Gluteenittomat joulutortut

Himoleipuri

Joulutortut ovat monelle joulun paras herkku. Joulu ei ole joulu ilman torttuja ja pipareita. Minulta hiljattain kyseltiin vinkkejä, miten gluteenittomista joulutortuista saisi yhtä lehteviä kuin tavanomaiset tortut ovat. Valitettavasti tähän ei ole poppaskonstia, ainakaan minulla.

Minun suosikkijoulutorttuni valmistuvat rahkavoitaikinasta. Lehtevyyttä niissä ei kovin paljon ole, mutta se maku. Tykkään rahkan happamaan taittavasta ja täyteläisestä mausta. Jokaisella on varmaan oma suosikkitorttunsa ja hyvä näin. Nämä ovat mun lemppareitani.

Gluteenittomat joulutortut syntyvät vähistä raaka-aineista. Tarvitset ainoastaan voita (margariinikin käy), gluteenitonta hienoa jauhoseosta, leivinjauhetta ja psylliumia. Psyllium tekee taikinasta helpommin käsiteltävän ja kaulittavan. Taikinan voi tehdä jääkaappiin jo leipomista edeltävänä päivänä tekeytymään ja kovettumaan.

Taikinasta kaulitaan suorakaiteen muotoinen levy. Tein tarkoituksella aika paksun levyn, sillä tykkään tortuista, joissa on syötävää. Levyn koko on 27 cm x 36 cm ja levystä tulee 12 joulutorttua. Yksittäisen torttupalan koko on 9 cm x 9 cm.

Leikkasin kaulitun taikinan paloiksi pizzaleikkurilla. Kätevä väline tähän hommaan.

Joka toinen sakara taitetaan keskelle ja painellaan kiinni kostutetuin sormin. Pienellä, teräväkärkisellä veitsellä on helppo nostaa sakarat irti pöytäpinnasta.

Tortut kannattaa voidella ensin kananmunalla ennen täytteen laittamista keskelle. Tällöin täyte ei sotke torttua voitelun aikana.

Luumuhillo on perinteinen torttujen täyte. Voit myös kokeilla paistonkestävää mansikka-, vadelma- tai appelsiinimarmeladia.

Vihreät kuulat ja Finlandia kuulat sopivat myös mainiosti gluteenittomiin torttuihin. Jos haluat suolaisia torttuja, kurkkaa gluteenittomien tattaritorttujeni ohje.

Namskis! Tästä alkakoon jouluherkkujen aika!
Iloisin leivontaterveisin Himoleipuri Leila

Gluteenittomat joulutortut

Himoleipuri Joulutortut ovat monelle joulun paras herkku. Joulu ei ole joulu ilman torttuja ja pipareita. Minulta hiljattain… Makeat gluteeniton, joulutortut, joulu, tortut European Tulosta
Serves: 12 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Voitaikina
250 g voita
4½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
1 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumia
1 prk (= 250 g) maitorahkaa

Täyte
luumusosetta tai
vihreitä marmeladikuulia

Näin valmistat

Valmista rahkavoitaikina. Leikkaa voi kuutioiksi. Sekoita jauhoseoksen joukkoon leivinjauhe ja psyllium. Nypi kuutioitu voi kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi maitorahka ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina litteäksi ja sujauta se muovipussiin tai kääri kelmuun. Nosta taikina jääkaappiin vähintään tunniksi, mielellään yön yli.

Ripottele pöydälle gluteenitonta jauhoseosta. Muokkaa kylmä taikina notkeaksi ja helposti kaulittavaksi.

Taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kaulitse 27 cm x 36 cm levyksi. Tarkista, ettei levy tartu pöytään kiinni ja lisää tarvittaessa jauhoseosta.

Leikkaa levy 12 osaan. Yksittäisen torttupalan koko on 9 cm x 9 cm. Kokeile pizzaleikkuria leikkaamiseen.

Leikkaa neliöpalojen kulmista vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen sakara ylös ja paina sakarat keskelle kiinni kostutetuin sormin. Voit laittaa tortut vielä hetkeksi kylmään ennen paistamista.

Voitele tortut kananmunalla. Laita torttujen keskelle luumuhilloa tai muuta haluamaasi täytettä.

Paista torttuja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

9 kommenttia

Helen 6.12.2023 - 1:52

Ihan mahtava resepti! Suurkiitokset tästä! Muokkasin hieman ja käytin 200g vaniljarahkaa. Vautsi! En ole koskaan leiponut gluteenittomia torttuja mut taidan leipoa ainoastaan näitä. Hyviä!

Vastaa
Himoleipuri 10.12.2023 - 11:27

Kiitos viestistäsi ja mukava kuulla, että tykkäsit reseptistä. Ja kiitos vaniljarahkavinkistä. Pitääpä joskus itsekin sitä kokeilla. Ihanaa joululeivonnan aikaa!

Vastaa
Teme 19.12.2022 - 18:53

Sain 13 torttua tehtyä, todella hyvän makuisia tuli. Kiitos ohjeesta!

Vastaa
Himoleipuri 23.12.2022 - 18:01

Ole hyvä! Kiva kun tykkäsit torttujen mausta ja tortut onnistuivat. Hyvää joulua!

Vastaa
Niina 20.12.2020 - 21:28

Kiitos, kokeilin ohjetta ja taikina oli helposti työstettävää. Sain 27 torttua tällä ohjeella.

Vastaa
Taru 18.12.2020 - 13:02

Tämä on hyvä resepti! Onnistuu myös, jos muotoilee valmiiksi pakkaseen ( ilman voitelua ja marmeladia tietysti ) ja n. 1h ennen paistoa ottaa sulaa ?

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2020 - 10:49

Hyvä vinkki tehdä torttupohjat valmiiksi pakkaseen, kiitos! Helpottaa mukavasti jouluvalmisteluja.

Vastaa
Jasmin 19.11.2020 - 21:38

Jos en olisi koskaan leiponut torttuja niin tästä olisin heti oppinut! Niin selkeät ohjeet! ?

https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa
Himoleipuri 24.11.2020 - 23:32

Kiitos kivasta palautteestasi! 🙂 Tarkoitukseni on rohkaista aloittelijoitakin leipomaan gluteenitonta. Näin saa vaihtelua kaupan valikoimiin.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää