalat kannattaa leipoa valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Ne säilyvät mehevinä jääkaapissa. Tällöin saat myös leikattua siistejä paloja.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

8 kommenttia

Niko Valkeapää 26.11.2023 - 11:28

Tein näitä meidän salibandyseuran turnaukseen. Maultansa yllättävän hyvää ja eikä kalvennut tavalliselle muutaku ehkä paksuudessa. Iso kiitos ohjeesta

Vastaa
Jauhosuu 13.11.2023 - 11:02

Heippa!

En tiedä, mitä ihmettä leipomuksissani tapahtui, kun yleensä aina saan kaikkien resepteillä onnistumaan, mutta nyt kun tein tällä ohjeella mokkapaloja, pohjassa maistuu suuhuni vain jauhoilta?!? Laitoin ohjeesen nähden jopa vähemmän jauhoja, enemmän rahkaa, hieman enemmän kaakaoo+ makeutusta, koska halusin kaakaoisemman maun. Ja paistoin ohjeen mukaan. Pohja kohosi kauniisti oli täydellisen mehevää, kypsää mutta maistui vahvasti jauholta ???? Miehelle onneksi upposi, mutta itselläni jäi mokkapalat syömättä. Enkä muuten tajunnut sitäkään, että jotkut strösselit voivat maistua ihan saippuaisilta.. ????

Vastaa
Himoleipuri 13.11.2023 - 16:27

Heippa! Onpa harmi, että mokkapalojen maku ei tyydyttänyt sinua. En osaa sanoa, mistä jauhoinen maku johtui. Itsellä ei ole ollut ongelmaa maussa, päinvastoin. Kerroit, että mokkapalat onnistuivat kuitenkin hyvin. Kiva kuulla myös, että miehesi tykkäsi mokkapaloista.

Vastaa
Jauhosuu-koronasuu 26.11.2023 - 11:32

Heippa taas!
Selvisi, että koronahan se oli, joka makuaistia vääristi. ???? olisi pitänyt viimestään saippuanmakuisten strösselien kohdalla hälytyskellojen soida! ???? Mies kehuu, että mitä pidempään tuo tekeyty jääkaapissa, niin kuulemma sen maukkaammaksi tuo vain muuttu. Iso kiitos hänen puolestaan myös!

Vastaa
Junior Leipuri 25.9.2023 - 21:32

Heippa! Säilyykö nämä samaan tapaan yön yli huoneenlämmössä kuin ns. normi mokkikset?

Vastaa
Himoleipuri 26.9.2023 - 14:18

Heippa! Kyllä säilyy. Leivonnan iloa!

Vastaa
Eeva Pesonen Nykvarn Ruotsi 18.5.2023 - 12:35

Moi! Oli tosi hyviä gluteenittomia rinkilöitä ja mokkapaloja vapuksi että piti tehdä vielä toista kertaa sama satsi. Vievät kielen mennessään?

Vastaa
Himoleipuri 23.5.2023 - 22:45

Moi! Kiitos ihanasta palautteestasi ❤️ Parasta kuulla, että ohjeilla onnistuu ja niihin palataan uudelleen. Leivonnan iloa edelleen!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää