Oletko kokeillut leipoa kurpitsasta gluteenittomia rieskoja? Halloween-juhlista jääneet kurpitsat kannattaa hyödyntää keittoon ja leivontaan. Itse ostin pari myskikurpitsaa, joista tein ison kattilallisen kurpitsakeittoa ja pari satsia gluteenittomia kurpitsarieskoja.
Kurpitsasoseen lisäksi tarvitset gluteenittomia jauhoja, yhden kananmunan, hieman öljyä sekä suolaa ja leivinjauhetta. Halusin kokeilla testimielessä kahta eri gluteenitonta jauhoseosta, joita en ole aiemmin kokeillut rieskoihin. Viljatuotteen gluteeniton kaurajauhoseos toimi loistavasti kurpitsarieskoihin. Kuitupitoinen jauhoseos (11 g/100 g) sisältää myös kaurahiutaleita ja -lesettä, jotka antavat rieskoille hyvän rouheisen rakenteen ja herkullisen maun.
Kurpitsasoseen kosteus vaikuttaa jauhojen määrään. Jauhoja on riittävästi, kun taikinakokkareet saa helposti pyöritettyä palloiksi jauhotetuin käsin sekä pallot taputeltua litteiksi rieskoiksi. Jos jauhoja on liian vähän, taikina tahtoo tarttua käsiin. Toisaalta pienemmällä jauhomäärällä saa pehmeämpiä rieskoja.
Kokeilin kurpitsarieskoihin myös Pirkan vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Kuvittelin, että sillä voisi saada herkulliset rieskat niille, jota eivät halua tai voi käyttää gluteenitonta kauraa. Tämä kokeilu ei mene jatkoon. Rieskoista tuli mielestäni mauttomia ja liian tiivistä tavaraa. Ehkä jauhomäärän vähentäminen voisi auttaa.
Gluteenittomat jauhoseokset eroavat suuresti toisistaan. Tärkeintä on löytää paras mahdollinen jauhoseos kuhunkin reseptiin. Koekeittiönä toimiminen on mielestäni niin parasta.
Rieskat ovat suosikkejani, sillä ne ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Niitä voi tehdä melkein mistä raaka-aineista vaan. Blogistani löytyy perunarieskojen, perunarieskojen, jotka on tehty perunahiutaleista, porkkanarieskojen ja bataattirieskojen ohjeet.
Raaka-aineet
4 dl kurpitsasosetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl öljyä
3–3½ dl gluteenitonta kaurajauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 tl leivinjauhetta
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Aseta leivinpaperi uunipeltien päälle.
Sekoita kurpitsasoseeseen puuhaarukalla kananmuna, suola ja öljy. Lisää kaurajauhoseos, johon olet sekoittanut leivinjauheen. Säädä tarvittaessa jauhoseoksen määrää kurpitsasoseen kosteuden mukaan.
Nosta taikinasta kokkareita jauhotetulle pöydälle. Pyörittele kokkareet jauhotetuin käsin litteiksi palloiksi leivinpaperin päälle ja taputtele pallot rieskoiksi.
Pistele rieskat haarukalla ennen uuniin laittamista.
Paista rieskoja uunin keskitason yläpuolella noin 12–15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
Kurpitsarieskat ovat parhaimmillaan juuri uunista otettuina.
Vinkit
Kurpitsasoseen valmistus: Kuori kurpitsa ja leikkaa isoiksi lohkoiksi. Paahda kurpitsalohkoja uunissa noin 30 minuuttia. Soseuta vähän jäähtyneet kurpitsat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää tarvittaessa 2 rkl vettä, jotta massa soseutuu hyvin.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Milläköhän voisi korvata kurpitsasoseen? Esim raastemuodossa porkkanaa?
Blogistani löytyy porkkana-, bataatti- ja perunarieskojen ohjeet. Kannattaa kurkata, löytyisikö niistä sopiva. Voit laittaa hakukenttään sanan rieskat, saat kaikki esille samaan näkymään.