Gluteenittomat puolukkarönttöset

Himoleipuri

Oletko kuullut Kainuun rönttösestä? Rönttönen on kainuulaisten perinneherkku, jolle on myönnetty vuonna 2008 EU:n nimisuoja. Olemme käyneet parina kesänä ystäväpariskunnan kanssa Kuhmossa ja päässeet maistamaan tätä suolaisen makeaa herkkua Kaesan Kotileipomon kahvilassa. Mahottoman hyvvee! Yksi seurueestamme on tarvinnut rönttösen gluteenittomana. Onneksi sellainen on aina löytynyt. Viime kesän reissun innoittamana halusin testata, onnistuisiko minulta gluteenittomien rönttösten leipominen.

Aitoja kainuulaisia rönttösiä, etualalla gluteenittomat rönttöset

Kainuun rönttösten kuori muistuttaa karjalanpiirakan kuorta, mutta on hieman paksumpi. Rukiiseen kuoritaikinaan laitetaan myös hiivaa, jota ei käytetä karjalanpiirakoiden taikinassa. Tavallisten rönttösten täytteen valmistaminen aloitetaan leipomista edeltävänä päivänä, jolloin perunat keitetään, survotaan ja perunasurvokseen sekoitetaan ruisjauhoja, mikä saa seoksen imeltymään yön aikana. Imeltyneeseen perunasurvokseen lisätään puolukkasurvosta, sokeria ja ripaus suolaa. Pyöreän muotoiset rönttöset paistetaan kuumassa uunissa.

Puolukkarönttösen raaka-aineita. Sokeria ei näy kuvassa, koska lisäsin sen puolukkasurvokseen. Lisäksi tarvitaan vettä kuoritaikinaan.

Gluteenittomat rönttöset leivoin karjalanpiirakoiden kuoreen, ilman hiivaa. Taikinaan laitoin jauhoiksi tattarijauhoja ja vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Psylliumin lisääminen helpottaa taikinan kaulitsemista.

Rönttösten kuoret voi tehdä kahdella tapaa. Taikina leivotaan tangoksi, joka paloitellaan paloiksi. Palat kaulitaan pyöreiksi kuoriksi. Toinen tapa on kaulita taikina levyksi ja ottaa pyöreällä muotilla paloja, jotka kaulitaan ohuemmiksi. Itse tein jälkimmäisellä tavalla, jolloin sain tasakokoisia kuoria.

Voit täyttää kuoret myös suoraan leivinpaperin päälle pellillä.

Gluteenittomien puolukkarönttösten täytteeseen tulee keitettyä perunaa, survottua puolukka, tattarijauhoja ja sokeria sekä ripaus suolaa. Täytteen imellyttämisen jätin väliin leipomisen nopeuttamiseksi. Rönttösestä on vaikea määritellä, onko se suolainen vai makea leivonnainen, koska se on molempia yhtä aikaa. Voit säädellä sokerin määrää oman makusi mukaan.

Pyöreän kuoren rypyttäminen oli yllättävän haastavaa. Vaatii vielä reenaamista.

Olen leiponut gluteenittomia rönttösiä kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran tein niistä paksumpia, kainuulaiseen tapaan. Sitten halusin kokeilla ohuempaa kuorta. Tämän postauksen kuvat ovat jälkimmäisestä kerrasta.

Uunista ottamisen jälkeen rönttöset vielä voidellaan voisulalla

Jälkimmäisestä versiosta tuli rapeampia. Molemmat ovat kyllä hyviä. Paksu kuori on autenttisempi. Puolukkatäyte sopi loistavasti kuoren makuun. Niin parasta. Aidossa rönttösessä täyte oli ihanasti kuohunut paiston aikana. Liekö salaisuutena imellyttäminen? Gluteenittomaan kuoreen ei juurikaan tullut väriä paistettaessa. Tähän varmasti auttaisi, jos rönttöset paistaisi korkeammassa lämpötilassa. Ei tullut ihan kainuulaisia rönttösiä, mutta nämäkin ovat tooosi hyviä!

Herkullisin rönttösterveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteenittomat puolukkarönttöset

Himoleipuri Oletko kuullut Kainuun rönttösestä? Rönttönen on kainuulaisten perinneherkku, jolle on myönnetty vuonna 2008 EU:n nimisuoja. Olemme… Makeat gluteeniton, rönttönen, puolukka, puolukkarönttönen, Kainuu, perinneleivonnainen European Tulosta
Serves: 15 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Kuoritaikina
2½ dl kylmää vettä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
2¼ dl tattarijauhoja
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote

Täyte
3 keskikokoista keitettyä, jauhoista perunaa
½ dl tattarijauhoja
2 dl puolukkasurvosta (= vajaa 4 dl kokonaisia puolukoita)
½ dl sokeria
ripaus suolaa

Kaulinta
½-1 dl tattarijauhoja

Voitelu
40 g voita tai margariinia
(vähän maitoa tai vettä)

Näin valmistat

Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen psyllium ja suola. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Käytä alussa vispilää, jotta mahdolliset paakut rikkoontuvat. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista ja on pehmeää.

Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 2–3 tuntia huoneenlämmössä. Peitä astia liinalla, jottei se kuivu.

Valmista täyte. Survo kypsät perunat hienoksi. Lisää tattarijauho, puolukkasurvos, sokeri ja suola. Sekoita täyte tasaiseksi.

Kauli taikina kahdessa erässä pyöreäksi levyksi hyvin jauhotetulla (tattarijauho) pöydällä. Ota pyöreällä muotilla kakkaroita. Kaulitse kakkarat halkaisijaltaan noin 15 cm:n kokoisiksi. Tarvittaessa peitä kuoret liinalla tai muovilla, jotta ne eivät kuivu leipomisen aikana.
Voit tehdä kuoret myös toisella tapaa, lue postauksesta tarkemmin.

Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen puolukkatäytettä. Jätä reunat vapaaksi noin sentin leveydeltä.

Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja rypytä.

Nosta rönttöset leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista uunissa 250°C:ssa noin 15–17 minuuttia.

Voitele lämpimät rönttöset sulatetulla voilla. Voit keventää voisulaa maidolla tai vedellä.
Peitä rönttöset leivinpaperilla ja liinalla.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Petra 30.9.2023 - 14:50

Tuhannet kiitokset reseptistä, näitä täytyy ehdottomasti tehdä! Rönttöset ovat olleet lapsuuteni jokakesäinen herkku Kuhmon reissun yhteydessä, mukavan nostalginen ohje siis. Värikästä ja tunnelmallista syksyä sinulle Leila 🙂

Vastaa
Himoleipuri 4.10.2023 - 15:50

Ole hyvä, Petra! Mahtavaa, jos innostut kokeilemaan ohjetta. Minä jäin rönttösiin koukkuun ensi maistamalta. Hyvää syksyä myös sinulle! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää