Vegaaninen ja gluteeniton sitruunamutakakku

Himoleipuri

Minulta kysyttiin hiljattain, miten gluteenittoman sitruunamutakakun ohjeeni voisi tehdä ilman kananmunia. Lupasin testailla asiaa keväämmällä. Pääsiäisviikolla kuopus kertoi tulevansa tyttöystävänsä kanssa meille pariksi yöksi, joten innostuin heti kehittelemään ohjetta. Tyttöystävä on vegaani ja kuopuskin kasvisyöjänä nykyään lähes vegaani.

Eikö olekin aika herkkua?

Blogissani olevan gluteenittoman sitruunamutakakun olen leiponut Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella. Tämän vegaanisen ja gluteenittoman version leivoin sekä Pirkan vaalealla että Semperin hienolla jauhoseoksella. Kananmunien korvaajiksi ostin sekä Alpron Lemon Cheesecake Flavor eli sitruunanmakuista juustokakkuherkkua että Oddly Goodin Dream Lemon -välipalaa. Jälkimmäinen maistui niin herkullisen sitruunaiselta, että valitsin sen koeleivontaani. Siinä kun ei ole soijaa. Alpron juustokakkuherkku ei päässyt tällä kertaa testiin, mutta varmasti sekin toimisi.

Tässä on julkisemani reseptin mukaiset raaka-aineet

Ekan testierän tein Pirkan vaalealla jauhoseoksella ja kananmunien tilalla edellä mainittu Oddly Goodyn tuote. Jätin alkuperäisen ohjeen lemon curdin pois. Tuntuu vähän turhalta tehdä vain tätä kakkua varten vegaanista lemon curdia. Kaupan lemon curdit eivät ole vegaanisia. Lisäsin hieman sitruunamehun määrää.

Leivoin ensimmäisen kakun illalla, jolloin oli hankala kuvata keinovalossa. Kuvista tulee keinovalossa normaalia keltaisempia.

Vegaaninen ja gluteeniton sitruunamutakakku onnistui hyvin Pirkan jauhoseoksella. Rakenne oli ok, mutta omaan suuhuni kakku maistui vähän jauhoiselta. Nuoret kyllä tykkäsivät mausta. Melkein koko kakku meni kertaheitolla.

Mutakakusta jäi vain pienet siivut seuraavan aamun aamupalalle

Halusin jatkaa ohjeen kehittämistä. Kaipasin rakenteeseen enemmän tahmaisuutta ja raikasta sitruunan makua. Vaihdoin jauhoseoksen Semperin hienoon gluteenittoman jauhoseokseen. Lisäsin ohjeeseen myös vegaanista valkosuklaata.

Jäähtyneen mutakakun päälle laitoin Dream Lemonia ja raastettua sitruunan kuorta

Tämän kakkosversion leivoin pääsiäispyhinä kesken muuttohässäkän. Ja kannatti. Semperin hienolla jauhoseoksella, Oddly Goodin sitruunaisella välipalalla ja vegaanisella valkosuklaalla tuli oikein hyvä ja tahmea rakenne sekä herkullinen maku. Mutakakun tahmaisuuden kannalta on tärkeää, ettei paista kakkua liian pitkään. Täyte saa hyllyä keskeltä, kun kakku otetaan uunista. Silloin rakenteesta tulee ihanan kostea ja tahmainen. Levitin kakun päälle vielä purkillisen Dream Lemon -välipalaa ja raastoin pinnalle sitruunan kuorta.

Herkullisin mutakakkuterveisin,
Himoleipuri Leila

Vegaaninen ja gluteeniton sitruunamutakakku

Himoleipuri Minulta kysyttiin hiljattain, miten gluteenittoman sitruunamutakakun ohjeeni voisi tehdä ilman kananmunia. Lupasin testailla asiaa keväämmällä. Pääsiäisviikolla… Makeat gluteeniton, vegaaninen, munaton, maidoton, soijaton, mutakakku, sitruuna, vegaaninen valkosuklaa, sitruunamutakakku European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

150 g maidotonta margariinia, laktoositon Sunnuntai
70 g vegaanista valkosuklaata, Worry Free Dammenberg
1 sitruunan mehu (= ½ dl) ja raastettu kuori
2 dl sokeria
2½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
2 tl vaniljasokeria
1 prk (= 130 g) gluteenitonta Oddly Good Dream Lemon -välipalaa

Kakun päälle
1 prk (= 130 g) gluteenitonta Oddly Good Dream Lemon -välipalaa
1 sitruunan raastettu kuori

Näin valmistat

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat kevyesti maidottomalla margariinilla ja jauhota hienolla gluteenittomalla jauhoseoksella. Voit tehdä mutakakun myös pieneen uunivuokaan. Paperoi tällöin vuoka, jotta mutakakku on helppo ostaa ylös vuoasta.

Sulata maidoton margariini ja jätä se jäähtymään. Pilko vegaaninen valkosuklaa pieniksi paloiksi ja sulata vesihauteessa tai hyvin varovasti sekoitellen mikroaaltouunissa. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu.

Mittaa kulhoon sokerit, sitruunan mehu ja raastettu kuori, sulatetut ja hieman jäähtyneet margariini ja valkosuklaa sekä gluteeniton Oddly Good Dream Lemon -välipala. Sekoita keskenään.
Lisää viimeisenä gluteeniton jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Tässä nuolija on kätevä väline.

Kaada taikina vuokaan. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Sitruunamutakakku on valmis kun se vielä hyllyy keskeltä.

Anna sitruunamutakakun jäähtyä paistovuoassa. Sitruunan maku voimistuu, jos maltat antaa kakun tekeytyä yön yli.

Levitä jäähtyneen sitruunamutakakun pinnalle purkillinen gluteenitonta Oddly Good Dream Lemon -välipalaa. Raasta pinnalle sitruunan kuorta.

Vinkit

Voit siivilöidä jäähtyneen sitruunamutakakun päälle tomusokeria ja nauttia sellaisenaan. Mansikkainen marjakastike sopii myös mainiosti mutakakun kylkeen.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää