Kolmas kerta toden sanoo. Sain haasteen kehittää ohjeen gluteenittomiin ja vegaanisiin mokkapaloihin. Googlailin netissä olevia ohjeita. Monissa vegaanisissa ohjeissa kuivat aineet sekoitetaan ja joukkoon lisätään öljyä tai sulatettua maidotonta margariinia sekä kasvimaitoa.
Kokeilin valmistaa gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat edellä mainitulla tavalla. Leivoin kaksi eri pohjaa, kahdella eri gluteenittomalla jauhoseoksella ainesuhteita säädellen. Lopputulos ei vastannut odotuksiani kummallakaan kertaa. Maku oli hyvä, mutta uunista tuli ulos pikemminkin litteä mutakakku kuin kuohkea mokkapalojen pohja.

Blogissani on gluteenittomien mokkapalojen ohje, jota on kovasti kehuttu. Ohjeessa rasva ja sokeri vaahdotetaan, lisätään munat sekä lopuksi kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Lähdin kehittämään tästä gluteenittomasta ohjeestani vegaanista versiota. Korvasin kananmunat vaniljanmakuisella soijarahkalla ja voin maidottomalla margariinilla ja maidon kauramaidolla. Vähensin myös sokerin määrää, koska Vanilla-soijarahkassa on sokeria.

Pohja onnistui loistavasti. Paremmin kuin osasin odottaa. Se kohosi hyvin ja oli mehevä. Onnistumisen salaisuus on valmistustavassa ja soijarahkassa. Soijarahka ja -jogurtti ovat loistavia raaka-aineita korvaamaan kananmunat. Ne myös sitovat ja mehevöittävät taikinaa. Kun pohja on vähän jäähtynyt, se kannattaa nostaa leivinritilän päälle. Muutoin kosteus kerääntyy pohjan alle.

Mokkapalojen kuorrutukseen tulee keitettyä kahvia, maidotonta margariinia, kaakaojauhetta, vaniljasokeria sekä tomusokeria. Kuorrutus valmistuu kätevimmin kattilassa. Keitetty kahvi kuumennetaan kattilassa maidottoman margariinin kanssa. Kun margariini on sulanut, kattila siirretään pois liedeltä. Joukkoon lisätään kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Kun seos on vähän jäähtynyt, tomusokeri sekoitetaan joukkoon.

Strösseleistä tulee aina tarkistaa ainesosaluettelo ja varmistaa sekä gluteenittomuus että soveltuvuus vegaaniseen ruokavalioon. Ripottele strösselit heti kuorrutuksen päälle, jotta ne tarttuvat kiinni pintaan.

Mielestäni nämä gluteenittomat ja vegaaniset mokkapalat onnistuivat täydellisesti. Huippuhyvä resepti, uskallan luvata. Tuskin huomaa eroa gluteenittomiin tai tavanomaisiin. Mieheni vei mokkapalat työpaikalleen ja kovasti tuli kehuja. Nämä mokkapalat maistuvat kaikille.

T. Himoleipuri Leila
Päivitys 15.5.2023 Minulta on kysytty, voisiko soijajogurtin tilalla käyttää “kaurajogurttia”? Kokeilin reseptin Elovenan gluteenittomalla Vanilja kauravälipalalla. Onnistui hyvin. Tein mokkapalat suurempaan vuokaan, siksi ne ovat matalampia malliltaan.


Raaka-aineet
Pohja
200 g maidotonta margariinia, Pirkka tai Sunnuntai
2 dl sokeria
1½ dl Vanilla-soijarahka, Alpro
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Semper
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
1½ dl gluteenitonta kauramaitoa
Kuorrutus
½ dl kahvia
75 g maidotonta margariinia
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
noin 5 dl tomusokeria
Päälle
gluteenittomia ja vegaanisia strösseleitä
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Päällystä noin 20 cm x 30 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla. Saat leivinpaperin asettumaan hyvin vuokaan, kun kostutat vuoan pohjan ja reunat vedellä. Voit tehdä myös isompaan vuokaan, jolloin pohjasta tulee matalampi.
Valmista pohja. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään sokeria lukuun ottamatta. Mittaa muut aineet valmiiksi.
Vatkaa maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää soijarahka parissa erässä hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja gluteeniton kauramaito vuorotellen taikinaan. Sekoita taikina nuolijalla hyvin sekaisin pohjaa ja reunoja myöten.
Levitä taikina leivinpaperoidun uunivuoan päälle. Paista pohjaa 25–30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä haaleaksi vuoassa.
Valmista kuorrutus. Keitä kahvi ja kaada kattilaan. Lisää maidoton margariini. Kuumenna, kunnes margariini on sulanut. Siirrä kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Kun seos on vähän jäähtynyt, lisää tomusokeri pienissä erissä, koko ajan sekoittaen.
Levitä kuorrutus pohjan päälle. Ripottele strösselit heti pinnalle, jotta ne tarttuvat kiinni kuorrutukseen.
Siirrä mokkapalat jääkaappiin. Leikkaa levy paloiksi sen jälkeen, kun kuorrutus on jähmettynyt.
Vinkit
Mokkapalat kannattaa leipoa valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Ne säilyvät mehevinä jääkaapissa. Tällöin saat myös leikattua siistejä paloja.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Moi! Oli tosi hyviä gluteenittomia rinkilöitä ja mokkapaloja vapuksi että piti tehdä vielä toista kertaa sama satsi. Vievät kielen mennessään😋
Moi! Kiitos ihanasta palautteestasi ❤️ Parasta kuulla, että ohjeilla onnistuu ja niihin palataan uudelleen. Leivonnan iloa edelleen!