Gluteeniton ja vegaaninen nutellajuustokakku

Himoleipuri

Pyysin tytärtäni kysymään ystäviltään, mitä leipoisin heille, kun he tulevat meille kylään. Yksi vieraista toivoi vegaanista nutellajuustokakkua. Hän oli huomannut blogistani gluteenittoman nutellajuustokakun ohjeen, mutta maitoallergiansa takia hän ei voi syödä tavanomaista juustokakkua. Sama tilanne myös tyttärellä, koska hän on vegaani. Paistettu gluteeniton ja vegaaninen juustokakku onnistui tosi hyvin. Kakun toivojakin söi kaksi palaa 🙂

Leivoin loppiaisena uuden juustokakun, jotta saan päivänvalossa kuvattua kakun työvaiheineen.

Gluteenittoman ja vegaanisen juustokakun täyte tehdään vegaanisesta tuorejuustosta ja soijarahkasta. Tuorejuustona käytin Violifen vegaanista tuorejuustoa. Edelliseen juustokakkuun laitoin vain yhden rasian tuorejuustoa, nyt kaksi rasiaa. Yksi rasia riittää. Violifen tuorejuusto on kookosöljypohjainen ja kahdella rasialla tulee turhan tuhti kakku. Öljyä tihkui myös paiston aikana vuoasta leivinpaperille. Täytteen hyytyminen varmistetaan perunajauhoilla. Maustamiseen sopii erinomaisesti sitruunan mehu ja raastettu kuori.

Juustokakun täytteiden aineet. Huom! Yksi rasia tuorejuustoa riittää.

Tuorejuusto kannattaa ottaa huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista. Tällöin se on pehmeää ja sekoittuu hyvin soijarahkan kanssa. Käytin vaniljanmakuista soijarahkaa. Jos käytät tavallista soijarahkaa, lisää 1 rkl vaniljasokeria.

Juustokakun pohjan tein joulunpyhiltä ylijääneistä vegaanisista ja gluteenittomista pipareista.

Vegaanisissa Nutellan kaltaisissa levitteissä on eroja. Ensimmäiseen kakkuun käytin vegaanista hasselpähkinä-kaakaolevitettä, joka ei mielestäni ollut kovin hyvänmakuista. Tähän kakkuun löysin tosiherkullisen hasselpähkinä-suklaalevitteen nimeltään So Vegan So Fine, joka on myös luomutuote. Maku on hyvin lähellä tavanomaista Nutellaa, nam! Löysin purkin Citymarketista. Levite on myös mukavan notkeaa.

Juustokakku paistetaan alhaisessa uunin lämpötilassa, jolloin täyte ei kuohu paiston aikana

Uunista otettaessa kakku tuntuu löysältä, mutta se kyllä hyytyy jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä paistovuoassaan ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jäähtynuyt vuoka jääkaappiin, mielellään yön yli. Ennen jääkaappiin siirtämistä avasin varovasti kakkuvuoan ja varmistin, että kakku irtoaa hyvin reunoistaan. Tarvittaessa voit avittaa irtoamista pienen nuolijan kärjellä tai varovasti veitsen terällä naarmuttamatta vuokaa.

Siirsin juustokakun kakkuvadille leipomista seuraavana päivänä.

Paistettu juustokakku onnistuu hienosti ilman eläinkunnan tuotteita. Jos vegaanisuus kiinnostaa sinua enemmänkin, kannattaa lähteä mukaan tammikuun vegaanihaasteeseen. Tarjolla on paljon vegaanisia reseptejä seka tietoja raaka-aineista ja vegaanisen ruokavalion monipuolisesta koostamisesta.

Hyvää ja herkullista alkanutta vuotta!
T. Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen nutellajuustokakku

Himoleipuri Pyysin tytärtäni kysymään ystäviltään, mitä leipoisin heille, kun he tulevat meille kylään. Yksi vieraista toivoi vegaanista… Makeat gluteeniton, vegaaninen, maidoton, munaton, juustokakku, paistettu juustokakku, vegaaninen nutellajuustokakku, hasselpähkinä-suklaalevite European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
150 g gluteenittomia suklaakeksejä tai pipareita
3 rkl vegaanista ja gluteenitonta hasselpähkinä-suklaalevitettä
50 g maidotonta margariinia

Täyte
1 rasia (= 200 g) vegaanista tuorejuustoa, Violife
400 g Vanilla soijarahkaa, Alpro Greek style
1½ dl tomusokeria
3 rkl sitruunanmehua
1–2 tl sitruunan raastettua kuorta
2½ rkl perunajauhoja

Päälle
150 g hasselpähkinä-suklaalevitettä

Näin valmistat

Pingota reilunkokoinen leivinpaperipala irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat maidottomalla margariinilla ja jauhota kevyesti gluteenittomilla ja maidottomilla korppujauhoilla.

Valmista pohja. Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai kaulimella. Sulata margariini. Sekoita keksimurska ja sulatettu margariini ja hasselpähkinä-suklaalevite keskenään. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.

Valmista täyte. Raasta sitruunan kuori ja puserra mehu. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto pehmeäksi. Lisää soijarahka, tomusokeri, sitruuna (kuori ja mehu) sekä perunajauhot. Sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta.

Pehmennä hasselpähkinä-suklaalevitettä, joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Nosta ruokalusikalla levitettä nokareiksi juustokakun pinnalle. Vedä veitsellä nokareiden halki pysty- ja vaakasuuntiin niin, että pinnalle muodostuu pyörteitä.

Paista juustokakkua uunissa 60 minuuttia. Varmista paiston aikana, ettei rasvaa valu uunin pohjalle.
Sammuta virta uunista. Anna juustokakun hyytyä jälkilämmöllä vielä 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä ennen kuin siirrät sen jääkaappiin.

Vinkit

Tällä ohjeella voit valmistaa gluteenittoman ja vegaanisen paistetun juustokakun, kun jätät hasselpähkinä-suklaalevitteen pois päältä. Voit koristella juustokakun tuoreilla marjoilla tai hedelmillä tai nauttia marjakastikkeen kera.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää