Gluteeniton rahkapiirakka pullataikinaan

Himoleipuri

Tänä aamuna meidän piti olla matkalla Kreetalle. Tarkoituksena oli viettää liikunnallinen pääsiäisloma lämpimässä patikoiden. Lomamatka peruuntui, sattuneista syistä. Pääsiäisen suunnitelmat ovat varmaan monella muullakin menneet uusiksi. Kenties sinullakin? Uudenmaan liikkumisrajoitusten takia emme saa myöskään nuorisoa pyhiksi vieraisille. Onneksi tekniikka toimii ja päästään tapaamaan toisiamme virtuaalisesti.

Pullataikinaan leivottu rahkapiirakka on mielestäni pääsiäisen ehdoton must-leivonnainen. Tein taikinasta sekä gluteenittoman rahkapiirakan että muutaman rahkapullan. Olen aiemmin käyttänyt gluteenittomaan pullataikinaan Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta. Se toimii aina takuuvarmasti. Nyt halusin testata, miten Pirkan gluteeniton vaalea jauhoseos toimii pullataikinassa. Jo tässä vaiheessa voin paljastaa lopputuloksen – toimii erittäin hyvin.

Näistä aineksista syntyy gluteeniton pullataikina.

Kaulittavaan pullataikinaan käytetään hieman enemmän jauhoja kuin taikinaan, josta leivotaan pelkkiä pullia. Jauholisä helpottaa taikinan kaulimista.

Taikina kannattaa kaulita suoraan leivinpaperin päälle, jolloin se on helppo siirtää paistovuokaan.

Tein rahkapiirakan pieneen vuokaan, koska halusin kokeilla samasta taikinasta myös rahkapullia.

Ristikon nauhat voidellaan ennen niiden nostamista piirakan täytteen päälle. Taikina oli todella hyväntuntuista ja nauhat kestivät hyvin nostamisen. Eivät katkeilleet.
Lopusta taikinasta tein rahkapullia. Jos leivot koko taikinan rahkapulliksi, puoli annosta täytettä riittää pulliin.
Aurinkoisia ja leppoisia pääsiäispyhiä sinulle! Pysytään terveinä.
t. Himoleipuri Leila

Gluteeniton rahkapiirakka

Himoleipuri Tänä aamuna meidän piti olla matkalla Kreetalle. Tarkoituksena oli viettää liikunnallinen pääsiäisloma lämpimässä patikoiden. Lomamatka peruuntui,… Makeat gluteeniton, gluteeniton pulla, rahkatäyte, rahkapiirakka, rahkapullat, pääsiäinen European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
2½ tl psylliumia
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1-2 tl kardemumma
1 kananmuna
5½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Pirkka)
75 g pehmeää voita

Täyte
1 iso rasia (= 500 g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
½-1 dl rusinoita
2 munaa

Voiteluun
1 kananmuna

Näin valmistat

Lämmintä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota nesteessä 5-10 minuuttia.

Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna sekä 2 dl jauhoista. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista vähitellen sekä lopuksi pehmeä voi. Taputtele taikina käsin tasaiseksi.

Anna taikinan tekeytyä ja hieman kohota, 10 minuutin ajan. Tee sillä aikaa täyte.

Sekoita maitorahkan joukkoon kerma, sokerit, rusinat ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kaaviloi taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä (noin 30 x 40 cm). Jos haluat, jätä osa taikinasta jäljelle ristikkoa varten.

Siirrä levy leivinpapereineen paistovuokaan. Muotoile taikinasta reunat.

Kaada täyte pohjan päälle. Voitele piirakan reunat kanamunalla.

Jos teet ristikon, kaulitse jäljellä oleva taikina pitkäksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Leikkaa levystä leivinpyörällä pitkiä nauhoja. Voitele nauhat kananmunalla ennen niiden siirtämistä täytteen päälle. Laita nauhat ristikkäin piirakan päälle ja nipistä ne kiinni reunoihin.

Paista rahkapiirakkaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Rahkapullien tekeminen
Voit tehdä taikinasta myös rahkapullia. Leivo tällöin taikinasta tanko ja leikkaa se yhtä suuriin paloihin.

Muotoile palat palloksi, laita pallot leivinpaperoidulle pellille ja paina ne hieman litteiksi.

Kohota pullia leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Paina juomalasin pohjalla kolo kohonneisiin pulliin ja taputtele pullien pohja sormin ohuemmaksi.

Voitele pullien reunat kananmunalla.

Nosta rahkatäytettä lusikallinen kunhunkin koloon.

Paista rahkapullia uunin keskitasolla 12-13 minuuttia.

Vinkit

Jos haluat päästä vähän helpommalla rahkapiirakan leipomisessa, osta Pirkan valmis gluteeniton pullataikina. Tuote löytyy pakasteena kaupasta. Valmiista taikinasta tulee pienempi piirakka, joten täytettä tarvitaan vain puoli annosta.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

6 kommenttia

Birgitta Turkki 24.3.2024 - 21:11

Hei! Riittääkö taikina jos teen piirakan uunipellille?

Vastaa
Himoleipuri 27.3.2024 - 11:15

Hei Birgitta! Taikinasta ei tule ihan uunipellillistä. Voit kuitenkin tehdä piirakan myös uunipellilä. Hyvää pääsiäistä!

Vastaa
Anja-Sisko 1.4.2022 - 14:37

Lisäsin myös yhden sitruunan mehun täytteeseen

Vastaa
Himoleipuri 4.4.2022 - 19:48

Hyvä lisäys, sopii erinomaisesti!

Vastaa
Sirpa 4.11.2021 - 19:11

Hei,
Hyvä ohje, mutta ohjeesta puuttui rusinat! ?

Vastaa
Himoleipuri 11.11.2021 - 22:24

Kiva kun huomasit ja kerroit, kiitos! 🙂 Ohjeeseen lisätty nyt rusinat.

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää