Kuopus oli käymässä kotona viime viikonloppuna, joten toivoin hänen leipovan bravuurikakkuaan äitienpäiväksi. Hänen chai-suklaakakku on taivaallisen hyvää. Siksi haluan jakaa kakun gluteenittoman ohjeen myös sinulle.
Olen monesti herkutellut tällä kakulla. Eka kerran viisi vuotta sitten ja viimeksi viime jouluna. Kuopuksen leipomana. Nuori mies on taitava leipomaan ja tykkää tehdä monimutkaisia, aikaa vaativia leivonnaisia, kuten Millionaire`s Shortbreadia ja Crepe Milleä. Minä puolestani olen nopeiden ja helppojen reseptien ystävä.
Tämän kakun alkuperäinen resepti on Jamie Oliverin käsialaa ja kakku on englanninkieliseltä nimeltään Chocolate chai sandwich cake. Kuopus pyysi minua tekemään gluteenittoman kakkupohjan, koska hänellä ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta. Tein kakkupohjan omalla takuuvarmalla gluteenittoman suklaakakkupohjan reseptillä, johon lisäsin kardemummaa.
Gluteenittoman chai-suklaakakun salaisuus on chai-siirappi, joka keitetään chai-teestä, kardemummasta ja muscovadosokerista. Muscovadosokeri antaa siirapille lakritsamaista makua ja ripaus mustapippuria tuo siirappiin särmää.
Siirappia ei kannata keittää liian kauan, muuten siitä tulee liian stickyä, kuten kuopus totesi. Se saa olla melko juoksevaa, kun kattila siirretään liedeltä sivuun. Jäähtyessään siirappi kyllä sakenee.
Chai-suklaakakun väliin ja päälle tulee chai-voikreemi. Kreemin raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä, jottei kreemi juoksetu. Pehmeä voi vaahdotetaan, vaahtoon lisätään tomusokeri pienissä erissä, samoin chaisiirappi ja viimeisenä tuorejuusto. Siirapin määrää voit säätää makusi mukaan.
Gluteeniton kakkupohja ja chai-siirappi on hyvä tehdä valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Kakkupohja on näin helpompi leikata. Siirappi säilytetään huoneenlämmössä, jolloin se on käyttövalmista. Kakkupohja leikataan kolmeen osaan. Kakkulevyjen väliin ja kakun päälle levitetään chai-kreemiä.
Kakku koristellaan sulatetulla suklaalla, johon on sekoitettu hieman voita antamaan kiiltoa ja pehmeyttä sekä viimeistellään valkosuklaalastuilla. Valkosuklaa on hyvä laittaa hetkesi pakastimeen kovettumaan, jotta siitä saa vuoltua terävällä veitsellä lähes läpinäkyviä lastuja.
Kakussa maistuu ihanasti chai-tee ja kardemumma. Molemmat mun lempparimakuja. 🙂 Kakku säilyy hyvänä useamman päivän ja maku vaan paranee. Olipa ihanaa leipoa yhdessä kuopuksen kanssa, seurata hänen työskentelyään ja oppia uutta.
Kuopus valokuvasi valmiin kakun ja lopputuloksena tuli ihanan tunnelmallisia kuvia. Olisipa hän aina kuvaamassa leipomuksiani. Tiesitkö muuten, että hän on rakentanut minulle nämä blogisivut ja suunnitellut visuaalisen ilmeen? Äitee on ylpee pojastaan.
Raaka-aineet
Kakkupohja
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummansiemeniä rouhittuna
2 tl leivinjauhetta
¾ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
¾ dl maitoa
¾ dl kuumaa vettä
Chai-siirappi
1½ dl vettä
5 chia-teepussia
1 rkl kardemummansiemeniä rouhittuna
ripaus rouhittua mustapippuria
100 g tummaa muscovadosokeria
Chai-voikreemi
100 g voita
3 dl tomusokeria
noin ½ dl chai-siirappia
100 g tuorejuustoa (Philadelphia)
Koristelu
Suklaaraidat
100 g gluteenitonta tummaa suklaata
25 g voita
Valkosuklaalastut
50-100 g gluteenitonta valkosuklaata
Näin valmistat
Valmista kakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 20 cm) margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla. Voit paistaa kakun myös isommassa vuoassa, mutta siitä tulee tällöin matalampi.
Sekoita kuivat aineet keskenään (kaakaojauhe siivilöiden), sulata voi ja kiehauta vesi. Vaahdota kananmunat kevyesti. Lisää kuivien aineiden joukkoon voisula, munavaahto ja maito hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kuuma vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan.
Paista kakkua uunin alatasolla noin 50-55 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa vaan se on kuiva, kakku on valmis. Jos paistat kakkupohjan halkaisijaltaan isommassa vuoassa, paistoaika on vähän lyhyempi.
Anna kakun jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia ennen kumoamista. Kumoa kakku leivinpaperin päälle ritilälle, jos mahdollista. Tällöin kakku jäähtyy tasaisesti.
Tee kakkupohja jo edellisenä päivänä, jolloin se on helpompi leikata siististi.
Valmista chai-siirappi myös mielellään jo edellisenä päivänä. Laita kattilaan chai-teepussit, rouhitut kardemumman siemenet ja ripaus mustapippuria. Lisää vettä ja kiehauta seos. Vähennä hieman lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä 4 minuuttia. Siivilöi tee ja mausteet liemestä ja kaada neste takaisin puhtaaseen kattilaan.
Lisää teen joukkoon muscovadosokeri. Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä siirappia noin 5 minuuttia tai kunnes seos vähän paksunee. Älä keitä liikaa, ettei seos jäähtyessään kovetu liikaa vaan pysyy siirappimaisena. Jätä chai-siirappiseos jäähtymään huoneenlämpöön.
Valmista chai-voikreemi. Ota voi ja tuorejuusto hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vaahdota pehmeä voi. Lisää tomusokeri voivaahtoon pienissä erissä hyvin vatkaten. Kaada chai-siirappia joukkoon pikku hiljalleen. Lisää lopuksi tuorejuusto erissä ja vatkaa chai-voikreemi tasaiseksi.
Kakun kokoaminen. Leikkaa suklaakakkupohja kolmeen osaan. Levitä kolmannes chai-voikreemistä pohjimmaisen levyn päälle. Aseta toinen kakkulevy päälle ja levitä puolet jäljellä olevasta kreemistä levylle. Aseta viimeinen kakkulevy päällimmäiseksi ja levitä sille loppu chai-voikreemi. Siirrä kakku hetkeksi kylmään.
Valmista suklaakuorrutus. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai kattilassa. Sekoita tasaiseksi. Anna suklaaseoksen hieman jäähtyä.
Nosta kakku leivinritilän päälle, jonka alla on leivinpaperi. Levitä suklaaseosta lusikalla kakun päälle rennoin ottein. Laita valkosuklaa hetkeksi pakastimeen. Vuole kylmästä valkosuklaasta lastuja kakun päälle.
Gluteeniton chai-suklaakakku säilyy hyvänä useamman päivän.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
3 kommenttia
Tein tätä syntymäpäivilleni viime viikolla sukulaisille ja kaikki haluavat reseptin ja että leivon uudelleen jouluksi! Kiitos, tämä on todella hyvää. Ja kakkutaikinan koostumus on ihana myös.
Hei!
Kun leivon pohjan edellisenä päivänä, säilytänkö sitä huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Kiitos!
Ihanaa kun leivot tätä kuopuksen bravuurikakkua! Pohjan voit säilyttää huoneenlämmössä peitettynä. Mukavia leivontahetkiä!