Kesäloman viimeistä päivää viedään. Onpa ollut ihana, lämmin ja aurinkoinen kesä ja lomasäät mitä parhaimmat. Tytär on lomaillut Suomessa ennätyspitkään ja yhdessä on ehditty paljon touhuamaan. Myös leipomaan. Leivonnaisohjeitani olen tuunannut hänelle sopiviksi eli vegaanisiksi. Kun on kyläilty, tuliaisiksi on aina leivottu joku vegaaninen ja gluteeniton leivonnainen.
Tänä kesänä kaikki marjat kypsyvät normaalia aiemmin. Herukatkin ovat jo keruukunnossa. Normaalisti ne kypsyvät mökillä vasta elokuun puolivälissä. Jotta tytär saisi maistaa taivaallisen hyvää gluteenitonta herukkapiirakkaani, tuunasin ohjeen myös vegaaniseksi. Hyvin onnistuu. Vegaanisessa piirakassa pohjataikinan kananmuna korvataan Alpron soijajogurtilla ja täytteen vaniljarahka kananmunineen pelkästään soijarahkalla. Margariinina käytin Sunnuntain laktoositonta vaihtoehtoa, joka on myös maidoton.
Piirakkataikina levitetään vuoan pohjalle ja reunoille. Muista ottaa reilu neljännes taikinasta talteen. Se tarvitaan piirakan päälle. Herukoiden sekaan lisätään perunajauhoa, joka sitoo marjoista irtoavan nesteen. Marjojen päälle kaadetaan rahkaseos, joka vegaanisena tehdään vaniljanmakuisesta soijavalmisteesta (= soijarahkasta) ja maustetaan sokerilla. Tunnistat soijarahkan kaupassa Greek style -merkinnästä.
Lopuksi koko komeus kruunataan pohjataikinasta säästetyillä nokareilla.
Herukoista tehty piirakka on ihanan kirpeä sekä samalla raikas ja mehevä. Voit tehdä piirakan myös punaherukoista tai herukkakimarasta. Jos et tarvitse / halua tehdä piirakkaa vegaanisena, herukkapiirakan gluteeniton ohje löytyy täältä.
Raaka-aineet
Pohja
200 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1½ dl mantelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl Alpron maustamatonta soijajogurttia (plantgurt)
Herukkatäyte
7-8 dl herukoita
½ dl perunajauhoja
Rahkatäyte
1 prk (= 400 g) Alpron Vanilla soijarahkaa (greek style)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle
reilu ¼ pohjataikinasta
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen vuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele maidottomalla margariinilla vuoan reunat ja jauhota ne kevyesti gluteenittomalla jauhoseoksella.
Tee pohjataikina. Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää seos taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi soijajogurtti.
Levitä pehmeästä taikinasta reilut ¾ lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille sekä viimeistele pohja jauhotetuin käsin. Säästä lopputaikina piirakan pinnalle.
Laita jäljelle oleva taikina jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistamisen ajaksi.
Sekoita perunajauhot herukoiden joukkoon ja levitä pohjataikinan päälle.
Tee täyte. Kaada soijarahka kulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi. Yhdistä sokerit ja perunajauhot keskenään ja lisää soijarahkaan.
Kaada rahkatäyte herukoiden päälle.
Laita pinnalle loput pohjataikinasta pieninä litteinä nokareina.
Paista piirakkaa 200 asteessa 40-45 minuuttia.
Vinkit
Käytin piirakkaan viher- ja mustaherukoita. Voit tehdä piirakan myös punaherukoista tai herukkakimarasta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
7 kommenttia
Juu harmittelin lähinnä, että oma kysymykseni näytti niin epäkohteliaalta lukuisien kysymysmerkkien takia. 😀
Herkullisen näköinen resepti taas! Millä korvaisit mantelijauheen, kun pähkinät ei käy? Jauhoja lisäämällä 1:1 vai vähemmän? ????
Ja hymiö näköjään muuttui kasaksi ? -merkkejä, ei nyt sentään noin montaa olisi tarvinnut. Huoh.
Juu, tämä on harmillinen ongelma kommenttipalstalla. Tietyt hymiöt ja huutomerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi. Ei olla osattu ratkaista asiaa. Pahoittelen.
Kiitos 🙂 Herukkapiirakka on kyllä tooosi hyvää. Voit lisätä jauhojen määrää reilulla puolella desillä. Leivonnan iloa 🙂
Kävisikö tähän joku muu kuin soijajogurtti? Kaurajugget ei oo gluteenittomia vissiin, mutta herkälle mahalle käy paremmin kuin soijatuotteet (fodmap)..
Hei! Voisit kokeilla Valion Oddlygood® Greek-a-licious Original-gurttia. Täytteeseen kannattaa lisätä 2 rkl perunajauhoja 1 rkl:n asemasta. Jos kokeilet, olisi kiva kuulla miten onnistui. Tässä vielä linkki tuotteeseen https://www.valio.fi/tuotteet/valio-oddlygood-greek-a-licious- original/ Leivonnan iloa!