Gluteeniton vadelmakakku

Himoleipuri

Tiesitkö, että 70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään? Keliakialiitto ja paikalliset keliakiayhdistykset kampanjoivat tällä viikolla keliakian oireista ja diagnosoinnista teemalla ” Oivalla oireet, kesytä keliakia!” Keliakian ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.

Tämä gluteeniton vadelmakakku on tehty suklaakakkupohjaan, joka sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Kakkuun ei ole käytetty maitotaloustuotteita eikä munia.

Kakun pohjaohjeen kirjoittelin tänne blogiin pari viikkoa sitten ja kakkupohjan valmistukseen liittyvät kuvat löydät täältä. Kakun väliin laitoin vadelmahilloa ja soijavispiä, jota kevensin vegaanisella tuorejuustolla. Tuorejuustona käytin Tofuttia, jonka maku vegaanisista tuorejuustoista on mielestäni paras.  Ja päälle runsaasti tuoreita kotimaisia vadelmia ja mintunlehtiä. Eiku herkuttelemaan!

Hyvää keliakiaviikkoa!

Gluteeniton vadelmakakku

Himoleipuri Tiesitkö, että 70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään? Keliakialiitto ja paikalliset keliakiayhdistykset kampanjoivat tällä viikolla keliakian oireista ja diagnosoinnista teemalla ” Oivalla oireet, kesytä keliakia!” Keliakian ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.… Makeat gluteeniton, vegaaninen, kakku, täytekakku, vadelma, maidoton, munaton European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
2 dl kasvijuomaa
¾ dl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper)
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kostutus, tarvittaessa
2-3 rkl sokerivettä tai sitruunanmakuista kivennäisvettä

Täytteet
2-3 dl vadelmahilloa

Vispitäyte
1½ prk (a`250 ml) vaahtoutuvaa soijavispiä
1 prk (= 225 g) maustamatonta soijatuorejuustoa (Tofutti)
½ dl sitruunanmehua
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle
250 g tuoreita kotimaisia vadelmia
mintunlehtiä

Näin valmistat

Valmista ensin kakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai mantelijauheella.

Sekoita kasvijuoma, ruokaöljy ja valkoviinietikka keskenään isossa kulhossa. Anna seistä hetken aikaa.

Sekoita kuivat aineet keskenään pienemmässä kulhossa. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon, ettei jää paakkuja. Lisää kuivat aineet nesteseoksen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista kakkupohjaa noin 22-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa vaan se on kuiva, kakkupohja on kypsä.

Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia ennen kuin avaat irtopohjavuoan. Siirrä kakku leivinpaperin päälle ritilälle, jos mahdollista. Tällöin kakku jäähtyy tasaisesti.

Kakun täyttäminen. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Laita alimmainen osa kakkuvadille. Kostuta pohjaa tarvittaessa sokerivedellä tai sitruunanmakuisella virvoitusjuomalla.

Vatkaa soijavispi kevyeksi vaahdoksi. Pehmitä tuorejuusto toisessa kulhossa notkeaksi ja lisää joukkoon soijavispivaahto. Mausta täyte sitruunanmehulla ja sokereilla.

Levitä kakkupohjan päälle vadelmahilloa ja vadelmia sekä puolet soijavispi-tuorejuustovaahdosta.

Aseta jäljellä oleva kakkupohja täytteen päälle. Levitä loput soijavispi-tuorejuustovaahdosta kakun päälle. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla ja mintunlehdillä.

Vinkit

Kakkupohja kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä. Se säilyy mehevänä yön yli. Voit käyttää Tofutin tilalla myös mascarponen kaltaista kasvirasvavalmistetta, Cremeä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää