On vuoden viimeisen reseptin aika. Vuosi päättyy pororeseptiin, kuten viime vuonna. Silloin leivoin gluteenittomia poromuffineita. Leivoin tämän gluteenittoman ruokaisan poropiirakan jo itsenäisyspäiväksi. Onneksi ehdin vielä ennen joulua postaamaan ohjeen tänne blogiini. Piirakka sopii hyvin joulupyhien iltapalaksi tai uuden vuoden illanistujaisiin. Pellillisestä poropiirakkaa riittää isommallekin seurueelle.
Tämä gluteeniton poropiirakka tehdään poronkäristyslihasta. Idea piirakkaan syntyi, kun poronkäristystä jäi jäljelle aterialta. Mietin, voisinko hyödyntää lopun käristyksen leivontaan. Mikä ettei, suolaiseen gluteenittomaan piirakkaan. Piirakasta tuli niin herkullista, jotta päätin leipoa tänne blogiin pellillisen poropiirakkaa.
Gluteenittoman poropiirakan pohjaan laitoin Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta, perunahiutaleita ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Tattarihiutaleet myös käyvät kauran asemasta. Pohjassa saa olla makua, koska porossa on potkua.
Täytteeseen poronkäristysliha valmistetaan normitavalla poronkäristykseksi pekonin kera. Juustoraasteeksi valitsin vähän voimakkaamman juustosekoituksen. Kananmunat sekoitin maito-kermaseokseen. Maitokin riittää vallan hyvin, koska pekoni tuo jo riittävästi rasvaa. Puolukat antavat mukavasti kirpeyttä tuhtiin piirakkaan.
Piirakasta tuli tosi maukas ja ruokaisa. Ihan best tällä tavalla. Suosittelen kokeilemaan poronkäristystä seuraavan kerran poropiirakkaan. Poronpaistileike maksaa kilohinnaltaan tuplasti enemmän ja on tosi suolaista. Laitoin pellinkokoiseen piirakkaan 400 g poronkäristystä, mutta vähempikin riittää. Voit käyttää myös riistakäristystä, joka on hinnaltaan edullisempaa.
Nyt on aika laittaa gluteeniton reseptimylly kiinni ja aika vetäytyä nauttimaan joulupyhistä perheen kanssa. Ensi vuonna jatketaan uusin reseptein. Kiitos sinulle, kun seuraat gluteenitonta leivontaani ja ehkä välillä testailetkin ohjeitani.
Raaka-aineet
Pohja
2 dl perunahiutaleita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta, Virtasalmen Viljatuote
1 dl gluteenittomia kaura- tai tattarihiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
200 g voita tai margariinia
3 dl kylmää vettä
Täyte
2–3 sipulia
2 rkl öljyä
150 g pekonia
400 g poronkäristyslihaa jäisenä
150 g juustoraastetta
4 munaa
4 dl kermamaitoa
1 tl mustapippuria
1–1½ dl puolukoita
Näin valmistat
Laita korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperi. Kostuta peltiä vedellä, saat leivinpaperin paremmin asettumaan pellille.
Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi kuutioitu margariini joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään täytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista täyte. Hienonna ja kuullota sipuli paistinpannulla pienessä öljytilkassa. Siirrä syrjään. Ruskista pekonikuutiot omassa rasvassaan. Lisää poronkäristysliha ja valmista käristys pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä valmis käristys liedeltä jäähtymään.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Taputtele taikina veteen kostutetuin sormin uunipellin pohjalle.
Sekoita kuullotettu sipuli, jäähtynyt pekoni-poronkäristysseos ja juustoraaste keskenään kulhossa ja levitä pohjataikinan päälle.
Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki ja lisää maito tai maito-kermaseos joukkoon, mausta mustapippurilla. Kaada seos täytteen päälle.
Ripottele viimeiseksi jäiset puolukat piirakan pinnalle.
Paista poropiirakkaa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä.
Vinkit
Voit käyttää poronkäristyksen asemasta riista- tai hirvikäristystä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂