Gluteenittomat lettujauhoseokset testissä

Himoleipuri

Juhannuksena testasin valmiita gluteenittomia lettujauhoseoksia. Kaupan hyllyltä löysin kolme gluteenitonta jauhoseosta: Virtasalmen Viljatuotteen lettujauhoseos, Semperin helppo vohveli- ja lettujauhe sekä Fazerin lettujauhoseos. Paistoin letut muurinpohjapannulla, jolla tein lautasen kokoisia lettuja.

Ensimmäisenä testiin meni Viljatuotteen lettujauhoseos. 500 gramman paketista riitti lettuja isommallekin vierasjoukolle juhannusaattona. Jauhoseoksessa on riisijauhoa, tummaa täysjyväriisijauhoa, tattarijauhoa, maissijauhoa, tummaa tef-täysjyväjauhoa sekä psylliumia. Puolen litran taikinaan tarvitaan 3 dl lettujauhoseosta, kaksi munaa ja suolaa.

Viljatuotteen lettujauhoseoksella tehty taikina levisi kauniin tasaisesti pannulla. Taikina oli helppo paistaa ja letuista tuli pitsimäisiä. Taikinaa piti välillä sekoittaa, koska jauhot tahtoivat painua kulhon pohjalle. Valmiiden lettujen rakenne oli rapein. Tämä jauhoseos sopii myös suolaisten lettujen pohjaksi, koska siinä ei ole sokeria. Olen tehnyt muurinpohjalettuja myös Viljatuotteen vaaleasta jauhoseoksesta, jonka koostumus on lähellä tätä lettujauhoseosta. Toimii hyvin.

Juhannuspäivän letut paistettiin Semperin vohveli- ja lettujauheesta, joka sisältää maissitärkkelystä, riisijauhoa, tattarijauhoa, tapiokatärkkelystä, perunajauhoa, gluteenitonta kaurakuitua, nostatusaineita, suolaa ja psylliuminsiemenkuorta. Pussillinen jauhoseosta (= 250 g) sekoitetaan 5,5 dl:aan maitoa ja taikinaan lisätään 40 g sulatettua voita. Munia ei tarvita. Tärkkelyspohjaiset jauhoseokset ovat kevyitä, joten pussillisesta tuli melkein 5 dl jauhoseosta.

Semperin vohveli- ja lettujauheella tehtyä taikinaa piti sekoitella hyvin, sillä tärkkelykset painuivat paistamisen aikana taikinakulhon pohjalle. Taikina oli ohuin, mutta toimi hyvin. Taikina kupli keskeltä, mikä johtunee rasvan määrästä ja nostatusaineista. Itse jättäisin rasvan pois taikinasta koska rasvaa lisätään paistettaessa pannulle. Taikinaan ei tarvita munia. Ohjeella saa vegaanisia lettuja, kun maidon vaihtaa kasvimaitoon ja paistorasvan maidottomaan margariiniin. Letut ovat myös runsaskuituisia (7,6 g/100 g) lisätyn kaurakuidun ansiosta. Kuitupitoisuus oli aika yllättävä tieto.

Sunnuntaina vuorossa oli Fazerin lettujauhoseos. Pieni pussi painoi 150 g, mikä oli desimitalla mitattuna noin 2,5 dl. Lettujauhoseoksen raaka-aineet ovat yksinkertaiset: riisijauhoa, sokeria, suolaa ja sakeuttamisaine. Puoleen litraan maitoa tarvittiin vain 2,5 dl jauhosta ja kaksi munaa. Suola on jo valmiina seoksessa.

Fazerin lettujauhoseoksella tuli pitsimäisiä lettuja. Suhteessa nesteeseen Fazerin jauhoseosta tarvittiin vähiten. Pieni pussi riitti puoleen litraan maitoa. Tästä huolimatta letut pysyivät hyvin koossa ja ne helppo paistaa. Taikinan rakenne pysyi tasaisena, riisijauho ei painunut kulhon pohjalle. Jauhoseokseen on lisätty sokeria, mielestäni turhankin paljon. Aika makeita! Itse en käytä sokeria lettutaikinassa, koska teen usein osan letuista suolaisilla täytteillä. Pakkauksessa oli myös vinkki munattomaan reseptiin.

Eilen isommassa marketissa käydessäni huomasin myös Myllärin gluteenittoman lettu- ja vohvelijauhon. Testaan sen myöhemmin ja lisään kommentit tähän postaukseen.

Löytyikö eroja lettujauhoseosten välillä?

Kaikki lettujauhoseokset toimivat mallikkaasti. Vaikka taikinat olivat koostumukseltaan erilaisia, kaikista sai kauniita ja pitsimäisiä lettuja. Letut pysyivät hyvin koossa ja ne oli helppo kääntää pannulla. Viljatuotteen lettujen maku muistutti eniten tavanomaisia lettuja, joissa käytetään vehnäjauhojen lisäksi ohrajauhoja. Rapeita. Semperin ja Fazerin jauhoseoksilla tehdyt letut muistuttivat eninten pelkästä vehnäjauhoista valmistettuja lettuja. Pehmoisempi rakenne. Molempi parempi. Viljatuotteen ja Semperin jauhoseokset soveltuvat myös suolaisille täytteille, Fazerin makeille. Itse jättäisin lettujauhoseoksista sokerin pois, jolloin taikina olisi monikäyttöisempi. Sokeria voi itse lisätä taikinaan halutessaan. Valmiit jauhoseokset ovat näppäriä ottaa mukaan mökille tai retkelle ja niillä onnistuu takuuvarmasti. Ilman valmiita seoksiakin pärjää. Voit katsoa muurinpohjalettujen ohjeeni täältä.

Eilen isommassa marketissa käydessäni huomasin myös Myllärin gluteenittoman lettu- ja vohvelijauhon. Testaan sen myöhemmin ja lisään kommentit tähän postaukseen.

Ihanaa heinäkuun alkua! Mulla alkoi tänään loma, jippii!
T. Himoleipuri Leila

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Hannele 3.7.2022 - 11:00

Kiitos vertailusta! Arvokasta tietoa jos tulee tilanne eteen. Juhannuksena paistoin viimeksi muurinpohjalettuja sinun gluteenittomia muurinpohjalettuja -ohjeellasi. Se on niin hyvä, että mielelläni en muuta kokeile.

Vastaa
Himoleipuri 8.7.2022 - 11:24

Ole hyvä! Kiva kun tykkäät muurinpohjalettujen ohjeestani 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää