Oletko kuullut Kainuun rönttösestä? Rönttönen on kainuulaisten perinneherkku, jolle on myönnetty vuonna 2008 EU:n nimisuoja. Olemme käyneet parina kesänä ystäväpariskunnan kanssa Kuhmossa ja päässeet maistamaan tätä suolaisen makeaa herkkua Kaesan Kotileipomon kahvilassa. Mahottoman hyvvee! Yksi seurueestamme on tarvinnut rönttösen gluteenittomana. Onneksi sellainen on aina löytynyt. Viime kesän reissun innoittamana halusin testata, onnistuisiko minulta gluteenittomien rönttösten leipominen.
Kainuun rönttösten kuori muistuttaa karjalanpiirakan kuorta, mutta on hieman paksumpi. Rukiiseen kuoritaikinaan laitetaan myös hiivaa, jota ei käytetä karjalanpiirakoiden taikinassa. Tavallisten rönttösten täytteen valmistaminen aloitetaan leipomista edeltävänä päivänä, jolloin perunat keitetään, survotaan ja perunasurvokseen sekoitetaan ruisjauhoja, mikä saa seoksen imeltymään yön aikana. Imeltyneeseen perunasurvokseen lisätään puolukkasurvosta, sokeria ja ripaus suolaa. Pyöreän muotoiset rönttöset paistetaan kuumassa uunissa.
Gluteenittomat rönttöset leivoin karjalanpiirakoiden kuoreen, ilman hiivaa. Taikinaan laitoin jauhoiksi tattarijauhoja ja vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Psylliumin lisääminen helpottaa taikinan kaulitsemista.
Rönttösten kuoret voi tehdä kahdella tapaa. Taikina leivotaan tangoksi, joka paloitellaan paloiksi. Palat kaulitaan pyöreiksi kuoriksi. Toinen tapa on kaulita taikina levyksi ja ottaa pyöreällä muotilla paloja, jotka kaulitaan ohuemmiksi. Itse tein jälkimmäisellä tavalla, jolloin sain tasakokoisia kuoria.
Gluteenittomien puolukkarönttösten täytteeseen tulee keitettyä perunaa, survottua puolukka, tattarijauhoja ja sokeria sekä ripaus suolaa. Täytteen imellyttämisen jätin väliin leipomisen nopeuttamiseksi. Rönttösestä on vaikea määritellä, onko se suolainen vai makea leivonnainen, koska se on molempia yhtä aikaa. Voit säädellä sokerin määrää oman makusi mukaan.
Olen leiponut gluteenittomia rönttösiä kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran tein niistä paksumpia, kainuulaiseen tapaan. Sitten halusin kokeilla ohuempaa kuorta. Tämän postauksen kuvat ovat jälkimmäisestä kerrasta.
Jälkimmäisestä versiosta tuli rapeampia. Molemmat ovat kyllä hyviä. Paksu kuori on autenttisempi. Puolukkatäyte sopi loistavasti kuoren makuun. Niin parasta. Aidossa rönttösessä täyte oli ihanasti kuohunut paiston aikana. Liekö salaisuutena imellyttäminen? Gluteenittomaan kuoreen ei juurikaan tullut väriä paistettaessa. Tähän varmasti auttaisi, jos rönttöset paistaisi korkeammassa lämpötilassa. Ei tullut ihan kainuulaisia rönttösiä, mutta nämäkin ovat tooosi hyviä!
Raaka-aineet
Kuoritaikina
2½ dl kylmää vettä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
2¼ dl tattarijauhoja
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
Täyte
3 keskikokoista keitettyä, jauhoista perunaa
½ dl tattarijauhoja
2 dl puolukkasurvosta (= vajaa 4 dl kokonaisia puolukoita)
½ dl sokeria
ripaus suolaa
Kaulinta
½-1 dl tattarijauhoja
Voitelu
40 g voita tai margariinia
(vähän maitoa tai vettä)
Näin valmistat
Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen psyllium ja suola. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Käytä alussa vispilää, jotta mahdolliset paakut rikkoontuvat. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista ja on pehmeää.
Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 2–3 tuntia huoneenlämmössä. Peitä astia liinalla, jottei se kuivu.
Valmista täyte. Survo kypsät perunat hienoksi. Lisää tattarijauho, puolukkasurvos, sokeri ja suola. Sekoita täyte tasaiseksi.
Kauli taikina kahdessa erässä pyöreäksi levyksi hyvin jauhotetulla (tattarijauho) pöydällä. Ota pyöreällä muotilla kakkaroita. Kaulitse kakkarat halkaisijaltaan noin 15 cm:n kokoisiksi. Tarvittaessa peitä kuoret liinalla tai muovilla, jotta ne eivät kuivu leipomisen aikana.
Voit tehdä kuoret myös toisella tapaa, lue postauksesta tarkemmin.
Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen puolukkatäytettä. Jätä reunat vapaaksi noin sentin leveydeltä.
Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja rypytä.
Nosta rönttöset leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista uunissa 250°C:ssa noin 15–17 minuuttia.
Voitele lämpimät rönttöset sulatetulla voilla. Voit keventää voisulaa maidolla tai vedellä.
Peitä rönttöset leivinpaperilla ja liinalla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Tuhannet kiitokset reseptistä, näitä täytyy ehdottomasti tehdä! Rönttöset ovat olleet lapsuuteni jokakesäinen herkku Kuhmon reissun yhteydessä, mukavan nostalginen ohje siis. Värikästä ja tunnelmallista syksyä sinulle Leila 🙂
Ole hyvä, Petra! Mahtavaa, jos innostut kokeilemaan ohjetta. Minä jäin rönttösiin koukkuun ensi maistamalta. Hyvää syksyä myös sinulle! 🙂