Eilen oli mieheni syntymäpäivä. Kysyin häneltä, mitä leipoisin synttäreiksi. Hän toivoi suolaista piirakkaa. Se järjestyi. Halusin tehdä myös jotain makeaa. Leivoin gluteenittoman veriappelsiini-rahkapiirakan. Herkuteltiin molemmilla. Suolainen piirakka syntyi särkikalasta. Sen ohjeen postaan lähipäivinä.

Veriappelsiinit ovat nyt parhaimmillaan. Ne ovat mehukkaita ja makoisia. Gluteenittoman pohjan piirakkaan tein tutulla, gluteenittomia kaurahiutaleita sisältävällä ohjeellani. Voit korvata kaurahiutaleet tarvittaessa tattari- tai hirssihiutaleilla tai mantelijauheella. Gluteenittomana jauhoseoksena käytin Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta.

Täytteeseen tulee perusmaitorahkaa ja vaniljalla maustettua rahkaa. Sokeria laitoin säästeliäästi, mutta voit laittaa sitä omien makumieltymystesi mukaan. Veriappelsiineista poistin kuoret ja valkean kalvon terävällä hedelmäveitsellä ja viipaloin ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi. Voit toki kuoria veriappelsiinit perinteisellä tavalla.

Gluteenittomasta veriappelsiini-rahkapiirakasta tuli mielestäni tosi kaunis. Tykkään, että leivonnaisissa saa olla myös silmän ruokaa. Päivänsankari tykkäsi piirakan raikkaudesta ja kehui myös piirakan pohjaa. Kardemumma toi makuun kivan lisäelementin. Hän myös vinkkasi, että joskus olisi saada tuoretta pullaa. Eiköhän se laskiaispulla järjestyne.

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
125 g margariinia
¾ dl sokeria
1 kananmuna
½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka tai Virtasalmen Viljatuote
1 tl leivinjauhetta
½-1 tl kardemummaa
Täyte
1 prk (= 200 g) maitorahkaa
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
½-1 dl sokeria
1 kananmuna
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
3–4 pientä veriappelsiinia
Näin valmistat
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ison piirakkavuoan (halkaisija 26–28 cm) pohja ja reunat margariinilla.
Valmista piirakkapohja. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä se jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistamisen ajaksi.
Valmista täyte. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja puserra puolikkaasta mehu. Sekoita rahkat, sokeri, kananmuna sekä sitruunankuoriraaste ja -mehu keskenään.
Kuori ja leikkaa veriappelsiinit ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi.
Ota pohjataikina jääkaapista ja taputtele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.
Kaada rahkatäyte piirakkapohjan päälle. Asettele veriappelsiinin viipaleita täytteen pinnalle.
Paista piirakkaa uunissa 25–30 minuuttia tai kunnes täyte näyttää hyytyneen ja reunat saaneet väriä.
Anna piirakan jäähtyä, jolloin täyte kiinteytyy.
Veriappelsiini-rahkapiirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂