Kaupallinen yhteistyö Virtasalmen Viljatuotteen kanssa.
Kuuluuko mustikkakukko suosikkileivonnaisiisi? Jos vastasit kyllä, niin sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä pieniä gluteenittomia marjapiirakoita. Nämä pikkukukkoset ovat kyllä tosi herkullisia. Piirakoiden täytteeksi laitoin pakastemustikoita ja -vadelmia, joten ne saivat nimekseen gluteenittomat kuningatarpiirakat.

Kokeilin gluteenittomiin marjapiirakoihin Virtasalmen Viljatuotteen Rouheista gluteenitonta jauhoseosta. Tämä jauhoseos on minulle uusi tuttavuus, vaikka se on ollut markkinoilla jo vuosia. Onneksi testasin, sillä lopputulos oli loistava sekä maun että rakenteen puolesta. Jauhoseoksessa on tummaa teff-täysjauhoa, tummaa täysjyväriisijauhoa, riisijauhoa, maissijauhoa ja -suurimoita, auringonkukansiemeniä ja psylliumia. Jauhoseos sopii niin makeaan kuin suolaiseen leivontaan. Lisäksi se on runsaskuituinen, kuitua 6,4 g/100 g tuotetta.

Tein kuningatarpiirakat pieniin alumiinivuokiin. Ne ovat tukevia ja tähän tarkoitukseen käteviä, koska taikina painellaan vuoan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää myös silikonisia vuokia, mutta paperisia en suosittele. Ne ovat liian hentoja tähän tarkoitukseen. Taikinasta tulee kuusi reilunkokoista kuningatarpiirakkaa. Voit tuplata taikinan ja täytteen raaka-aineet, jolloin saat 12 kpl. Marjoihin on hyvä lisätä vähän perunajauhoa, joka suurustaa marjoista irtoavan nesteen.

Taikina painellaan vuokien pohjalle ja reunoille, ylös saakka. Säästä osa taikinasta kansiksi piirakoille. Kansien taikina jaetaan kuuteen osaan ja pyöritellään käsin palloiksi, jotka taputellaan litteiksi jauhotetulla pöydällä. Kannet painellaan kiinni pienen haarukan piikeillä sekä pinta pistellään.

Moni meistä varmaan käyttää samoja tuttuja gluteenittomia jauhoseoksia leivonnassa. Kannattaa kuitenkin välillä kokeilla uusia seoksia ja yllättyä positiivisesti. Näin kävi minullekin. Virtasalmen Viljatuotteella on laaja valikoima erilaisia jauhoseoksia, joilla saa kivasti vaihtelua leivonnaisiin. Jauhoseoksissa on myös psylliumia, joka tekee taikinoista helposti käsiteltäviä. Virtasalmen Viljatuotteen Rouheista gluteenitonta jauhoseosta löydät parhaiten K- ja S-ryhmän suurimmista kaupoista, kuten Prismoista ja Cittareista. Varmin ostospaikka on Viljatuotteen oma verkkokauppa.

Nämä kuningatarpiirakat sopivat myös kananmuna-allergisille, sillä taikinaan ei tarvita kananmunaa. Vegaanisia niistä saa käyttämällä maidotonta margariinia ja kerman asemasta gluteenitonta kaura- tai soijakermaa. Voit vaihdella myös täytteen marjoja mielesi mukaan. Viikonloppuna aion kokeilla marjapiirakoita puolukkatäytteellä ja taidan tehdä tuplasatsin. Piirakat ovat parhaimmillaan lämpiminä kermavaahdon kera nautittuna. Namskis!

Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Taikina
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheista gluteenitonta jauhoseosta
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kuohukermaa
Täyte
3 dl (pakaste)mustikoita
1 dl (pakaste)vadelmia
2–3 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Leipomiseen
½ dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheista gluteenitonta jauhoseosta
Päälle
mustikoita ja vadelmia
mintun tai sitruunamelissan lehtiä
vajaa 2 dl kuohukermaa vatkattuna
1 tl vaniljasokeria
Näin valmistat
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kerman kanssa vuorotellen voi-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään vähintään 15 minuutiksi.
Ota mustikat ja vadelmat pakastimesta sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Ota esille pienet alumiini- tai silikonivuoat. Niitä ei tarvitse voidella. Ota lusikallinen taikinaa ja pyöräytä se käsissä litteäksi palloksi. Laita kunkin vuoan pohjalle taikinapallot. Painele taikina sormella vuokien pohjalle ja reunoille, ylös saakka. Käytä jauhoseosta apuna.
Jaa lopputaikina kuuteen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja taputtele ne jauhotetulla pöydällä kuudeksi ohueksi kanneksi, jotka ovat alumiinivuokien halkaisijan kokoisia.
Sekoita mustikoiden ja vadelmien joukkoon sokeri ja perunajauhot. Täytä taikinakupit marjaseoksella.
Nosta kannet taikinakaapimen tai lastan avulla marjaseosten päälle. Painele reunat kiinni pienellä haarukalla ja pistele pinta.
Paista kuningatarpiirakoita noin 30 minuuttia. Jos teet piirakat kesällä tuoreista marjoista, paistoaika on lyhyempi.
Anna piirakoiden hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla.
Koristele kuningatarpiirakat mustikoilla ja vadelmilla sekä tuoreilla mintun tai sitruunamelissan lehdillä. Tarjoa kermavaahdon kera.
Vinkit
Tuplaamalla reseptin aineet voit tehdä myös yhden ison marjapiirakan kukon tapaan.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂