Perunarieskat ovat maistuva iltapala ja helppoja valmistaa. Tähän aikaan vuodesta kesäperunoista on vaikeaa vielä saada kunnon perunamuusia. Muusista tahtoo tulla liisterimäistä. Perunan kuoren tulee paksuuntua ja tärkkelyksen varastoitua. Mutta ei hätää, gluteenittomat perunarieskat onnistuvat loistavasti myös perunahiutaleista.
Näihin perunarieskoihin käytin gluteenittomina jauhoina Semperin hienoa jauhoseosta. Testasin ohjetta myös Pirkan vaalealla jauhoseoksella. Molemmilla onnistuu. Pirkan jauhoseosta kannattaa laittaa hieman vähemmän. Jauhoseoksen lisäksi laitoin gluteenittomia kaurahiutaleita.
Nesteenä voit käyttää maitoa tai vettä. Neste kiehautetaan ensin. Perunahiutaleet ja suola sekoitetaan kiehuvaan nesteeseen ja sekoitetaan muusiksi. Ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä perunamuusin tulee antaa jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kokeilin myös rieskoja siten, että lisäsin perunahiutaleet kylmään nesteeseen. Lopputulos ei ollut läheskään niin hyvä ja kuohkea kuin tekemällä muusi kuumaan maitoon. Lämmön ansiosta perunahiutale turpoaa pehmeäksi muusiksi ja taikinasta tulee myös pehmeää. Samoin lopputuloksesta.
Taikinasta nostetaan lusikalla pellille nokareita, jotka taputellaan litteiksi jauhotetuilla käsillä. Ennen uuniin laittamista rieskat pistellään haarukalla ja ne paistetaan kuumassa uuninlämmössä.
Gluteenittomat perunarieskat ovat parhaimmillaan uunituoreina. Söinkin heti tuoreeltaan monta rieskaa. Niin monta, etten ilkeä kertoa. Oivariininokare päälle, avot!! Jos haluat tehdä gluteenittomat perunarieskat syksymmällä perunoista, ohje löytyy täältä.
Raaka-aineet
5 dl maitoa tai vettä
1 pss (=70 g) perunahiutaleita, Mielihyvä
¾ tl suolaa
1 kananmuna
1¾ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja laita leivinpaperit kahdelle uunipellille.
Kiehauta neste kattilassa tai kulhossa mikroaaltouunissa. Kaada perunahiutaleet ja suola joukkoon. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Lisää jäähtyneeseen perunamuusiin kananmuna. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta taikinasta lusikalla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin pyöreiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla.
Paista rieskoja uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa molemmat pellilliset yhtä aikaa.
Rieskat ovat parhaimmillaan vastapaistettuina.
Vinkit
Voit lisätä kuumaan perunamuusiin 1 rkl voita tai öljyä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Entä kun ei voi käyttää kananmunaa niin millä voisi korvata.
Kananmunan voi jättää pois, eikä sitä tarvitse korvata millään.
Näistä tuli aivan taivaallisia! Olen hiljattain joutunut Fodmap-ruokavalion myötä tutustumaan gluteenittomiin, tai ennemminkin vehnättömiin, tuotteisiin ja olen aivan kahlannut ohjepankkisi läpi. Olet saanut minut jälleen innostumaan leipomisesta, ennen niin rakkaasta harrastuksestani. Enää ei tunnu vehnättömyys niin kamalalta, en malta olla kokeilematta jo seuraavia ohjeita. Seuraavana listalla voisivat olla herkullisen kuuloiset sitruunavohvelisi sekä Mississippin mutakakku. Myös entisenä pullahiirenä kunnon pullaa on kokeiltava! Niihinkin näkyi sinulla olevan jo hyvät ohjeet 🙂 Lämmin kiitos Sinulle Leila, olet aarre!
Kiitos paljon Petra! 🙂 Viestisi sai silmät kostumaan. Blogini tarkoitus on juuri innostaa leipomaan, ruokarajoituksista huolimatta. Gluteeniton leivonta kyllä onnistuu kun on toimivat reseptit ja mittaa raaka-aineet huolella. Suosittelen myös käyttämään resepteissä mainitsemiani gluteenittomia jauhoseoksia. Silloin onnistuu. Jauhoseoksissa ja niiden käyttäytymisessä on suuria eroja. Leipominen on minulle rakas harrastus. Pahoittelen, ettei viesteihin vastaaminen välillä viipyy, kuten nyt. Leipätyö haittaa harrastusta;)