Rakastan tehdä ruokalahjoja jouluksi. Saaristolaisleipä on jo leivottu ja odottaa paketissa lähtövalmiina. Tänään tein taivaallisen makuista gluteenitonta granolaa joulupukin konttiin. Se oli niiiiin herkullista, että piti heti tehdä myös toinen pellillinen omaan käyttöön. Granola sopii jogurtin tai smoothiekulhon kanssa aamu- ja iltapalalle sekä välipalaksi.

Gluteenittoman granolan valmistaminen on tosi helppoa ja nopeaa. Ja mikä parasta, itse tekemällä koostumusta voi säätää oman maun mukaan. Gluteenittomaan granolaan laitoin isoja gluteenittomia kaurahiutaleita, reilusti pekaanipähkinöitä sekä vähän manteleita, macademiapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Kaurahiutaleet voit tarvittaessa korvata hirssi- tai tattarihiutaleilla.

Herkullisen granolan salaisuutena on rypsiöljyn ja vaahterasiirapin seos, joka maustetaan kanelilla ja vaniljasokerilla sekä ripauksella suolaa. Vaahterasiirapin asemasta voi käyttää myös hunajaa. Itse laitoin vaahterasiirappia, koska halusin tehdä granolasta vegaanisen. Öljy ja vaahterasiirappi sekä mausteet kuumennetaan kattilassa ja seos sekoitetaan tasaiseksi. Joukkoon kaadetaan kaurahiutaleet ja rouhitut pähkinät ja siemenet. Seos sekoitetaan hyvin ja levitetään uunipellille.

Granola paahdetaan uunissa rouskuvan rapeaksi herkuksi. Seosta kannattaa sekoittaa muutaman kerran uunissaolon aikana, jotta granola paahtuu tasaisesti. Tarkkaile, ettei herkku pääse palamaan. Paahdetun granolan tuoksu on valloittava ja maku koukuttava.

Halusin tehdä garnolasta herkkuversion, koska se on menossa joululahjaksi. Lisäsin jäähtyneeseen granolaan kuivattuja banaanilastuja, kuivattuja karpaloita sekä kuivattuja mansikkaviipaleita. Voit lisätä halutessasi myös tummaa suklaata, kookoslastuja tai kuivattuja marjoja. Gluteenittomasta granolasta tuli niin kaunista ja rapean herkullista. Ihana antaa lahjaksi!

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
5 dl gluteenittomia isoja kaurahiutaleita
2-3 dl karkeaksi paloiteltuja pekaanipähkinöitä, mantelia sekä auringonkukansiemeniä
½ dl vaahterasiirappia tai hunajaa
½ dl rypsiöljyä
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa tai merisuolaa
Jäähtyneeseen granolaan
1 dl kuivattuja banaanilastuja
1 dl kuivattuja pehmeitä karpaloita
½-1 dl kuivattuja mansikkaviipaleita
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen ja leivinpaperi uunipellille.
Mittaa gluteenittomat isot kaurahiutaleet kulhoon. Leikkaa pähkinät ja mantelit pariin kolmeen osaan ja kaada kaurahiutaleiden joukkoon. Lisää auringonkukansiemenet.
Kuumenna vaahterasiirappi, öljy ja mausteet keskenään kattilassa. Sekoita seos tasaiseksi. Ota kattila liedeltä.
Kaada kaurahiutale-pähkinä-manteli-siemenseos kattilaan. Sekoita hyvin, jotta kaurahiutaleet ja pähkinät kostuvat ja maustuvat tasaisesti.
Kaada seos uunipellille ja levitä tasaiseksi.
Paahda granolaa 160-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita muutaman kerran uunissaolon aikana, jotta seos paahtuu tasaisesti, eikä pala reunoilta. Tarkkaile paahtumista, jotta granola ei pääse liikaa tummumaan.
Anna granolan jäähtyä pellillä. Sekoita joukkoon kuivatut banaanilastut, kuivatut ja pehmeät karpalot sekä kuivatut mansikkaviipaleet.
Kaada jäähtynyt granola isoon kannelliseen lasipurkkiin tai ilmatiiviiseen rasiaan. Säilytä kuivassa paikassa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂