Tässä omenapiirakassa yhdistyvät makoisasti alkusyksyn ensimmäiset kotimaiset omenat, kaneli ja pehmeä rahkatäyte. Piirakka on itsessään mehevä, joten se ei kaipaa muita lisukkeita.

Lapsuudestani on jäänyt vahvasti mieleen ajankohta, jolloin omenat alkoivat kypsyä. Kun makeat sokerimironit olivat syöntikunnossa, oli meidän lasten aika palata kouluun ja isä aloitti viljan puinnin. Omenoita piti aina ehtiä hakemaan koulureppuun ennen bussille menoa. Sokerimironin jälkeen kypsyi punakaneli ja valkea kuulas, viimeisenä syksymmällä väkevät talviomput.

Tämän gluteenittoman omenarahkapiirakan pohjataikina on lähes samanlainen kuin leipomassani herukkapiirakassa. Herukkapiirakkaan laitoin tattaripohjaista jauhoseosta, joka mielestäni sopii maun puolesta hyvin yksiin kirpeiden herukoiden kanssa. Omenarahkapiirakkaan kokeilin kaurapohjaista jauhoseosta. Kaura ja omena ovat vastustamaton pari yhdessä.

Jauhoseosten koostumus vaihtelee, mikä vaikuttaa lopputulokseen. Kun jauhoseoksessa on useita raaka-aineita, sen leipoutuvuusominaisuudet yleensä paranevat. Moniin seoksiin on myös lisätty psylliumia, joka tuo sitkoa taikinaan ja parantaa leivonnaisten rakennetta. Tähän piirakkaan käyttämäni kaurajauhoseos on tehty kaurasta ja perunajauhoista. Kun käytät ko. jauhoseosta, lisää hieman jauhomäärää.

Laitoin täytteeseen vaniljarahkan lisäksi turkkilaista jogurttia tuomaan raikkautta. Voit tehdä piirakan myös pelkästään vaniljarahkasta.

Omppuisen herkullista alkusyksyä!

Raaka-aineet
200 g margariinia
2 dl sokeria
1 kananmuna
4 - 4½ dl kaurapohjaista gluteenitonta jauhoseosta (Myllärin)
1½ dl mantelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
täyte
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
1 prk (= 200 g) turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
½ - 1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
päälle
4-5 omenaa
3 rkl sokeria
½ rkl kanelia
Näin valmistat
Valmista pohjataikina. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja siirrä taikina tekeytymään jääkappiin.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla tai vuoraa sillä iso uunivuoka (25 cm x 35 cm).
Valmista rahkatäyte sekoittamalla vispilällä aineet sekaisin.
Leikkaa omenat viipaleiksi. Sekoita sokeri ja kaneli lasissa.
Levitä pohjataikina uunivuoan pohjalle ja reunoille, ensin lusikalla ja viimeistele jauhotetuin käsin. Kaada päälle rahkaseos ja tasoita täyte. Asettele omenaviipaleet limittäin päälle ja lusikoi lopuksi sokeri-kaneliseos pinnalle.
Paista piirakkaa uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
Vinkit
Jos teet piirakan uunipellille, tarvitset tällöin enemmän omenoita. Paistoaika lyhenee 20 minuuttiin, koska täytekerros on tällöin ohuempi.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Tätä piirakka olen jo kaksi kertaa tehnyt kahden viikon aikana. Todella tasapainoinen ja yhteensopiva taikina-täyteyhdistelmä. Kiitos!
Mukava, että tykkäsit. Kiitos 🙂 Tää piirakka on myös minun suosikkini.
Hei. Kiitos ihanista resepteistä! Olen ollut (omista syistäni) gluteenittomalla dieetillä jo useamman vuoden ajan ja etsin kokoajan uusia hyviä gluteenittomia reseptejä. Leivon paljon perheellemme ja etsin tuossa talvella hyvää ohjetta gluteenittomaan pannukakkuun ja sitä kautta päädyin blogiisi.
(pannukakkureseptisi on siitä asti ollut ahkerassa käytössä..) Erittäin toimivia ja luotettavia ohjeita, olen blogissasi nykyään vakiovieras. ? Seuraavaksi aion kokeilla donitsiohjetta. ? Kiitos vielä kerran, tästä on ollut iso apu! Innolla jään odottelemaan uusia reseptejä.
Hei Saara! Kiitos ihanasta palautteestasi. Palautetta on mukava saada – se kannustaa jatkamaan. Kiva kuulla, että sinäkin olet innostunut leipomaan. 🙂 Leipominen on ollut mulla intohimona jo vuosikymmeniä. Kiva tallentaa tänne blogiin parhaimmat gluteenittomat reseptini ja kehitellä myös uusia reseptejä. Jos sinulla on toiveita reseptien suhteen, mielelläni kuulisin. Aurinkoista kevättä ja leipomisen iloa sinulle! 🙂