Päätin leipoa vuoden viimeiseksi reseptiksi gluteenittomia poromuffineita, koska vietämme joulun tänä vuonna Lapissa koko perheen voimin. Edellisestä Lapin reissusta onkin kulunut reippaasti yli 10 vuotta. Suolaiset muffinit ovat käteviä pikkusuolaisia väli- tai iltapalaksi. Niitä on hyvä olla myös pakastimessa vierasvaraksi tai jos pikkunälkä sattuu yllättämään.

Muffinit ovat helppoja tehdä. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja joukkoon lisätään muut aineet. Kananmunat vaahdotin kevyesti, jolloin ne kuohkeuttavat taikinaa. Puolukat lisäsin jäisinä ja viimeisenä. Näin ne pysyvät kauniin kokonaisina, eikä niistä irtoa mehua taikinaan.

Gluteenittomat poromuffinit kannattaa tehdä muffinipellillä, jos vaan sinulla sellainen on. Gluteeniton muffinitaikina tarttuu helposti kiinni paperisiin vuokiin. Silikonivuoat ovat myös näppäriä. Niistä leivonnaiset irtoavat hyvin.

Jätä hieman poroa, puolukoita ja juustoraastetta muffineiden päälle. Näin saa kauniinnäköisiä leivonnaisia.

Seuraavalla kerralla voisin kokeilla muffineihin leikkeleenä saatavaa poronpaistia. Poronpaisti on maukkaampaa kuin pororouhe. Rouhe oli minulle uusi tuttavuus, jota halusin kokeilla. Se oli kuitenkin vähän pettymys niin makunsa kuin ulkonäkönsä vuoksi. Toki kätevä käyttää. Vuosi sitten julkaisin kinkkumuffineiden ohjeen. Sen löydät täältä.

Jouluun on enää kolme yötä. Nyt on aika laittaa jauhopussien suut kiinni ja ryhtyä valmistelmaan oman perheen joulua. Kiitos sinulle kun seuraat rakasta leivontaharrastustani ja kokeilet reseptejäni. Lämmin kiitos myös kommenteistanne ja ihanista viesteistänne. Niitä on mukava saada ja ne kummasti antavat virtaa reseptien kehittelyyn ja bloggaamiseen. Leivonta jatkuu ensi vuoden puolella uusin reseptein. 🙂

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
1 dl gluteenittomia tattari- tai kaurahiutaleita
(½ tl suolaa)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kuivattua rosmariinia
½ tl musta- tai rosepippuria
2 kananmunaa
3 dl maitoa
1 dl öljyä
100–150 g savupororouhetta ja poronpaistileikettä
1 dl puolukoita
2 dl juustoraastetta
Näin valmistat
Voitele muffinipellin kolot hyvin margariinilla. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Valmista muffinitaikina. Aloita sekoittamalla kuivat aineet keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon maito ja öljy. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi suurin osa savupororouheesta / hienonnetusta poropaistileikkeestä, puolukoista sekä puolet juustoraasteesta. Jätä pororouhetta, puolukoita ja juustoraastetta ripoteltavaksi muffineiden pinnalle.
Sekoita taikina tasaiseksi, viimeistele nuolijalla.
Nosta taikina lusikalla muffinipellin koloihin. Ripottele pororouhetta ja puolukoita muffineiden pinnalle sekä viimeisenä loput juustoraasteesta. Näin saat värikkään lopputuloksen.
Paista poromuffineita 16–18 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Anna muffineiden jäähtyä hetki ennen kuin irrotat ne muffinipelliltä. Pieni nuolija tai puuveitsi on kätevä väline irrottamaan muffinit koloista, eikä se naarmuta metallista vuokaa.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Hei!
Näitä olisi ihana kokeilla, mutta kananmuna ei sovi ruokavalioon. Millä kananmunaa kannattaisi lähteä korvaamaan?
Ps. Ihana sivusto sinulla – olen löytänyt jo vaikka mitä vinkkejä kesän juhliin! <3
Hei Milja! Kiva kun olet löytänyt sivustoni 🙂
Täytyy myöntää, että en ole leiponut gluteenittomia suolaisia muffineita ilman kananmunaa. Siksi en uskalla neuvoa, miten kananmunat kannattaisi korvata. Pahoittelen.
Kiitos tästäkin erinomaisesta ohjeesta! Tuli ihan kuvien mukaisia ja muhkeita muffineja. Käytin kylmäsavuporosiivuja, mutta myös ne olivat yllättävän mietoja. Vähän jotain potkua lisään vielä seuraavalla kerralla.
Ole hyvä! Kiva kun olet kokeillut ohjettani.