Gluteeniton mustikkakukko on lemppareitani, jota tulee leivottua monta kertaa vuodessa. Mustikkakukon ohje löytyy täältä. Halusin testata, onnistuuko kukko myös syksyn raaka-aineista. Kokeilussa tällä erää puolukat ja omenat. Molempien satokausi on nyt parhaimmillaan. Puolukkaa tulee tänä vuonna hyvin, ainakin meidän mökkimaisemissa.
Gluteeniton puolukka-omenakukko syntyy perusraaka-aineista. Gluteenittomiksi jauhoiksi valitsin tattarijauhon ja vaalean, tattaripohjaisen jauhoseoksen. Mielestäni tattari ja puolukka ovat loistava pari. Molemmat maultaan voimakkaita, joten ne tasapainottavat hyvin toisiaan. Jos et ole tattarin ystävä tai tattari ei sovi sinulle, voit leipoa kukon Myllärin vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta, joka on kaurapohjainen.
Suurin osa taikinasta painellaan uunivuoan pohjalle ja reunoille. Loppuosa kaulitaan kanneksi. Kun kansitaikinan kaulii leivinpaperin päällä, on se helppo keikauttaa paperin avulla täytteen päälle. Kansi ja reunat painellaan etusormella tiiviisti kiinni, ettei kukko pääse laulamaan.
Puolukka-omenakukosta tuli kyllä erityisen hyvää. Maku on puolukkaisen kirpsakka, jota omena mukavasti pehmentää. Kukon kyytipohjaksi vatkasin kermavaahtoa, joka kyllä kruunasi makunautinnon. Voit tarjota kukon myös vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Raaka-aineet
200 g voita
1 dl sokeria
2 dl tattarijauhoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 tl leivinjauhetta
Täyte
3-4 pientä omenaa
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
½ rkl perunajauhoa
1-2 tl kanelia
Tarjoiluun
kermavaahtoa tai vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä
Näin valmistat
Voitele pieni uunivuoka rasvalla (halkaisija 18-20 cm) ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne voi-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Ota taikinasta 2/3 uunivuokaan ja laita lopputaikina jääkaappiin tekeytymään. Taputtele taikina jauhotetuin käsin uunivuoan pohjalle ja reunoille, noin 3 cm korkeudelle.
Leikkaa omenat lohkoiksi tai suuriksi kuutioksi. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada seos vuokaan.
Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä vuoan malliseksi levyksi ja kumoa se paperin avulla kukon kanneksi. Painele etusormella reunakohdat tiiviisti kiinni.
Paista puolukka-omenakukkoa uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia.
Tarjoa kukko lämpimänä kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Vinkit
Kukosta saa vegaanisen kun voin asemasta käyttää maidotonta margariinia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂