Tämä herkullinen gluteeniton puolukka-pannacottakakku on syksyn parasta aatelia. Raikkaan kirpeät puolukat saivat kaverikseen suussasulavan, kermaisen pannacottan. Kakun pohja on myös rapean kauraisa. Kakku on kyllä loistavaa vierastarjottavaa puolukka-aikaan ja mikseipä pitkin vuotta.

Viime viikonloppuna piipahdettiin mökillä, tavoitteena kerätä sieniä säilöttäväksi. Mutta eipä sieniä löytynyt ollenkaan! Vuodet eivät ole veljeksiä. Viime syksynä kannettiin sieniä metsästä selkä vääränä. Nyt metsä on aivan tyhjä.

No, ei siitä metsäretkestä kuitenkaan hukkareissu tullut. Löydettiin ensimmäiset kypsät puolukat ja mustikoitakin yhden piirakan verran. Puolukkaa näyttäisi tulevan hyvin. Pitää vielä vaan maltaa antaa niiden kypsyä. Puolukka kun on parhaimmillaan syyskuussa.

Tämän puolukkakakun ohjeen näin pari vuotta sitten Lidlin Liedellä-lehdessä nimellä Puolukkainen pannacotta-viettelys. Siitä saakka kakku on ollut to do-listallani. Olen saanut maistaa kakkua ystäväni luona ja maku oli kyllä taivaallinen.
Tein kakun irtopohjavuoassa, jonka halkaisija on 24 cm. Jos haluat pannacottakerroksesta korkeamman, tee kakku pienemmässä vuoassa (20 cm). Nostin taikinan korkealle vuoan reunoille, mutta kerrankin gluteeniton taikina ei valunut alaspäin.

Muokkasin ohjeen gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot tattaripohjaiseen gluteenittomaan jauhoseokseen sekä vähentämällä rasvan määrää. Puolukkahillon keitin tuoreista puolukoista, mutta kakkuun toki voit käyttää valmista kaupan puolukkahilloa.

Tämä gluteeniton puolukka-pannacottakakku on siitä mukava, että voit tehdä sen valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Ennen tarjoilua lisäät vain puolukat päälle ja sitten eiku nautiskelemaan. 🙂
Satoisaa puolukkasyksyä!


Raaka-aineet
Pohja
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl tattaria sisältävää vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 tl vaniljasokeria
100 g margariinia
½ dl siirappia
Täyte
3 dl puolukkahilloa
Pannacotta
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
Päälle
1 dl puolukoita
Näin valmistat
Valmista pohjataikina. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtynyt margariini ja siirappi. Sekoita taikina tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.
Laita irtopohjavuoan (halkaisija 20-24 cm) pohjalle leivinpaperi, älä voitele vuoan reunoja.
Painele taikina ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin käsin. Siirrä vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi, jolloin taikina kovettuu. Tämä toimenpide auttaa, etteivät taikinareunat valu alaspäin paiston aikana.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pistele pohja haarukalla ja paista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan kermaseokseen.
Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen jogurtti ja nosta kattila jääkaappiin noin 10-15 minuutiksi, jotta täyte alkaa hieman hyytyä. Tarkkaile seoksen käyttäytymistä ja sekoita välillä.
Levitä jäähtyneelle kakkupohjalle ensin kerros puolukkahilloa ja sitten varovasti hieman saennut pannacottaseos. Itse nostin seosta isolla kauhalla hillon päälle.
Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään 3-4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Koristele kakku puolukoilla ennen tarjoilua.
Vinkit
Voit valmistaa kakun myös muista marjoista, esimerkiksi vadelmista, mustikoista tai mansikoista.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
9 kommenttia
Hei!
Voinko korvata kaurahiutaleet tattarileseillä?
Kiitos 🙂
Hei Laila! 🙂 Voit korvata. Sulla onkin superherkullinen kakku tulossa, nam!
Moikka! Voisikohan tuon siirapin korvata jollain? Tai laittaa esim vaahterasiirappia. En viitsisi ostaa isoa siirappipurkkia, kun ei muuten tule käytettyä. 🙂
Moikka Johanna! Voit hyvin käyttää vaahterasiirappia tavallisen siirapin asemasta.
Ihana kakku! Teen tätä jo toista kertaa, lisäsin tällä kertaa hiukan kahvin makua täytteeseen! ?
Kiitos, kiva tykkäät ohjeesta. Pannacottaa voi maustaa oman makunsa mukaisesti. Kahvi on varmasti hyvä vaihtoehto. Herkullista joulua! 🙂
Tahan pitaisi lisätä maidoton ja munaton
Tarkoitatko, että haluaisit ohjeen myös maidottomana ja munattomana? Nyt pannacottassa on kermaa ja turkkilaista jogurttia. Voin kyllä kehittää myös maidottoman ohjeen.
Maidoton pitaisi lisätä tähän reseptiin.