Tänä aamuna meidän piti olla matkalla Kreetalle. Tarkoituksena oli viettää liikunnallinen pääsiäisloma lämpimässä patikoiden. Lomamatka peruuntui, sattuneista syistä. Pääsiäisen suunnitelmat ovat varmaan monella muullakin menneet uusiksi. Kenties sinullakin? Uudenmaan liikkumisrajoitusten takia emme saa myöskään nuorisoa pyhiksi vieraisille. Onneksi tekniikka toimii ja päästään tapaamaan toisiamme virtuaalisesti.
Pullataikinaan leivottu rahkapiirakka on mielestäni pääsiäisen ehdoton must-leivonnainen. Tein taikinasta sekä gluteenittoman rahkapiirakan että muutaman rahkapullan. Olen aiemmin käyttänyt gluteenittomaan pullataikinaan Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta. Se toimii aina takuuvarmasti. Nyt halusin testata, miten Pirkan gluteeniton vaalea jauhoseos toimii pullataikinassa. Jo tässä vaiheessa voin paljastaa lopputuloksen – toimii erittäin hyvin.
Kaulittavaan pullataikinaan käytetään hieman enemmän jauhoja kuin taikinaan, josta leivotaan pelkkiä pullia. Jauholisä helpottaa taikinan kaulimista.
Tein rahkapiirakan pieneen vuokaan, koska halusin kokeilla samasta taikinasta myös rahkapullia.
Raaka-aineet
Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
2½ tl psylliumia
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1-2 tl kardemumma
1 kananmuna
5½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
75 g pehmeää voita
Täyte
1 iso rasia (= 500 g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
½-1 dl rusinoita
2 munaa
Voiteluun
1 kananmuna
Näin valmistat
Lämmintä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota nesteessä 5-10 minuuttia.
Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna sekä 2 dl jauhoista. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista vähitellen sekä lopuksi pehmeä voi. Taputtele taikina käsin tasaiseksi.
Anna taikinan tekeytyä ja hieman kohota, 10 minuutin ajan. Tee sillä aikaa täyte.
Sekoita maitorahkan joukkoon kerma, sokerit, rusinat ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kaaviloi taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä (noin 30 x 40 cm). Jos haluat, jätä osa taikinasta jäljelle ristikkoa varten.
Siirrä levy leivinpapereineen paistovuokaan. Muotoile taikinasta reunat.
Kaada täyte pohjan päälle. Voitele piirakan reunat kanamunalla.
Jos teet ristikon, kaulitse jäljellä oleva taikina pitkäksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Leikkaa levystä leivinpyörällä pitkiä nauhoja. Voitele nauhat kananmunalla ennen niiden siirtämistä täytteen päälle. Laita nauhat ristikkäin piirakan päälle ja nipistä ne kiinni reunoihin.
Paista rahkapiirakkaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Rahkapullien tekeminen
Voit tehdä taikinasta myös rahkapullia. Leivo tällöin taikinasta tanko ja leikkaa se yhtä suuriin paloihin.
Muotoile palat palloksi, laita pallot leivinpaperoidulle pellille ja paina ne hieman litteiksi.
Kohota pullia leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Paina juomalasin pohjalla kolo kohonneisiin pulliin ja taputtele pullien pohja sormin ohuemmaksi.
Voitele pullien reunat kananmunalla.
Nosta rahkatäytettä lusikallinen kunhunkin koloon.
Paista rahkapullia uunin keskitasolla 12-13 minuuttia.
Vinkit
Jos haluat päästä vähän helpommalla rahkapiirakan leipomisessa, osta Pirkan valmis gluteeniton pullataikina. Tuote löytyy pakasteena kaupasta. Valmiista taikinasta tulee pienempi piirakka, joten täytettä tarvitaan vain puoli annosta.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Hei! Riittääkö taikina jos teen piirakan uunipellille?
Hei Birgitta! Taikinasta ei tule ihan uunipellillistä. Voit kuitenkin tehdä piirakan myös uunipellilä. Hyvää pääsiäistä!
Lisäsin myös yhden sitruunan mehun täytteeseen
Hyvä lisäys, sopii erinomaisesti!
Hei,
Hyvä ohje, mutta ohjeesta puuttui rusinat! ?
Kiva kun huomasit ja kerroit, kiitos! 🙂 Ohjeeseen lisätty nyt rusinat.