Gluteenittomat ja vegaaniset laku-turkinpippuricookiesit

Himoleipuri

Nuorenparin ihanista häistä on kaksi viikkoa ja on aika julkaista His favorite -cookiesin gluteeniton ja vegaaninen ohje. Leivoin häävieraille kiitoskeksit ja tein ne hääparin makumieltymysten mukaisesti. Morsiamen karpalo-suklaacookiesien gluteenittoman ja vegaanisen reseptin postasin viikko sitten. Sulhanen tykkää salmiakista ja lakritsasta, joten näissä kekseissä on ytyä.

Keksien ulkonäössä ei ole paljon kehumista, mutta maku vie taivaisiin

Laku-turkinpippuricookiesien kehittäminen ei ollut ihan helppo juttu. Onneksi minäkin rakastan salmiakkia, joten haaste oli makoisan herkullinen. Turkinpippurirouhetta on ollut aiemmin myynnissä kaupoissa, mutta nyt sitä ei enää löytynyt. Kaupan leivontahyllyssä huomasin Sallisen salmiakkilastut ja ajattelin yes. Kokeilin keksejä salmiakkilastuilla, mutta ei mennyt jatkoon. Salmiakin maku oli outo ja erikoinen. Päätin rouhia turkinpippurit itse tehosekoittimella. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei riko tehosekottimen kannua. Voit rouhia turkinpippurit myös morttelilla. Siivilöin jauheen pois rouheesta, koska jauhe värjäisi taikinan harmaaksi. Myös suurimmat turkinpippuripalat napsin suuhun.

His Favorite-keksien vahva lakritsin ja salmiakin maku tulee raakalakritsijauheesta, turkinpippurirouheesta ja päälle laitettavista gluteenittomista lakuista.

Laku-turkinpippuricookieseihin tulee enemmän gluteenitonta jauhoseosta mitä karpalo-suklaacookieseihin. Kuivattu karpalo imee itseensä kosteutta, turkinpippuri puolestaan paiston aikana sulaa ja kostuttaa taikinaa. Pikkuleipiä leivottaessa on hyvä aina paistaa koekakku, koska taikina on myös hyvin herkkä pienillekin mittausvirheille. Jos taikina leviää liikaa, lisää jauhoseosta. On myös makuasia, tykkääkö ohuista vai paksuista kekseistä.

Isolle uunipellilleni mahtui 12 keksiä, mutta isolle uunipannulle vain 9.

Cookiestaikinasta otetaan samankokoisia paloja, jotka muotoillaan sormin litteiksi. Tällöin saa lakritsipalat mahtumaan päälle. Mittasin jokaisen taikinapalan vaa´alla, jotta sain tasakokoisia pikkuleipiä. 30 g:n taikinapalasta tuli juuri sopivan kokoisia keksejä, His Favorite -pakkaukseen. Aika pedanttista hommaa, mutta mitäpä sitä ei olisi tehnyt hääparin eteen.

Porvoon Lakritsi toi keväällä markkinoille gluteenittomia lakuja, jotka ovat taivaallisen hyviä, pehmeitä ja tahmaisia. Gluteenittomuuden lisäksi ne ovat myös vegaanisia. Ne olivat kuin taivaanlahja tähän reseptiin. Lakut leikataan 3-4 osaan poikkisuunnassa ja painellaan kevyesti keksien pinnalle. Lakuja löytyy parhaiten K- Citymarketeista.

Muutaman koevedoksen jälkeen syntyi kyllä täydellinen ohje ja täydellisen makuiset cookiesit. Nämä keksit eivät loista ulkonäöllään, mutta maku vie taivaisiin. Sulhanen oli myös enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Jos sinäkin rakastat turkinpippuria ja lakritsia, niin leivo ihmeessä näitä keksejä.

Makoisin terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteenittomat ja vegaaniset laku-turkinpippuricookiesit

Himoleipuri Nuorenparin ihanista häistä on kaksi viikkoa ja on aika julkaista His favorite -cookiesin gluteeniton ja vegaaninen… Makeat gluteeniton, vegaaninen, keksi, cookie, lakritsa, laku, turkinpippuri, laku-turkinpippuricookieslak European Tulosta
Serves: 24
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

150 g maidotonta margariinia (Sunnuntai)
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vaaleaa siirappia
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
2 tl raakalakritsijauhetta
3½-4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
50 g rouhittua turkinpippuria

Päälle
Porvoon lakritsin gluteenittomia banaani-, mansikka- ja suklaalakuja

Näin valmistat

Rouhi turkinpippurit morttelilla tai tehosekoittimella. Siivilöi turkinpippureista jauhe pois. Pätki gluteenittomat lakupalat 3-4 osaan koosta riippuen. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen ja laita leivinpaperit uunipelleille.

Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit keskenään sähkövatkaimella.

Sekoita gluteeniton jauhoseos, kaurahiutaleet, vaniljasokeri, lakritsijauhe ja kohotusaineet keskenään. Lisää seos taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe.

Pyörittele taikinanokareita palloiksi käsissä ja muotoile pallot sormin litteiksi. Jätä kekseille reilusti leviämistilaa.

Painele keksien pinnalle lakupaloja.

Paista uunissa 8-9 minuuttia uunistasi riippuen. Anna keksien hieman jäähtyä ennen kuin siirrät ne pois pelliltä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Nokkonen 8.5.2024 - 9:23

Ihania keksejä tuli. Valitettavasti nuo Porvoon lakritsin keltaiset lakut on banaanin ei sitruunan makuisia. Olisi kyllä maistunut itselle paremmin jos olisi ollut sitruuna. Näitä tehdään kyllä toistekin, mutta ilman banaani lakuja.

Vastaa
Himoleipuri 23.5.2024 - 12:23

Kiva kuulla, että olet leiponut näitä nuoren parin häihin tekemiäni keksejä ja tykkäsit 🙂

Vastaa
Porvoo 24.7.2021 - 23:33

Ohjeessa lukee makuina sitruuna, mansikka ja sitruuna uudelleen 😀

Vastaa
Himoleipuri 26.7.2021 - 13:22

Kiitos kun kerroit. 🙂 Sitä tulee sokeaksi omalle tekstille. Nyt virhe korjattu.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää