Aivan uskomaton sieni- ja marjavuosi on käynnissä. Kantarelleja ja tatteja kasvaa kuin sieniä sateella. Mustikkaa ja metsävadelmia on huomattavasti enemmän kuin jaksaa poimia. Myös lakkoja löytyy seuduilta missä ne eivät normaalisti kasva. Olen mielessäni miettinyt, koska korona-aika on meille kaikille haastavaa, luonto haluaa helliä ja hoitaa meitä runsaalla sadollaan.
Löysimme viime viikonloppuna mukavasti kantarelleja, joten leivoin niistä pellillisen gluteenitonta kantarelli-pekonipiirakkaa. Pekoni antaa maukkaan säväyksen piirakkaan ja lisää ruokaisuutta. Samoin juustoraaste. Lounaalta jäi ylimääräisiä keitettyjä perunoita, joten päätin käyttää ne piirakan pohjaan. Toimi tosi hyvin.
Jos haluat tehdä pienemmän kantarellipiirakan tai piirakan ilman pekonia, kurkkaa toista kantarellipiirakkani ohjetta.
Pohjataikina valmistetaan sekoittamalla kuivat aineet keskenään, rasva nypitään joukkoon, lisätään raastetut kypsät perunat ja viimeisenä vesi. Taikinan on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
Mieheni lähti uudelle sienestysreissulle sillä aikaa, kun leivoin piirakkaa. Aika hyvän saaliin kanssa hän tuli takaisin. Mukavasti saatiin kantarelleja ja tatteja myös pakastettavaksi.
Viikonloppuna suunnataan taasen mökille ja eiku sienimetsään. Taidan kerätä myös metsävadelmia. Tämä sadonkorjuun aika on kyllä niiiiin ihanaa!!!
Raaka-aineet
Pohja
5 kpl keitettyä keskikokoista perunaa
4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200 g margariinia
1 dl vettä
Täyte
1 pkt (= 170 g) amerikan pekonia viipaleina tai 150 g kuutioitua pekonia
nippu sipulia varsineen
2 l tuoreita kantarelleja (= 8 dl käsiteltyinä)
1 pussi (= 150 g) juustoraastetta
2 prk (= a`120 g) smetanaa
1 prk (= 2 dl) ruokakermaa
4 kananmunaa
2 rkl kirveliä tai persiljaa
1 tl mustapippuria
(suolaa)
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla.
Valmista pohja. Raasta kypsät perunat tai hienonna haarukalla. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi margariini joukkoon. Lisää raastettu peruna ja vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista täyte. Puhdista kantarellit, pilko pienemmäksi tarvittaessa ja kiehauta sienet omassa nesteessään paistinpannulla. Anna jäähtyä.
Leikkaa pekoni viipaleiksi tai käytä valmiiksi kuutioitua pekonia. Paista pekoniviipaleet rapeiksi pannulla omassa rasvassaan. Siirrä pannulta jäähtymään.
Hienonna sipulit ja kuullota sipulisilppua 5 minuuttia öljyssä paistinpannulla. Siirrä sipuliseos jäähtymään.
Sekoita kantarellit, sipulit ja ruskistettu pekoni ja juustoraaste keskenään. Sekoita munat, smetana, ruokakerma ja mausteet keskenään.
Ota pohjataikina jääkaapista ja taputtele se vedellä kostutetuin käsin pellille.
Levitä piirakkapohjalle sieni-pekonitäyte. Kaada päälle muna-kermaseos.
Paista piirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Hei! Onnistuisikohan perunan korvaaminen perunahiutaileilla, jotta ei tarvitsisi keittää tätä varten perunoita? 🙂
Hei Laura! Kyllä onnistuu. Voit tehdä kantarellipiirakan ohjeella tai mehevän kasvispiirakan pohjan ohjeella. Niissä on molemmissa käytetty perunahiutaleita.