Gluteeniton suolakaramellipiirakka (Salted Caramel Cheesecake Pie)

Himoleipuri

Leivoin tämän gluteenittoman suolakaramellipiirakan isänpäiväksi viime viikonloppuna. Meillä isänpäivää odotettiin kovasti, sillä molemmat nuoret miehet olivat tulossa käymään kotona. Aloitin piirakan tekemisen hyvissä ajoin ja varasin meille ravintolasta pöydän isänpäivälounaalle. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi. Lauantaiaamuna päivänsankari sairastui flunssaan.

Näiden raaka-aineiden lisäksi tarvitset sormisuolaa piirakan päälle

Meidän iskä tykkää tumman suklaan lisäksi suolakaramellista, joten päätin leipoa hänelle tällä kertaa suolakaramellipiirakan. Siitä onkin muutama vuosi, kun viimeksi olen tehnyt vastaavan piirakan. Silloin taisi olla vappu tulossa.  Piirakan pohjan tein gluteenittomista kekseistä. Tuorejuustona käytin Philadelphian tuorejuustoa. Se toimii takuuvarmasti ja on niin herkullisen hyvää.

Kinuski tehdään fariinisokerista ja kermasta

Paistoin gluteenittoman suolakaramellipiirakan juustokakkuosuuden jo edellisenä päivänä. Seuraavana päivänä keitin kinuskin päälle.

Fariinisokeria ja kermaa keitetään kattilassa 10–15 minuuttia, riippuen keittolämpötilasta. Annoin kinuskin poreilla kevyesti, jolloin aikaa meni 15 minuuttia kinuskin valmistumiseen. Pari vinkkiä siitä, mistä tietää kinuskin olevan valmista. Tiputa pisara kinuskia kylmään vesilasiin. Jos pisara pysyy koossa, kinuski on valmista. Toinen vaihtoehto on laittaa pisara kinuskia kylmän juustokakun pinnalle. Valmis kinuski kannattaa kaataa piirakkapohjalle suhteellisen pian, minuutin kuluttua. Tällöin se leviää kauniisti, eikä sitä tarvitse erikseen levittää. Itse jouduin auttamaan kinuskin leviämistä, koska kuvaus vei liikaa aikaa.

Sormisuola ripotellaan piirakan pinnalle vähän ennen tarjoilua

Tämä gluteeniton suolakinuskipiirakka eli Salted Caramel Cheese Cake Pie maistui isänpäivänä yhtä taivaalliselta kuin edellisellä kerralla. Harmi, etteivät nuoret voineet tulla sitä maistamaan. Onneksi on kuitenkin videopuhelut. Poikien lisäksi saatiin tytärkin yhtä aikaa langoille. Ja myös ukin rakas pikkuprinsessa. Isänpäivästä tuli loppujen lopuksi ihan hyvä päivä.

Herkullisin terveisin,
Himoleipuri Leila

Gluteeniton suolakaramellijuustopiirakka

Himoleipuri Leivoin tämän gluteenittoman suolakaramellipiirakan isänpäiväksi viime viikonloppuna. Meillä isänpäivää odotettiin kovasti, sillä molemmat nuoret miehet olivat… Juhlat gluteeniton, makea piirakka, paistettu juustokakku, suolakaramelli, suolakaramellipiirakka, Salted Caramel Cheese Cake Pie European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pohja
200 g gluteenittomia digestivekeksejä
85 g voita

Täyte
350 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (= 150 g) ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä

Päälle kinuski
1 dl fariinisokeria
1½ dl kuohukermaa

Piirakan päälle
sormisuolaa

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Leikkaa irtopohjapiirakkavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat voilla tai margariinilla.

Valmista pohja. Murskaa gluteenittomat digestivekeksit kaulimella tai monitoimikoneessa. Sulata voi ja kaada se keskimurun joukkoon. Sekoita hyvin. Painele keksimuruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi. Lisää ranskankerma. Sekoita perunajauhot sokeriin, jolloin mahdolliset paakut rikkoontuvat. Lisää vaniljasokeri ja kaada seos tuorejuuston joukkoon. Lisää sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi seokseksi.

Lisää joukkoon munat yksitellen kevyesti vatkaten. Älä vatkaa seosta voimakkaasti tässä vaiheessa, jottei täytteeseen tule liikaa ilmakuplia.

Kaada täyte piirakkavuokaan. Kopauta vuokaa muutama kerta pöytää vasten, niin ilmakuplat nousevat pintaan ja täyte asettuu tasaisesti.

Paista kakkua noin 30–35 minuuttia 160 asteessa. Laita leivinpaperi piirakkavuoan alle. Tämä estää mahdollisen irtoavan rasvan valumisen uunin pohjalle.

Sulje lämpö uunista, laita puuhaarukka uuninluukun väliin ja anna kakun olla uunissa vielä varttitunnin.

Ota suolakinuskipiirakka pois uunista. Jos piirakan pinta heiluu vielä hieman, se kiinteytyy jäähtyessään. Kun piirakka on kokonaan jäätynyt, nosta se jääkaappiin. Peitä piirakka ja anna sen olla yön yli jääkaapissa.

Valmista kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Keitä noin 10–15 minuuttia, riippuen keittolämpötilasta. Tiputa pisara kinuskia kylmään vesilasiin tai kylmän kakun päälle. Jos pisara pysyy koossa, kinuski on valmista.

Anna kinuskin jäähtyä minuutin verran ja kaada sitten juustokakun päälle. Tarvittaessa auta leviämistä lusikan avulla.

Ripottele sormisuolaa piirakan päälle tarjolle laitettaessa.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

5 kommenttia

Janina 16.11.2023 - 18:40

Pystyiskö tämän suolakinuski piirakan tekemään munattomana vähän niinkun juustokakku tyyliin?

Vastaa
Janina 16.11.2023 - 18:43

Olen oppinut keittää n. 15 minuuttia joskus vähän pidempäänkin. En oo koskaan saanut sitä niin jämäkäksi että ei pystyisi levittää. Itseasiassa tykkään aika jämäkästä ja lisään vielä keittämisen jälkeen voita sekaan ja annan jämäköityä seuraavaan päivään. Ja jos sit taas ei jämäköidy niin sen voi sitten sähkövatkaimella vatkata.

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2023 - 16:08

Tarkoitatko “munattomana juustokakku tyyliin” juustokakkua, jota ei paisteta? En ole kokeillut paistamattoman juustokakun päälle perinteisesti tehtyä kinuskia. Siten en uskalla sanoa, miten toimisi. Blogissani on puolukka-kinuskijuustokakun ohje, jonka kinuskin tein eri tavalla.

Vastaa
Ella 16.11.2023 - 12:17

Vähän arveluttaa aina tuon kinuskin kanssa ettei vaan jämähdä kivikovaksi. Onkohan tässä mahdollisuus sössiä niin että piirakasta ei saa leikattua nätisti palaa vaan tarvitaan järeitä aseita siihen. Herkulliselta vaikuttaa.

Vastaa
Himoleipuri 20.11.2023 - 15:58

Aika epätodennäköistä on saada kinuski epäonnistumaan, varsinkaan liian kovaksi. Kunhan ei keitä liian kauan. Rohkeasti vaan kokeilemaan!

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää