Tällä viikolla minulla piti olla harrastus- tai työmeno joka illalle. Nyt kalenterini on täysin tyhjä iltamenoista. Sinulla lienee sama tilanne. Mitä nyt iltaisin voisi tehdä? Lukea kirjoja, katsoa televisiota, käydä kävelyllä, tehdä ruokaa tai leipoa. Leipominen ja uusien ohjeiden kehittäminen on minun juttuni, kuten varmaan arvaatkin.
Tein hiljattain marttayhdistyksemme kurssilla superhelppoa mustikkapiirakkaa. Kun näin ohjeen, olin vähän skeptinen. Ohjeessa oli reilusti piimää eikä yhtään munaa. Voiko tuo onnistua? Yllätys, yllätys. Yksinkertaisista aineista syntyi yllättävän herkullinen piirakka.
Päätin eilen illalla kehittää marttojen ohjeesta gluteenittoman version. Vaihdoin vehnäjauhot Semperin hienoon jauhoseokseen ja grahamjauhot gluteenittomiin kaurajauhoihin. Lopputulos oli hyvä, mutta mustikoiden uppoaminen taikinaan jäi harmittamaan.
Himoleipurilla tuppaa olemaan tarkka laadunvalvonta. Leivonnaisissani pitää olla sekä maku että ulkonäkö kohdallaan. Testasin ohjeen tänään uudelleen. Käytin taikinaan pelkästään Myllärin vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, joka sisältää täysjyväkaurajauhoa. Ja mikä ihanuus, mustikat pysyivät komeasti pinnalla ja piirakan rakenteesta tuli erinomainen. Gluteenittomilla jauhoseoksilla on eroa!! Jälleen kerran todistettu.
Tämä gluteeniton mustikkapiirakka on helppo ja nopea leipoa. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään puuhaarukalla, taikina kaadetaan pellille ja päälle ripottellaan mustikoita. Ja mikä parasta, piirakka sopii myös niille, joille kananmuna ei käy.
Koronavirus on mullistanut arkemme, mutta arki jatkuu, uudella tavalla. Nyt on aikaa olla kotona ja yhdessä perheen kanssa. Leipominen jos mikä on rentouttavaa yhdessä tekemistä. Uunituoreet leivonnaiset saavat veden herahtamaan kielelle ja kaikki hyvälle tuulelle.
Päivitys 11.4.2024 Myllärin vaalea jauhoseos on lopetettu. Voit korvata sen Pirkan vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella.
Raaka-aineet
3 dl sokeria
4½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
1½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
4 dl piimää
1 dl juoksevaa margariinia
Pinnalle
2-3 dl mustikoita tai muita marjoja
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita leivinpaperi suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (25 cm x 35 cm) tai uunipannulle.
Sekoita puuhaarukalla kuivat aineet keskenään, lisää piimä ja margariini. Sekoita taikina tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperin päälle vuokaan tai uunipannulle. Ripottele marjat päälle.
Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
24 kommenttia
Tämä on edelleen luotto-ohje! Teen tähän pohjaan nykyisin myös raparperipiirakkaa, ja hyvää tulee, nam nam. Kurjaa vaan, kun Myllärin vaalean jauhoseoksen resepti muuttui ihan toiseksi, sen vanhan kaurainen maku sopi tähän niin kovin hyvin. Pirkan jauhoseoksessa ei kauraa ole. Pitää ehkä kokeilla muillakin seoksilla.
Kiva kuulla, että tykkäät ohjeestani. Kiitos raparperivinkistä, täytyypä kokeilla. Harmi tosiaan, että Myllärin jauhoseos muuttui aivan toisenlaiseksi. Osan Pirkan gluteenittomasta jauhoseoksesta voisi korvata gluteenittomilla kaurajauhoilla. Luulisin, että ohje toimisi edelleen. Mukavaa kesää.
Hei, hyvää tuli. Juuri tällä ohjeella. Mutta voi kun saisi joskus pysymään mustikat nätisti pinnalla. Niksejä?
Hei Nina, kiva kun tykkäsit ohjeesta. Mustikoiden pysyminen pinnalla riippuu jauhoseoksesta. Varmaan huomasit parin eri jauhoseoksen kokeilun postauksestani. Pirkan ja Virtasalmen Viljatuotteen vaaleilla jauhoseoksilla pysyy parhaiten pinnalla. Voit myös lisätä jauhoseoksen määrää, esimerkiksi puolella desillä. Se auttanee asiassa. Mukavaa kesää ja leivonnan iloa 🙂
Hyvää mustikkaoiirakkaa tuli. Puolet vähemmän sokeria seuraavalla kerralla, niin parempaa????
Kiva kuulla, kiitos! Sokerin määrää voi halutessaan vähentää. Vanhoissa isöäidin piirakkaohjeissa tuppaa olemaan makeutta.
Tämä on paras kokeilemani mustikkapiirakkaohje ja tästä tulee taatusti vakio meidän pöydässä! Kiitos aivan loistavasta reseptistä, onneksi löysin tämän reseptien perässä seikkaillessani 🙂
Onpa ihana kuulla, kiitos! Tämä piirakka on kyllä herkullinen vaikka aineet ovat yksinkertaiset. Ja niin helppo ja nopea tehdä.
Kuusivuotias tyttöni teki tätä ohjeen mukaan ja annettiin arvosanaksi 5/5! Margariini korvattiin voilla ja piimä mantelimaidolla. Jauhoja piti lisätä oikein reilusti ja tuli ehkä vähän paksu pohja. Mutta hyvää tuli!
Ihanaa, että siellä pikkutyttö on ollut leivontapuuhissa ? Mukava, että tykkäsitte ohjeesta ja tuli makoisa piirakka.
Piimän korvasin makeuttamattomalla mustikkajugurtilla, sitä kun sattui kaapissa olemaan. Puolet jauhoista korvasin mantelijauheella. Ja margariinin tietty voilla. Marjoja laitoin päälle 6dl. Erinomaista tuli. Väri on tietysti mustikkajugurtin vuoksi tummahko.
Kiva kuulla, että ohje toimi hyvin tuunattunakin.
Hyvää tuli! Käytin Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta ja korvasin piimän 2 dl soijajogurttia + 2 dl vettä.
Kiva, että ohje toimii myös vegaanisena! 🙂 Hyvä vinkki ohentaa soijajogurttia vedellä, jolloin saa piimän paksuista.
Tein tuon piirakan Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta käyttäen. Käytin tuoreita mustikoita ja vattuja. Tuli tosi hyvä piirakka ja marjat pysyivät pinnalla. Niin herkullinen oli, että 4-vuotias lapsenlapsi olisi syönyt sitä vaikka kuinka paljon!
Kiitos kivasta palautteestasi! Mukava kuulla, että ohje toimii hyvin myös Virtasalmen Viljatuotteen jauhoseoksella. Tää piirakka on kyllä koukuttavan hyvää. Ja niin helppo tehdä.
Käytitkö tuoreita vai pakastemarjoja? Mietin vain, täytyykö minun pakastemarjoihin lisätä jotain ettei tule vetelää?
Laitoin pakastemustikoita. Ne kannattaa lisätä jäisinä. Tällöin mustikat pysyvät kuosissaan, eivätkä värjää ja kostuta taikinaa.
Korvasin 1dl piimää turkkilaisella jugurtilla ja lisäsin mustikat vasta kun olin paistanut pohjaa ilman marjoja pari minuuttia. Hyvin kohosi ja mustikat jäivät näkyviin. Ja ennen kaikkea piirakka on helppo ja oikein hyvän maukas.
Kiitos hyvästä vinkistä 🙂 Mukava, että piirakka maistui.
Tätinä paistoi marttojen ohjeen mukaan mustikkapiirakkaa. Piimä antoi kivan pehmeän maun pohjaan ja parasta oli, kun kohonneen pohjan läpi valui mustikat. Tässä ei kai olekaan tarkoitus, että marjat jäisivät piirakan pinnalle. Laitoin juuri pannun uuniin, katsotaanpa saanko pohjan kokoamaan samalla tavalla.
Mukava kuulla, että olet leiponut mustikkapiirakkaa ohjeellani. 🙂 Toivottavasti tuli makoisa piirakka. Leivoin tämän piirakan kahdesti eri jauhoseoksilla. Toisessa versiossa marjat valuivat kakkutaikinan sisään, toisessa pysyivät pinnalla. Molempi parempi. Itse tykkään kun marjat jäävät pinnalle, piirakka näyttää kauniilta. Toisaalta kun marjat painuvat sisälle, ne mehevöittävät piirakan. Molempi siis parempi. Makuasioita 🙂
Piimä korvattu Kreikkalaisella jugurtilla ja maitolirulla. Nam??
Kiitos hyvästä vinkistä! Ja hyvä tuo maitolirun lisäys. Silloin jogurtti muistuttaa rakenteeltaan piimää eli tulee saman verran nestettä taikinaan.