Viime viikonloppuna vietettiin ihanaa Rakkauden juhlaa perheessämme. Meidän nuorenparin pitkäaikainen yhdessäolo sinetöitiin avioliitoksi Helsingin tuomiokirkossa. Nuoret kysyivät hyvissä ajoin ennen häitä, voisinko leipoa jotain kiitoslahjaksi häävieraille. Olin tästä hyvin otettu ja mielissäni.
Nuoret rakastavat cookies-keksejä. Heillä on keskenään aika erilainen maku, jonka halusin näkyvän kekseissä. Sulhanen tykkää salmiakista ja lakritsasta, äitiinsä tullut 🙂 Morsiamen herkkuja ovat karpalot, pähkinät ja tumma suklaa. Päätin tehdä lahjakasseihin kahdenlaisia keksejä: His Favorite ja Her Favorite.
Ensimmäisenä leivoin juhliin gluteenittomat ja vegaaniset karpalo-suklaacookiesit. Gluteenittomana jauhoseoksena käytin Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja lisäsin taikinaan myös gluteenittomia kaurahiutaleita. Hiutaleet antavat hyvän rakenteen ja kaura tuo makua kekseihin. Gluteenittoman kauran voit tarvittaessa korvata tattari- tai hirssihiutaleilla. Rasvana käytin maidotonta margariinia.
Hääparin toiveena oli, että cookies-keksit ovat päältä rapeita ja sisältä hieman tahmaisia. Tällöin tulee olla tarkkana paistoajan kanssa. Paistoin isoja cookieseja vain 9 minuuttia. Pyörittelin käsin taikinasta samankokoisia palloja ja painelin pallot litteiksi. Voit laittaa taikinan myös nokareina pellille.
Ennen uuniin laittamista painelin keksien pinnalle karpaloita sekä rouhin päälle merisuolaa. Olisin mieluusti laittanut myös tummasuklaapaloja, mutta jätin ne pois helteisen sään takia. Suklaa olisi päällä pehmennyt lämpimässä ja tahrinut pakkauksen. Keksien sisällä oli sitten sitäkin enemmän suklaasattumia.
Gluteenittomista ja vegaanisista kekseistä tuli tosi hyviä! Meinasin jo soittaa hääparille, että tehdäänkö kaikille näitä gluteenittomia ja vegaanisia keksejä. Minusta nämä olivat parempia kuin tavanomaiset, vehnäjauhoilla leivotut. Luovuin kuitenkin ajatuksesta, koska hääpari ei olisi ehtinyt näitä maistella.
Häät olivat aivan ihanat, täynnä rakkautta ja kiitollisuutta. Tätä juhlaa oli kovasti odotettu molempien perheiden ja ystävien parissa. Olen niin onnellinen nuorten puolesta, että tänä kesänä häiden järjestäminen onnistui. Ikimuistoinen juhla meille kaikille. Hääpari oli myös tyytyväinen leipomiini kekseihin. Vierailtakin oli tullut heille kiitosviestejä, joissa cookieseja kehuttiin.
Raaka-aineet
150 g maidotonta margariinia (laktoositon Sunnuntai)
1 dl fariinisokeria
1 dl hienoa sokeria
3 rkl vaalea siirappia
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka)
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl cashewpähkinöitä
100 g gluteenitonta tummaa suklaata (Brunberg tai Panda)
merisuolaa rouhittuna päälle
Näin valmistat
Rouhi cashewpähkinät ja paloittele tumma suklaa. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen ja laita leivinpaperit uunipelleille.
Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit keskenään sähkövatkaimella. Lisää siirappi.
Sekoita jauhoseos, kaurahiutaleet, vaniljasokeri ja kohotusaineet keskenään. Lisää seos taikinaan muutamassa erässä.
Lisää lopuksi rouhitut pähkinät ja karpalot sekä viimeisenä suklaarouhe. Säästä osa karpaloista keksien pinnalle.
Nosta taikinanokareita lusikan avulla pellille tai pyörittele palloiksi käsissä ja litistä hieman. Jätä kekseille reilusti leviämistilaa. Yhdeksän keksiä per pelti toimii hyvin.
Painele keksien pinnalle karpaloita sekä halutessasi myös pähkinöiden ja suklaan paloja. Rouhi vielä lopuksi merisuolaa päälle.
Paista uunissa 8-9 minuuttia uunistasi riippuen. Anna keksien hieman jäähtyä ennen kuin siirrät ne pois pelliltä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
8 kommenttia
Hei!
Kuinka pitkään nämä keksit säilyvät? Eli kuinka monta päivää aiemmin nämä on mahdollista valmistaa, jos haluaa tarjota juhlissa?
Hei! Cookiesit säilyvät hyvinä viikon verran. Ne voi tehdä hyvissä ajoin myös pakastimeen ja ottaa sulamaan juhlapäivän aamuna. Mukavia juhlavalmisteluja!
Sopiiko tähän keksin päälle ohut kerros sokerimassaa kaulittuna?
Voisi ehkä toimia. Toinen vaihtoehto olisi tehdä raidoitusta sulatetulla tummalla suklaalla tai dipata osa keksistä sulatettuun suklaaseen.
Hei! Ihan uteliaisuudesta ja hämmästyksestä kysyn, että onko totta että näihin ei tule sulatetun margariinin lisäksi mitään muuta “nestemäistä” kuten kasvimaitoa? Eikö kekseistä tule kuivia?
Hei! Kyllä ohje on ihan kohdillaan. Ei tarvita mitään nestettä. Pieni määrä siirappia on tärkeä rakenteen kannalta. Mukavaa juhannusta!
Hei ?
Ensinnäkin haluan kiittää kertomuksesta joka liittyy tähän reseptiin. Oli mukava kulkea pieni matka kanssasi ja päästä vanhoihin muistoihin omien lasten häiden valmisteluissa.
Tänään leivoin ensimmäisen kerran ja lopputulos oli kyllä vähän erinäköistä mutta niin herkullisia että….
Meillä on uusi uuni ja näyttää olevan melko tehokas joten keksit ovat tummempia kuin sinulle.
Mukavaa kesän jatkoa ja kiitos reseptistä ☀️
Hei Leena! Kiitos ihanasta viestistäsi 🙂 Kiva kun olet kokeillut ohjettani ja leiponut cookieseja. Uunit ovat tosiaan erilaisia, joten paistoajat voivat vaihdella. Minäkin alensin paistolämpötilan 190 asteeseen, jotta keksit eivät tummu liikaa ja että ne jäävät keskeltä pehmeiksi. Pääasia, että maku oli kohdillaan. Mukavaa kesän jatkoa myös sinulle!