Mokkapalat ovat koulujen myyjäisten ja urheiluseurojen buffettien suosikkileivonnaisia. Niiden suosio on kestänyt yli sukupolvien. Missä piilee mokkapalojen salaisuus? Varmaankin leivonnaisen yksinkertaisuudessa ja herkullisessa maussa.
Gluteenittomien mokkapalojen valmistukseen ei tarvita kalliita tai erikoisia raaka-aineita. Gluteenitonta hienoa jauhoseosta, munia, sokeria, rasvaa, kahvia ja kaakaota löytynee lähes jokaisen kotileipurin kaapista. Mokkapalat ovat helppoja valmistaa ja pienetkin leipurit onnistuvat niiden tekemisessä. Mehevän makeat palat vievät kielen mennessään.

Tiesitkö muuten, että mokkapalat ovat rantautuneet Suomeen Ruotsista? Ne olivat ruotsalaisen ruokajätin ICA:n koekeittiön luomus. Ensimmäinen resepti ilmestyi todennäköisemmin jo 1940-luvulla. Myöhemmin ruokakauppojemme koekeittiöt löysivät ruotsalaisten reseptin ja välittivät sen suomalaisille kotikeittiöille. Alussa mokkapalat koristeltiin kookoshiutaleilla, nykyään useimmiten nonparelleilla.

Levitin mokkapalataikinan koko uunipellille, jolloin paloista tuli ohuita. Tässä hyvä puoli on se, että saa syödä useamman palan. 🙂 Jos haluat paksumpia, levitä taikina vain osalle peltiä vai käytä uunivuokaa.

Raaka-aineet
Pohja
200 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
4 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1½ dl maitoa
Kuorrutus
100 g voita
5 dl tomusokeria
½ dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
4 rkl vahvaa kahvia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään.
Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan.
Levitä taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle ja paista pohjaa noin 12-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Valmista kuorrutus. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Lisää voisulaan tomusokeri, kaakaojauhe ja jäähtynyt kahvi. Sekoita tasaiseksi ja tarvittaessa anna kuorrutuksen vähän jähmettyä.
Levitä kuorrutus pohjalevyn päälle. Ripottele pinnalle gluteenittomia nonparelleja. Leikkaa levy palasiksi kun kuorrutus on jähmettynyt.
Vinkit
Jos haluat mokkapaloista korkeampia, paista pohja 20 cm x 30 cm kokoisessa vuoassa. Tällöin paistoaika pitenee 3-5 minuutilla. Halutessasi voit käyttää margariinia voin asemasta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
8 kommenttia
Oli aivan mahtava ohje, ja työpaikalt sai kehut et on ollu parast mokkapalaa<3
Ihanaa, että mokkapalat maistuivat kaikille! Ne ovat kyllä takuuvarmaa herkkua. 🙂
Tein näitä tänään, ja ovat taivaallisen hyviä! Pehmein pohja mitä olen koskaan tehnyt, ja kuorrute on oikein hyvä. Ehkä pohjasta vähentäisin vähän sokerin määrää, mutta teen kyllä toistekin!
Kiva kun olet kokeillut ohjettani ja tykkäsit siitä. 🙂 Sokerin määrää voi tosiaan säädellä oman maun mukaan. Mukavaa kevättä ja leivonnan iloa!
Aivan mahtava, tehtiin puolikkaalla ohjeella äitienpäiväkakku tästä, maistui kaikille ja oli parempaa kuin perusgluteeniversiot 🤩🥳 ehdottomasti luottoresepti tuli tästä, kiitos ohjeesta ❤️🌼
Oi, onpa kivaa saada mukavaa palautetta, kiitos! 🙂 Ilahduttaa kun resepteistäni tykätään ja joku niitä testaileekin. Jos pidät lakristan mausta, suosittelen kokeilemaan myös lakumokkapaloja. Ne on kyllä taivaallisen hyviä. 🙂
Todella hyvä ohje, tällä viikolla testattiin. Perheen gluteenittomalta täydet 10 pistettä! Tehdään varmasti toistekin.
Kiitos mukavasta palautteestasi. Erityisesti kiva, että perheen gluteeniton tykkäsi! 🙂