Tämän piirakan gluteeniton pohja syntyi sattumalta. Talvilomareissulle otin mukaan gluteenittomia jauhoseoksia. Lomalla kun on aikaa leipoa. Leivoin ryynirieskaa, aromikasta sitruunakakkua ja tyrniteeleipiä. Viimeisenä leivontavuorossa oli poropiirakka. Jäljellä oli enää rajallinen valikoima gluteenittomia raaka-aineita poropiirakan pohjaan. Se oli onni onnettomuudessa. Tuloksena syntyi rapea piirakkapohja.

Herkullisen rapea pohja syntyi Semperin hienosta jauhoseoksesta, gluteenittomista kaurahiutaleista ja perunahiutaleista. Heti tuli mieleen, että pohja sopisi loistavasti juustopiirakan pohjaksi. Eikun leipomaan gluteenitonta juustopiirakkaa.

Gluteenittomaan juustopiirakkaan valitsin kolme erityyppistä juustoa. Sinihomejuusto on lemppareitani ja siten itseoikeutettu piirakkaan. Punaleimainen emmentajuustoraaste sopii piirakkaan kuin piirakkaan. Molemmat edellä mainitut ovat vahvanmakuisia juustoja, joten laitoin mozzarellajuustoa tasapainottamaan kokonaisuutta. Voit valita tähän piirakkaan juustot omien makumieltymystesi mukaan. Muista kuitenkin, että juustot eivät saa olla keskenään liian voimakkaita.

Sinihomejuusto kannattaa murustella käsin, jolloin piirakassa on mukavia sattumia makuhermoja kutkuttelemassa. Pienet halkaisut luumutomaatit tuovat väri-ilottelun piirakan pinnalla. Tomaatti sopii myös hyvin juustojen makupariksi tasapainottamaan juustojen rasvaisuutta.

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Pohja
100 g margariinia
1 dl perunahiutaleita
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, Semper
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1¼ dl kylmää vettä
Täyte
1 kpl (=125 g) mozzarella-juustoa
100–150 g sinihomejuustoa
2 dl emmentaljuustoraastetta
½ dl silputtua tuoretta persiljaa
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
½-1 tl mustapippuria
4 pientä luumutomaattia
Näin valmistat
Voitele piirakkavuoan (halkaisija 24–26 cm) pohja ja reunat margariinilla. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuutioi margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi margariini kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja anna sen imeytyä. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä taikinakulho jääkaappiin tekeytymään.
Valmista täyte. Revi mozzarellajuusto tai leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Murenna sinihomejuusto käsin paloiksi. Leikkaa persilja hienoksi saksilla tai veitsellä.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Ripottele juustot ja persiljasilppua kerroksittain piirakkapohjalle. Säästä sinihomejuustomurua ja mozzarellaa piirakan pinnalle.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää ruokakerma. Mausta mustapippurilla.
Kaada muna-kermaseos juustojen päälle. Ripottele pinnalle loput sinihomejuustosta ja mozzarellasta.
Halkaise pienet luumutomaatit ja painele ne piirakat päälle leikkauspinta ylöspäin.
Paista juustopiirakkaa 30 minuuttia tai kunnes se on kauniin ruskea pinnaltaan.
Tarjoa piirakka hieman jäähtyneenä salaatin kera.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
4 kommenttia
Hyviä ohjeita,, ???
Jukupätkä kuin ihana ja helppo 3 juuston piirakka ???
Kiitos, kiva kun tykkäät! ?
Osaatko neuvoa saisiko kananmunia korvattua millään tavalla?