”Ei arvaisi, että tää kakku on sekä gluteeniton että vegaaninen. Tosi mehevä kakku ja sopivasti mausteita.” Tällaisia kommentteja leipomani gluteeniton ja vegaaninen maustekakku keräsi. Jopa minäkin yllätyin, miten hyvin kakku onnistui. Vein ensimmäisen “harjoittelukappaleen” maisteltavaksi töihin. Harjoitteluversio meni heti maaliin, ei tullut muutettavaa.
Vegaanisessa kakussa ei käytetä eläinkunnan tuotteita. Margariinina käytin Sunnuntain laktoositonta versiota, joka on myös maidoton. Soijajogurtti korvaa kananmunat ja tuo mehevyyttä kakkuun. Gluteenittomaksi jauhoseokseksi valitsin tällä kertaa Pirkan vaalean jauhoseoksen.
Gluteeniton ja vegaaninen maustekakku on helppo tehdä. Pehmeä margariini, sokeri ja siirappi vaahdotetaan. Muut kuiva-aineet ja soijajogurtti lisätään vuorotellen kahdessa erässä ja taikina pyöräytetään tasaiseksi. Taikina on aika paksua, joten painele se lusikalla vuoan pohjalle.
Leivoin toisen gluteenittoman ja vegaanisen kakun, kun tytär saapui keskiviikkona joululomalle Suomeen. Hänkin oli vegaanina yllättynyt, miten mehevää kakku on. Kakusta enää puolet jäljellä, joten leivon vielä tänään kolmannen kakun huomisen vieraille. Suosittelen myös sinua kokeilemaan reseptiäni, sillä tämä kakku maistuu kaikille. Jos kaipaat gluteenitonta ja vegaanista pipareiden ohjetta, se löytyy täältä.
Raaka-aineet
200 g vegaanista margariinia, esim. Sunnuntai laktoositon
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
2 dl maustamatonta soijajogurttia, Alpro
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
½- 1 tl maustepippuria
2 tl soodaa
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengaskakkuvuoka maidottomalla margariinilla ja jauhota gluteenittomilla ja maidottomilla korppujauhoilla. Sekoita jauhoseos, sooda ja mausteet keskenään.
Vaahdota pehmeä margariini, sokeri ja siirappia vaahdoksi.
Lisää soijajogurtti vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi nuolijalla.
Nosta kakkutaikina isolla lusikalla tai nuolijan avulla rengasvuokaan. Tasoita pinta.
Paista kakkua noin 45 minuuttia uunissa. Jos kakun pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä kakku leivinpaperilla.
Anna kakun levähtää 10–15 minuuttia vuoassa ennen kumoamista. Jäähdytä kumottu kakku ritilän päällä. Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään.
Vinkit
Kakku säilyy mehevänä useita päiviä, joten voit leipoa sen hyvissä ajoin valmiiksi.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
33 kommenttia
Korvasin gluteenittomat jauhot 4 dl:llä vehnäjauhoja ja margariinin 1,5 dl:llä öljyä. Reseptin ulkopuolelta lisäsin taikinaan suklaapaloja. Kakku on vielä uunissa – jännityksellä odotan millainen tulee! Taikina oli kyllä tosi hyvää ????
Kiitos
Tekee kyllä mieli kokeilla. Maistuuko pippuri väkevältä läpi
Hei, miten kakku kuuluu säilyttää – huoneenlämmössä, jääkaapissa?
Säilytän kahvikakut yleensä huoneenlämmössä. Mukavaa joululeivontaa!
Maustepippuri ei maistu väkevältä. Se ei ole pippuri vaikka niin voisi nimestä päätellä. Se on myrttienkasvien heimoon kuuluvan puun puolikypsä, kuivattu hedelmä. Samaan heimoon kuuluu myös neilikka. Maustepippurin voit korvata halutessasi neilikalla. Mukavaa joululeivontaa!
Toivottavasti ohje toimi myös vehnäjauhoilla. Suklaa hyvä lisä taikinaan. Mukavaa joululeivontaa 🙂
Hei! Jos korvaan gluteenittomat jauhot vehnäjauhoilla, laitanko saman verran?
Hei Riitta! Laitoin gluteenittomaan kakkuun Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Uskoisin että voit laittaa tavalliseen kakkuun vehnäjauhoja saman verran. Mukavaa joululeivontaa!
Minkähän kokoinen vuoka tähän kakkuun?
Riittää 1,5 litran vuoka. Isommassa jää matalaksi. Mukavaa leivontaa 🙂
Kiitos taas maukkaasta ohjeesta! Allergioiden takia käytin jogurttina kookosjogurttia ja heitin sekaan vähän maidotonta suklaata pilkottuna. Herkullinen kakku tuli!
Miten onnistuisi tavallisella vehnäjauholla taikka mantelijauholla
Hei, voisiko siirapin korvata jollain tai jättää kokonaan pois?
Hei! En suosittele hylkäämään siirappia. Se on olennainen osa maustekakkua; sen makua, rakennetta ja mehevyyttä. Hyvää joulua!
Heippa, maustekakku menee kokeiluun täälläkin! Varmistaisin tuota maustepippuria. Eli todellako laitetaan pippuria kakkuun?
Kiva kuulla, että olet leipomassa maustekakkua! Maustepippuri ei ole pippuri vaikka niin voisi nimestä päätellä. Se on myrttienkasvien heimoon kuuluvan puun puolikypsä, kuivattu hedelmä. Samaan heimoon kuuluu myös neilikka. Maustepippurin voit korvata halutessasi neilikalla. Herkullista joululeivontaa!
Hei! Tällä ohjeella tuli oikein maukas ja koostumukseltaan kostea kakku kahvipöytään. En ole pitkään aikaan leiponut “kuivakakkua” enkä vielä aiemmin gluteenitonta ja vegaanista sellaista, joten hieman jännityksellä odottelin lopputulosta. Minulle sattui vain niin, että paistoin kakun tarkemmin asiaa miettimättä uunin keskitasolla, kun olisi ilmeisesti ollu parempi paistaa alatasolla? Kakkuni pohja nimittäin kohosi paiston aikana kuperaksi eli keskeltä enemmän kuin reunoilta.
Kiitos vielä sinulle ihana himoleipuri Leila resepteistäsi! Minulle on jäänyt lukuisia luottoreseptejä himoleipurilta ja usein uusia ideoita hakiessani palaankin sivuillesi inspiraation etsintään. Mukavaa joulun odotusta!
Hei Minna! Kiitos viestistäsi. Ihana kuulla, että tykkäät ohjeistani, kiitos! Kahvikakut kannattaa paistaa ala-tasolla, jolloin taikina kypsyy tasaisesti. Mukavaa joulun odotusta myös sinulle ja herkullista joululeivontaa!
Hei Leila, voisiko jogurtin korvata omenasoseella vai tulisiko sutta ja sekundaa? Pitäisi löytää kakkuohje johon sitä voisi upottaa.
Terv. Tuula Lahest.
Hei Tuula, kiitos kysymyksestäsi. En ole kokeillut ohjetta omenasoseella, joten en uskalla luvata että toimii. Jos kokeilet, kertoisitko miten kävi? Kiitos! Mukavia jouluvalmisteluja!
Voikohan jauhon korvata Semperin hienolla jauholla? kun sitä olisi kaapissa, niin ei tarvitsisi erikseen hakea Pirkan jauhoja…
En uskalla varmasti luvata, että onnistuu. Semperin jauhoseoksessa ei ole psylliumia, Pirkan jauhoseoksessa on. Jos kokeilet Semperin jauhoseoksella, kertoisitko miten onnistui? Kiitos!
Mä olen käyttänyt tässä Semperin Fin Mix-jauhoseosta ja hyvin on toiminut – sekasyöjä työkaverit ihmettelivät, että mitä tässä oikein on jos on kerta gluteeniton ja vegaaninen kakku. Jotkut olivat syöneet murenevia gluteenittomia leivonnaisia aiemmin ja ihmettelivät kun tässä oli niin hyvä kasassa pysyvä koostumus. Nyt on kokeilussa hieman soveltaen tämä reseptipohja tiikerikakkuna juuri uunissa!
Kiitos viestistäsi! Kiva kuulla, että kakku onnistui hyvin myös Semperin hienosta jauhoseoksesta. Vegaaniset kahvikakut ovat kyllä yllättävän hyviä ja meheviä. Olisi mukava kuulla, miten gluteeniton ja vegaaninen tiikerikakku onnistui.
Tämä kakku onnistuu kyllä aina ja maistuu muulloinkin kuin jouluna 🙂 kiitos Leila mahtavasta reseptistä! Tämän voi tehdä luottaen, että hyvä tulee ja kelpaa ronkeleillekin – eilen leivotusta kakusta taitaa olla enää muruset jäljellä… Aurinkoista kevättä sinulle ihana Himoleipuri 🙂
Kiitos ihanasta viestistäsi, Petra 🙂 Mahtavaa, että olet leiponut gluteenitonta ja vegaanista maustekakkua ja tykkäsit. Ilman kananmunaa ja maitotaloustuotteitakin saa kyllä herkullisia leivonnaisia, jotka maistuvat kaikille. Aurinkoisia kevätpäiviä myös sinulle ja leivonnan iloa!
Ihan superherkullinen ja helppo kakku, kiitos ohjeesta! Jää kestosuosikkeihin 🙂
Ole hyvä! Kiva kun tykkäsit ohjeesta 🙂
Hei
Aivan ihanan makuinen ja kostea kakku tällä ohjeella. Vähän lässähti uunista otettaessa, käytin kauragurttia soijajogurtin sijaan, olisiko syy siinä. Ei kyllä vaikuttanut mitenkään siihen, että kakku katosi alta aikayksikön. Myös lapset tykkäsivät.
Kiitos mukavasta palautteestasi. Kiva kuulla, että kakku maistui. Voipi olla, että pieni lässähtäminen johtui kauragurtista. Soijajogurtti hyytyy hyvin ja antaa kakkuihin ja piirakoihin hyvän rakenteen. Käytän sitä vegaanisiin leivonnaisiin.
Kiitos ihanasta ohjeesta! Todella maukas ja mehevä kakku syntyi.
Oi, kiitos paljon! Kiva kuulla, että kakku maistuu maukkaalta 🙂
Miksi tarjoatte reseptejä, joita EI PÄÄSE TULOSTAMAAN millään keinolla ja aika kuluu hukkaan. En tule enää reseptisivuillenne.
Eija-Liisa Tuominen , puh: 040 5838981