Sain viime viikolla paperikassillisen omenoita. Tarkoituksena oli leipoa Apple pie eli englantilainen omenapiirakka, mutta innostuinkin tekemään omenoista omenahilloa uunissa ja sokeroimatonta omenasosetta liedellä. Uunissa tehdystä omenahillosta tuli taivaallisen hyvää ja herkullista. Karamellimaista. Parasta ikinä. Haluan jakaa tämän ohjeen myös tänne blogiin.
Omenahillon tekeminen uunissa on helppoa. Pestyt kotimaiset omenat paloitellaan kuorineen isoon uuninkestävään kattilaan, lisätään hillosokeria ja vähän vettä. Kattila laitetaan uuniin ja seosta sekoitellaan puolen tunnin välein. Uuniomenahillo on valmista, kun omenalohkot ovat soseutuneet ja hillo on kauniin pronssisen väristä. Hieman jäähtynyt hillo kannattaa vielä surauttaa sileäksi monitoimikoneella, blenderillä tai sauvasekoittimella.
Laitoin hillosokeria puolet vähemmän mitä monissa ohjeissa neuvotaan. Mielestäni omenahillosta tuli näinkin riittävän makeaa. Omenalohkojen joukkoon voit laittaa mausteeksi pari kanelitankoa tai kanelilla. Vaniljasokerikin käy. Itse laitoin kanelin lisäksi yhden sitruunan mehun.
Uunissa tehty omenahillo on mielestäni parasta maultaan ja se on monipuolinen herkku. Omenahillo sopii pannarin ja lettujen päälle, jäätelön kaveriksi, kakkujen ja kääretortun täytteeksi, maustamattoman jogurtin tai rahkan kanssa sekä juustotarjottimelle. Erinomaista myös paahdetun vaalean leivän päällä. Slurps!
Raaka-aineet
2 kg happamia kotimaisia (talvi)omenoita lohkottuina
500 g hillosokeria
2 dl vettä
2 rkl kanelia
1 sitruunan mehu
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Paloittele pestyt omenat lohkoiksi. Poista siemenkodat omenaporalla. Jos sinulla ei ole omenaporaa, kätevä ja nopea tapa on leikata omenoista neljältä kantilta palat siten, että keskelle jää vain siemenkota.
Laita omenalohkot vähintään 5 litran kokoiseen kattilaan. Kaada päälle hillosokeri ja vesi sekä mausteet. Laita kansi kattilan päälle ja nosta kattila uuniin.
Sekoita omenaseosta puolen tunnin välein, kunnes omenalohkot ovat soseutuneet ja hillo on saanut pronssisen värin. Aikaa tähän menee noin kaksi tuntia.
Surauta hieman jäähtynyt hillo tasaiseksi monitoimikoneella, blenderissä tai sauvasekoittimella.
Kaada kuuma omenahillo hyvin pestyihin ja kuumiin purkkeihin. Säilytä viileässä. Jos pakastat hillon, anna sen jäähtyä ennen laittamista pakastusrasioihin tai -pusseihin.
Vinkit
Hillosokerin määrää voit säätää makusi mukaan. Jos säilytät hillopurkit huoneenlämmössä, tuplaa silloin sokerin määrä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
1 kommenttia
On kyllä herkullisen näköistä. Itse olen jo vuosia tehnyt uunissa omenasosetta ihan pellillä. Lohkon omenat kuorineen yksistään ilman sokeria ja vettä. Valkea kuulas kypsyy nopeasti sillä tavallakin. Soseutan lopuksi sauvasekoittimella sileäksi. Vaivatonta eikä pala pohjaan.
Pakastan soseen. Sinun omena- ja mustikkapiirakkareseptit ovat kovassa käytössä ja puolukka-kinuskikakku on kyllä ehdottomasti taas tehtävä.