Tänä iltana mummin rakas taapero saapuu lomalle Suomeen. Hän on innokas leipomaan. Toiveena on leipoa mummin kanssa kuppikakkuja ja pipareita. Piparitaikina odottaa jo jääkaapissa. Halusin yllättää lomalaiset gluteenittomilla porokekseillä.

Tein gluteenittomien porokeksien taikinan Pirkan vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Kaulittaviin tykkään laittaa ko. jauhoseosta, jolloin keksit pysyvät hyvin koossa. Lisäksi laitoin mantelijauhetta tuomaan juhlavuutta makuun sekä mausteeksi vaniljasokeria ja kanelia.

Pikkuleipätaikinan on hyvä antaa tekeytyä kylmässä ainakin puoli tuntia ennen kaulintaa. Sopivien muottien etsiminen tuotti vähän haastetta. Pyöreänä isompana muottina käytin Tsaikka-lasia ja pienempänä urheilujuomapullon suuta. Käy se näinkin, heh!

Täytteeksi voit laittaa Nutellaa tai jotain muuta gluteenitonta suklaalevitettä tai vaikkapa luumumarmeladia. Olin ostanut jääkaappiin kinuskikreemiä, jolle en ollut keksinyt käyttöä, joten laitoin sitä. Suosittelen kuitenkin käyttämään suklaalevitettä, koska se on tanakampaa, eikä liian kosteaa.

Gluteenittomista porokekseistä tuli kyllä söpöjä. Ihanan mureita ja makoisia. Pari jo maisteltu 🙂 Jännityksellä odotan, mitä mummin rakas näistä tuumaa. Himoleipuri-mummi vetäytyy nyt oman perheen joulun viettoon. Mahtavaa saada jo huomenna koko perhe koolle ja nauttia yhdessäolosta. Kiitos sinulle, että seuraat leipomuksiani ja ehkäpä välillä testaatkin ohjeitani! Ensi vuonna jatketaan uusin gluteenittomin ohjein 🙂

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
100 g margariinia
¾ dl sokeria
1 kananmuna
1 dl mantelijauhetta
2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
Täyte
1 dl gluteenitonta suklaalevitettä
Kaulintaan
½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
Koristeluun
gluteenitonta tummaa suklaata, Panda
syötäviä gluteenittomia sokerisilmiä
gluteenittomia punaisia suklaakarkkeja
tomusokeria
Näin valmistat
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muna hyvin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Laita taikina tekeytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai yön yli.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kauli taikina levyksi kahdessa osassa. Käytä gluteenittomia jauhoja kaulimiseen ja varmista palettiveitsellä tai muutoin, ettei taikina tartu pöytään kiinni.
Ota taikinasta muotilla pyöreitä pikkuleipiä. Nosta pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ohuen metallisen lastan tai palettiveitsen avulla.
Tee pienemmällä pyöreällä muotilla puolille pikkuleiville alalaitaan aukotus.
Paista pikkuleipiä uunissa noin 8 minuuttia.
Anna pikkuleipien jäähtyä.
Sivele kinuskikreemiä kokonaisille pikkuleiville. Siivilöi aukotetuille pikkuleiville tomusokeria ja paina ne kevyesti kinuskikreemin päälle.
Laita sokerisilmät ja nenä paikoilleen sekä pursota sulatetulla suklaalla sarvet porokekseille.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Ihana poro resepti! Kohta 9v lapsenlapseni on hulluna poroihin ja näitä tehtiin. Ja tehdään uusiksi kk kuluttua synttäreille. Kiitos ihanasta reseptistä ja poro ideasta!
Ole hyvä! Kiva, kun olet testannut ohjettani ja leivot porokeksejä myös lapsenlapsesi synttäreille. Meilläkin 2 v. lapsenlapsi kovasti ihastui näihin kekseihin. Mukavia synttärijuhlia!
Oletko tehnyt juurella mitään.?Kiinnostunut.
Gluteenitonta juurileivontaa en ole kokeillut. Kiinnostaisi, mutta sitten pitäisi leipoa useammin kuin ehtii.