Viime perjantaina joimme töissä läksiäiskahvejani. Työvuodet tulivat täyteen ja oli aika siirtyä uuteen elämänvaiheeseen. Jee!! Ihana saada enemmän aikaa omille harrastuksille, kuten tälle blogilleni. Blogin pitäminen on aikaa vievää ja bloggaaminen päivätyön ohella on ollut välillä aika hektistä. Nyt voin arkena päiväaikaan leipoa ja kirjoittaa postauksia 🙂
Läksiäiskahveilleni lupasin itse leipoa tarjottavat. Sain taas hyvän syyn leipoa jotain uutta ? Työkaverini toivoi mustikkapiirakkaa ja pitihän se kakkuakin olla. Leivon gluteenittoman vadelmajuustokakun sekä supersuosittua gluteenitonta mehevää mustikkapiirakkaa.
Vadelmajuustokakun pohjaan laitoin gluteenittomia suklaakeksejä. Voit käyttää myös gluteenittomia digestive- tai muita gluteenittomia keksejä. Lempimarjani on metsävadelma eli vattu. Sen aromi on ylivoimaisesti paras. Omat metsävatut eivät ihan riittäneet kakkuun, joten ostin kaupasta jatkeeksi pieniä puutarhavadelmia. Vadelmat soseutin monitoimikoneella. Pienissä vadelmissa siemenet eivät haittaa, joten en paseerannut sosetta (= siivilöinyt vadelman siemeniä pois).
Juustokakkuihin käytetään tuorejuuston lisäksi kermaa. Itse tykkään lisätä joukkoon myös jogurttia, joka tuo raikkautta kakkuun. Voit toki laittaa turkkilaisen jogurtin asemasta toisen rasian tuorejuustoa. Vedessä pehmenneet liivatteet liuotin kuumaan sitruunamehuun.
Minulta kysyttiin läksiäiskahveilla, mitä aion jatkossa tehdä. Sanoin, että lähden mökille ja metsään. Nyt voin nauttia marja- ja sienireissuista joka päivä. Ja niin olen tehnyt tällä viikolla. Ja ihastella loppukesän kukkijoita kukkamaalla sekä nauttia upeista auringonlaskuista ja elokuun pimenevistä illoista. Uusi elämänvaihe tuntuu tosi hyvältä.
Raaka-aineet
Pohja
150 g gluteenittomia suklaakeksejä
60 g voita sulatettuna
Täyte
5 dl (= noin 250 g) (metsä)vadelmia
5 liivatetta
2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1–1½ dl sokeria
3 rkl sitruunanmehua
(2 tl vaniljasokeria)
Päälle
tuoreita vadelmia ja mintun lehtiä
Näin valmistat
Pingota 20 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi sekä leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet. Voit käyttää myös reunakalvoa.
Jauha gluteenittomat keksit monitoimikoneella hienoksi tai murskaa ne kaulimella. Sulata voi ja lisää se keksimurun joukkoon. Painele seos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin, jotta pohja kovettuu.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta vadelmat monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuusto, turkkilainen jogurtti ja sokeri keskenään sähkövatkaimella. Lisää joukkoon vadelmasose sekä mausta halutessasi vaniljasokerilla.
Kuumenna sitruunamehu. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivateseos tuorejuusto-vadelmaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.
Kaada täyte pohjan päälle. Kopauta vuokaa muutaman kerran pöytää vasten, jotta täyte asettuu kunnolla vuokaan. Laita juustokakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli.
Koristele vadelmajuustokakku tuoreilla vadelmilla ja mintun lehdillä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
10 kommenttia
Kuinka paljon etukäteen kakun voi tehdä. Jos kakku on 2vrk jääkaapissa niin vetistyykö liikaa?
Voit tehdä pari päivää aeimmin. Säilyy hyvänä.
Hei! Reseptissä lukee tuo turkkilainen jogurtti mutta ohjeessa ei lue ollenkaan et missä vaiheessa sitä käytetään?
Hyvä kun huomasit ja kerroit. Kiitos 🙂 Turkkilainen jogurtti ja tuorejuusto sekä sokeri vatkataan keskenään. Lisäksi jogurtin valmistusohjeeseen. Mukavaa viikonloppua ja leipomista!
Heippa, saisitko tehtyä tästä liivatteettoman version? 🙂 Siis että käyttäisit agar agaria tai muuta konstia hyydyttämiseen.
Heippa Irina! Kivan haasteen heitit, kiitos. Löysin viikonloppuna karpaloita, joten voisin testata karpalojuustokakussa liivatteen korvaamista. Ehtinen testaamaan ja postaamaan lähiviikkoina.
Kuinka monta annosta ohjeella suurinpiirtein tulee?
Kakusta tulee noin 8-10 annosta. Menekki toki riippuu aina siitä, mitä muuta on tarjolla.
Täytyypä kokeilla vadelma juusto kakkua, metsänvartija olen kerännyt aika paljon, niissä on todella paljon parempi maku kuin puutarha vadelmissa ?
Näin on. Metsävadelmat ovat kyllä parhaita.