Gluteeniton hyydytetty mustaherukkakakku

Himoleipuri

Huomenna piti tanssia meidän nuoren parin häitä. Korona kuitenkin muutti nuorten suunnitelmat. Kesäkuun alussa he päättivät siirtää hääjuhlansa ensi keväällä, koska eivät halunneet vaarantaa vieraidensa terveyttä. Nuoripari kävi toissailtana meillä iltakahveilla. Pettymys häiden peruuntumisesta oli selvästi aistittavissa, mutta he totesivat, että päätös oli tässä tilanteessa oikea.

Leivoin iltakahveille gluteenittoman kantarelli-pekonipiirakan ja gluteenittoman hyydytetyn mustaherukkakakun. Valmistin samanlaisen mustaherukkakakun mökkivieraillemme elokuussa. Kakku näytti täydelliseltä vuoassa, mutta annas olla kun irrotin reunuksen, kiille lähti valumaan reunoille. Tein kiilteen hyytelösokerista, ei toiminut. Kakku maistui kyllä erinomaiselle, mutta ulkonäkö kärsi sen verran, etten voinut julkaista vielä silloin ohjetta.

Näitä raaka-aineita tulee kakkuun.

Tähän mustaherukkakakkuun käytin täytteeksi maitorahkaa ja kermaa. Mustaherukat kiehautin pienessä vesimäärässä ja painelin massan siivilän läpi kastikkeeksi. Kastiketta olisi hyvä olla 2 dl. Jos määrä jää vajaaksi, lisää joukkoon mustaherukan mehua. Voit myös soseuttaa mustaherukat monitoimikoneessa ja lisätä soseen kuorineen, saat vahvemman aromin kakkuun. Tällöin sokerin määrää voi vähän lisätä. Kiille kakun päälle kannattaa tehdä liivatteesta, onnistuu parhaiten.

Täytteeseen sekoitetaan keskenään mustaherukka-rahkaseos, kermavaahto ja liivateseos.

Vaikka nuorten häät siirtyivät kevääseen, huomenna on juhlan aihetta. On meidän vanhan parin hääpäivä. Olisihan se ollut mukava, jos nuorillakin olisi ollut sama hääpäivä kuin meillä. Kuten alun perin he suunnittelivat. Elämä kantaa, rakkaus kantaa.

Mukavaa syyskuun alkua!
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton hyydytetty mustaherukkakakku

Himoleipuri Huomenna piti tanssia meidän nuoren parin häitä. Korona kuitenkin muutti nuorten suunnitelmat. Kesäkuun alussa he päättivät… Makeat gluteeniton, kakku, hyydytetty kakku, mustaherukka, mustaherukkakakku, hyydytetty mustaherukkakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
200 g gluteenittomia digestivekeksejä
75 g margariinia sulatettuna

Täyte
4 dl (= 200 g) mustaherukoita
1 dl vettä
7 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
2 prk (a`2 dl) vispikermaa
2 prk (a`200-250 g) maitorahkaa
2-2½ dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria

Kiille
5 liivatelehteä
4 dl sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua

Koristeluun
mustaviinimarjoja
vadelmia
kermavaahtoa tai marenkeja

Näin valmistat

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Öljyä ruoan reunat tai käytä reunakalvoa.

Valmista kakun pohja. Jauha keksit monitoimikoneella hienoksi tai laita keksit muovipussiin ja murskaa kaulimen avulla. Sekoita keksimurujen joukkoon sulatettu margariini.

Painele seos lusikan avulla vuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.

Kiehauta mustaherukat veden kanssa kattilassa. Paseeraa mustaherukat siivilän läpi, jolloin pitäisi tulla noin 2 dl paksua mustaherukkakastiketta. Voit myös halutessasi jauhaa tehosekoittimella tai monitoimikoneella mustaherukkamassa soseeksi. Laita kastike jääkaappiin jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen kuiviksi puserretut liivatelehdet. Anna hieman jäähtyä.

Sekoita isossa kulhossa maitorahka, sokeri ja mustaherukkakastike keskenään. Lisää liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele viimeisenä kermavaahto joukkoon. Sekoita täyte tasaiseksi pohjaa ja reunoja myöten. Tähän kätevä työväline on nuolija. Kaada täyte keksipohjan päälle.

Peitä vuoka ja siirrä kakku jääkaappiin. Anna kakun hyytyä vähintään 2-3 tuntia.

Valmista kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
Kuumenna ½ dl mehua ja liuota siihen kuiviksi puserretut liivatelehdet. Kaada liivateseos loppumehun joukkoon. Anna seoksen saeta marjakeiton kaltaiseksi. LKaada varovasti vähän paksuuntunut seos hyytyneen kakun päälle.

Anna kakun hyytyä peitettynä seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä se kakkuvadille. Koristele kakku mustaherukoilla, marengeilla tai kermavaahtoruusukkeilla.

Vinkit

Voit korvata rahkan myös vaniljatuorejuustolla.

Tässä se eka “epäonnistunut” mustaherukkakakku, joka syötiin vieraiden kanssa mökillä.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

4 kommenttia

Sanna 6.8.2024 - 14:31

Paljonko maitorahkaa tulee laittaa? Purkit ovat erikokoisia kaupassa, niin 2prk vaikea arvioida.

Vastaa
Himoleipuri 10.8.2024 - 10:35

Hyvä huomio, kiitos. Purkkikoot vaihtelevat 200 g – 250 g välillä. Molempi käy. Valion 500 g:n laktoositon rahka on myös kätevä, kun leivonnaiseen tarvitsee 2 purkkia maitorahkaa. Tykkään leivonnassa enemmän perinteisestä maitorahkasta kuin pehmeästä maitorahkasta. Täydennän ohjeeseen kokomerkinnän. Mukavaa leivontaa 🙂

Vastaa
Rouva Raadelmasta 4.9.2020 - 19:20

Mielenkiintoista tuo kokemuksesi hyytelösokerin kanssa: itselleni kävi ihan samoin ja palasin kuuliaisena liivatekiilteeseen. Mustaherukka on kyllä intensiivisimmän makuinen marja ikinä ja oma suosikkini.

Ja lämpimät onnittelut teille hääpäivän johdosta, eihän siitä ole kuin muutama vuosi – vai mitä?

Yt ”Yks kaaso vaan” ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Vastaa
Himoleipuri 5.9.2020 - 12:45

Helpottaa kuulla, että sinullakin on ollut samoja kokemuksia hyytelösokerista. Minäkin taidan jatkossa pysytellä visusti liivatteessa. Tosin parempi puolisko totesi epäonnisesta kakusta, että nythän on valumakakut muotia. Heh,heh! Kiitos hääpäiväonnitteluista! Niin ne vaan vuosikymmenet vierähtävät. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää