Viime viikolla ilmestyi Maku-lehti, josta löytyi monta mielenkiintoista ohjetta pääsiäiseksi. Juhlapyhiksi on ihanaa leipoa useampaa sorttia ja myös kokeilla uusia reseptejä perinteisten lisäksi.
Lehdessä oli herkullisen kuuloinen gluteeniton pashakääretorttu, jonka ohjetta halusin testata, pienin säädöin. Muutin peruskääretortun suklaakääretortuksi laittamalla torttupohjaan perunajauhojen lisäksi kaakaojauhetta.
Kääretortut ovat siitä mainioita, ettei niihin tarvita kalliita gluteenittomia erikoisjauhoja. Perunajauhoista tulee tosi kuohkea pohja. Täällä blogissani on jo perunajauhoista tehdyn kääretortun ohjeen.
Gluteenittoman suklaakääretortun täytteeksi tulee pashaa, joka on perinteinen pääsiäisen jälkiruoka. Ihana idea ”hyödyntää” pasha kääretortun sisään. Pashatäyte tehdään maitorahkasta, kermasta ja voista sekä maustetaan sitruunalla, paahdetuilla mantelilastuilla ja rusinoilla. Ohjeessa neuvottiin laittamaan keltaisia rusinoita. Ne ovat kuitenkin aika kalliita, eikä niille ole välttämättä muuta käyttöä. Siksi korvasin rusinat kaapista löytyneillä kuivatuilla hedelmillä (ananasta ja papaijaa).
Osa pashatäytteestä otetaan sivuun ja sillä kuorrutetaan kääretortun pinta. Kääretortun koristelin iloisen rennolla otteella eli värikkäillä hedelmämakeisille. Voit myös rouhia pinnalle tummaa suklaata.
Raaka-aineet
Pohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 dl perunajauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Pashatäyte
100 g voita
1 dl sokeria
1 prk (=250 g) maitorahkaa
2 rkl sitruunanmehua
2 dl kuohukermaa
½ dl paahdettuja mantelilastuja
½ dl kuivattuja trooppisia hedelmiä
Koristelu
2 dl pashatäytettä
Tutti Frutti-hedelmämakeisia
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja päällystä uunipelti leivinpaperilla. Pese sitruuna huolella ja raasta kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Valmista kääretorttupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Lisää sitruunankuoriraaste. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon kevyesti käännellen.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi levyksi. Paista noin 10-12 minuuttia uunin keskitasolla.
Kumoa valmis torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Irrota pohjan leivinpaperi, mutta jätä se levyn päälle. Näin pohja ei kuivu jäähtyessään.
Valmista pashatäyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paahda mantelit kuivalla paistinpannulla. Hienonna tarvittaessa kuivatut hedelmät. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää maitorahka, sitruunanmehu ja kuivatut hedelmät. Kääntele lopuksi seokseen kermavaahto ja paahdetut mantelilastut.
Ota 2 dl täytettä kulhoon ja laita se jääkaappiin odottamaan koristelua. Levitä loppu täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Rullaa kääretorttu leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi. Siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi tai yön yli.
Koristelu. Poista paperi kääretortun ympäriltä ja siirrä torttu tarjoiluvadille. Levitä loppu pashatäyte kääretortun päälle. Voit notkistaa tarvittaessa täytettä kermalla. Koristele torttu hedelmäkarkeilla tai tuoreilla sitrushedelmillä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂