Minulla on pitkä lista ideoita siitä, mitä gluteenitonta voisin leipoa blogiini. Lista ei tunnu yhtään lyhenevän, koska siihen tulee jatkuvasti uusia ideoita. Voi kun olisi enemmän aikaa leipoa ja ennen kaikkea aikaa kirjoittaa ohjeet tänne blogiin. Ehkä joku päivä. To bake-listan kärkipäässä on vuoroaan odottanut pitkään tomaattipiirakka. Sellainen gluteeniton tomaattipiirakka, johon tulee Dijon-sinappia. Nyt kyllä harmittaa, etten ole aikaisemmin leiponut. Tää on ihan älyttömän hyvää!
Gluteenittoman tomaattipiirakan pohjaksi sopii parhaiten pohja, jonka kehittelin gluteenittomaan kolmen juuston piirakkaani. Rapea ja erittäin maukas pohja syntyy perunahiutaleista, Semperin karkeasta gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä kaurahiutaleista. Valmiin taikinan on hyvä antaa vetäytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Tein tomaattipiirakan matalaan irtopohjavuokaan, josta se on kätevä nostaa tarjoiluvadille. Piirakan pohjalle levitetään Dijon-sinappia, joka on piirakan loistavan maun salaisuus. Itse käytin hunajaista Dijon-sinappia, joka kivasti taittaa tomaattien happamuutta. Sinapin päälle ripotellaan voimakasta juustoraastetta, esimerkiksi cheddar- tai parmesanraastetta.
Tomaatit viipaloidaan ohuiksi. Jos käytät tuoretta basilikaa, lisää se hienonnettuna juustoraasteen päälle. Pinnalla tuore basilika palaa helposti. Tomaattiviipaleiden pinnalle pirskotellaan hyvää oliiviöljyä sekä ripotellaan mausteet.
Olen parin viikon sisällä tehnyt tätä tomaattipiirakkaa jo kolme kertaa. Olen tainnut jäädä pahasti koukkuun. Mieheni on antanut piirakalle 10 points, ja se on paljon häneltä. Saas nähdä, kuinka monta piirakkaa tässä vielä ehtii leipomaan tämän satokauden tomaateista. Aika monta, arvelen.
Gluteeniton tomaattipiirakka on siitä mainio, että täytteeseen ei tarvita kerma-munaseosta. Sinappi ja juustoraaste mehevöittävät piirakan tomaattien alla. Piirakka sopii sellaisenaan kananmuna-allergiselle. Ohje on myös helppo muuttaa vegaaniseksi valitsemalla pohjataikinaan maidoton margariini ja täytteeseen vegaaninen juustoraaste.
Raaka-aineet
Pohja
1 dl perunahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, Semper
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
1¼ dl vettä
Täyte
3 rkl Dijon-sinappia
100 g cheddar-juustoraastetta tai 80 g parmesaaniraastetta
3 isoa tomaattia
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua basilikaa tai ½ dl tuoretta basilikasilppua
½-1 tl pippurisekoitusta
½ tl suolaa
Näin valmistat
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24–26 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat margariinilla. Voit tehdä piirakan myös piirakkavuokaan. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuutioi voi /margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi margariini kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja anna sen imeytyä. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä taikinakulho jääkaappiin tekeytymään.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna basilika, jos käytät tuoretta basilikaa. Varaa myös muut täytteen aineet valmiiksi.
Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja matalasti reunoille (2 cm:n korkeuteen) veteen kostutetuin sormin.
Levitä Dijon-sinappi tasaisesti piirakkapohjalle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja hienonnettu basilika.
Asettele tomaattiviipaleet pinnalle. Pirskottele tomaattiviipaleiden päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle pippuria ja suolaa.
Paista tomaattipiirakkaa uunissa noin 30 minuuttia.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
15 kommenttia
Nyt pari kertaa tehnyt ja on kyllä mielettömän hyvää! Meillä tykätään muutenkin voimakkaista mauista ja sinappi ja hyvä juusto on klassinen täydellinen kombo. Mies herännyt pari kertaa yölläkin syömään palan piirakkaa ???? Ensi kerralla leivon pellillisen ????
Ihana kuulla, että teillä on tykästytty tomaattipiirakkaan. Se on kyllä tosi herkullista. Se on myös meidän suosikkipiirakka. Pahoittelen noita kysymysmerkkejä kommentissasi. Ei olla osattu ratkaista ongelmaa teknisen tuen kanssa. Mukavaa kesää!
Hei, voiko tämän pakastaa?
Rapeus saattaa hieman kärsiä, mutta voi pakastaa.
Kiitos vastauksesta! Eli parempi tehdä juhlia edeltävänä päivänä ( kuivuuko?) kuin pakastaa?
Ole hyvä. Piirakan voi vallan hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Ei kuivu, pysyy mehevänä.
Hei, onko suositella jotain tiettyä vegaanista juustoraastetta mikä varmasti sopii? ? Itsellä kun ei mitään kokemusta niistä.
Meidän vegaani tykkää Violifen tuotteista. Varmasti joku muukin merkki sopii.
Jos tätä tekisi pellillisen niin pitäisikö ohje 4-kertaistaa?
Riittää kun tuplaat raaka-aineet. Toki riippuu uunipeltien koosta. Uunini on 60 cm leveä.
Tarjosin tätä eilen vierailleni ja kaikki kommentoivat piiraan olevan hyvää ja siinä olevan sopivasti potkua.
Kiitos taas ihanasta reseptistä. Päätin yrittää leipoa kaikki reseptisi läpi ?. En ole koskaan pitänyt leipomisesta, mutta sinun resepteillä en ole koskaan epäonnistunut!
Kiva kun tomaattipiirakka maistui vieraille. Se on kyllä tosi hyvää!! Onpa ihana kuulla, että reseptini innostavat sinua leipomaan. Onnistumiset kyllä motivoivat. Minä saan paljon virtaa näistä kommenteista. Tuntuu hyvältä, että resepteillä on käyttöä ja niillä onnistuu. Kiitos viestistäsi!
Leila, tämä piirakka on aivan huippu!! Ensi viikonloppuna tämä löytyy pikkuneidin 3-v synttäripöydästä 🙂 Terkkuja, myös herrahenkilölle .
Hei Marja! Kiva kun tykkäsit piirakasta, kiitos! Ihania synttärijuhlia ja paljon onnea pikkuneidille 🙂 Terveisiä myös kaikille muillekin juhlijoille.
Hei Marja! Kiva kun tykkäsit piirakasta, kiitos! Ihania synttärijuhlia ja onnea pikkuneidille 🙂 Terkkuja myös kaikille muillekin juhlijoille.