Gluteeniton ja vegaaninen herukkapiirakka

Himoleipuri

Kesäloman viimeistä päivää viedään. Onpa ollut ihana, lämmin ja aurinkoinen kesä ja lomasäät mitä parhaimmat. Tytär on lomaillut Suomessa ennätyspitkään ja yhdessä on ehditty paljon touhuamaan. Myös leipomaan. Leivonnaisohjeitani olen tuunannut hänelle sopiviksi eli vegaanisiksi. Kun on kyläilty, tuliaisiksi on aina leivottu joku vegaaninen ja gluteeniton leivonnainen.

Tämä vegaaninen ja gluteeniton piirakka vietiin sukulaisvierailulle

Tänä kesänä kaikki marjat kypsyvät normaalia aiemmin. Herukatkin ovat jo keruukunnossa. Normaalisti ne kypsyvät mökillä vasta elokuun puolivälissä. Jotta tytär saisi maistaa taivaallisen hyvää gluteenitonta herukkapiirakkaani, tuunasin ohjeen myös vegaaniseksi. Hyvin onnistuu. Vegaanisessa piirakassa pohjataikinan kananmuna korvataan Alpron soijajogurtilla ja täytteen vaniljarahka kananmunineen pelkästään soijarahkalla. Margariinina käytin Sunnuntain laktoositonta vaihtoehtoa, joka on myös maidoton.

Näistä aineista saa vegaanisen piirakan

Piirakkataikina levitetään vuoan pohjalle ja reunoille. Muista ottaa reilu neljännes taikinasta talteen. Se tarvitaan piirakan päälle. Herukoiden sekaan lisätään perunajauhoa, joka sitoo marjoista irtoavan nesteen. Marjojen päälle kaadetaan rahkaseos, joka vegaanisena tehdään vaniljanmakuisesta soijavalmisteesta (= soijarahkasta) ja maustetaan sokerilla. Tunnistat soijarahkan kaupassa Greek style -merkinnästä.

Lopuksi koko komeus kruunataan pohjataikinasta säästetyillä nokareilla.

Leivoin piirakan viher- ja valkoherukasta

Herukoista tehty piirakka on ihanan kirpeä sekä samalla raikas ja mehevä. Voit tehdä piirakan myös punaherukoista tai herukkakimarasta. Jos et tarvitse / halua tehdä piirakkaa vegaanisena, herukkapiirakan gluteeniton ohje löytyy täältä.

Mukavaa alkavaa elokuuta – vielä on kesää jäljellä!
Sadonkorjuuterveisin Himoleipuri Leila

Gluteeniton ja vegaaninen herukkapiirakka

Himoleipuri Kesäloman viimeistä päivää viedään. Onpa ollut ihana, lämmin ja aurinkoinen kesä ja lomasäät mitä parhaimmat. Tytär… Makeat gluteeniton, vegaaninen, munaton, maidoton, makea piirakka, mustaherukka, viherherukka, herukkapiirakka European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
200 g maidotonta margariinia
2 dl sokeria
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1½ dl mantelijauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl Alpron maustamatonta soijajogurttia (plantgurt)

Herukkatäyte
7-8 dl herukoita
½ dl perunajauhoja

Rahkatäyte
1 prk (= 400 g) Alpron Vanilla soijarahkaa (greek style)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja

Pinnalle
reilu ¼ pohjataikinasta

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen vuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele maidottomalla margariinilla vuoan reunat ja jauhota ne kevyesti gluteenittomalla jauhoseoksella.

Tee pohjataikina. Vatkaa pehmeä maidoton margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää seos taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi soijajogurtti.

Levitä pehmeästä taikinasta reilut ¾ lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille sekä viimeistele pohja jauhotetuin käsin. Säästä lopputaikina piirakan pinnalle.

Laita jäljelle oleva taikina jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Sekoita perunajauhot herukoiden joukkoon ja levitä pohjataikinan päälle.

Tee täyte. Kaada soijarahka kulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi. Yhdistä sokerit ja perunajauhot keskenään ja lisää soijarahkaan.

Kaada rahkatäyte herukoiden päälle.

Laita pinnalle loput pohjataikinasta pieninä litteinä nokareina.

Paista piirakkaa 200 asteessa 40-45 minuuttia.

Vinkit

Käytin piirakkaan viher- ja mustaherukoita. Voit tehdä piirakan myös punaherukoista tai herukkakimarasta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

7 kommenttia

Matu 17.7.2024 - 20:54

Juu harmittelin lähinnä, että oma kysymykseni näytti niin epäkohteliaalta lukuisien kysymysmerkkien takia. 😀

Vastaa
Matu 10.7.2024 - 17:14

Herkullisen näköinen resepti taas! Millä korvaisit mantelijauheen, kun pähkinät ei käy? Jauhoja lisäämällä 1:1 vai vähemmän? ????

Vastaa
Matu 10.7.2024 - 17:16

Ja hymiö näköjään muuttui kasaksi ? -merkkejä, ei nyt sentään noin montaa olisi tarvinnut. Huoh.

Vastaa
Himoleipuri 17.7.2024 - 10:48

Juu, tämä on harmillinen ongelma kommenttipalstalla. Tietyt hymiöt ja huutomerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi. Ei olla osattu ratkaista asiaa. Pahoittelen.

Vastaa
Himoleipuri 17.7.2024 - 10:45

Kiitos 🙂 Herukkapiirakka on kyllä tooosi hyvää. Voit lisätä jauhojen määrää reilulla puolella desillä. Leivonnan iloa 🙂

Vastaa
Elina 24.9.2023 - 19:15

Kävisikö tähän joku muu kuin soijajogurtti? Kaurajugget ei oo gluteenittomia vissiin, mutta herkälle mahalle käy paremmin kuin soijatuotteet (fodmap)..

Vastaa
Himoleipuri 25.9.2023 - 14:52

Hei! Voisit kokeilla Valion Oddlygood® Greek-a-licious Original-gurttia. Täytteeseen kannattaa lisätä 2 rkl perunajauhoja 1 rkl:n asemasta. Jos kokeilet, olisi kiva kuulla miten onnistui. Tässä vielä linkki tuotteeseen https://www.valio.fi/tuotteet/valio-oddlygood-greek-a-licious- original/ Leivonnan iloa!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää