Puolukka ja kinuski ovat vastustamaton yhdistelmä. Kinuski taittaa sopivasti puolukan kirpeyttä. Onneksi puolukkaa tulee tänä syksynä hyvin, varsinkin kun tuo muu marjasato on jäänyt vähän heikommaksi.
Viikonloppuna tuli taasen leivottua puolukasta. Kuopus oli käymässä, joten herkkuja pöytään. Piirakan täytteen ohjeen löysin Hellapoliisin sivuilta, Kinuskiset puolukkapiiraat. Lisäsin puolukoiden määrää täytteessä reilusti, koska tykkään kovasti puolukan mausta. Täyte on nopea ja helppo valmistaa ja lopputulos kirpeän makea, vanukasmainen.
Pohjan tähän gluteenittomaan puolukka-kinuskipiirakkaan leivoin tattarista, joka mielestäni sopii loistavasti yhteen puolukoiden kanssa. Pohjan rakenteeseen olen tyytyväinen: pysyy hyvin koossa, eikä murene leikatessa.
Piirakan täyte vaatii normaalia pitemmän paistoajan hyytyäkseen, noin 50-55 minuuttia. Jos piirakan reunat alkavat tummua liikaa, laita leivinpaperi päälle. Piirakka on valmis, kun täyte ei ole juoksevaa, mutta vielä kuitenkin vähän tytisee. Täyte jähmettyy jäähtyessään.
Piirakka on parhaimmillaan kylmänä. Voit leipoa sen valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku vaan paranee piirakan muhiessa yön yli.
Raaka-aineet
Pohja
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl tattaripohjaista vaaleaa jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Täyte
4 dl puolukoita
3 kananmunaa
1 prk (= 2 dl) kinuskikastiketta
1 prk (=2½ dl) vaniljakastiketta
1 tl vaniljasokeria
Koristeluun
2 dl puolukoita
Näin valmistat
Laita uuni kuumeneman 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjainen vuoka (halkaisija 22-24 cm) ja voitele vuoan reunat margariinilla.
Valmista pohjataikina. Vatkaa margariini ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää muna.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin tekeytymään.
Valmista täyte. Vaahdota munat kevyesti kulhossa. Lisää joukkoon kinuskikastike ja vaniljakastike sekä vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille veteen kostutetuin käsin. Kaada puolukat pohjan päälle ja viimeiseksi kinuski-vaniljakastikeseos.
Paista piirakka uunissa 50-55 minuuttia. Jos reunat alkavat tummua liikaa, laita leivinpaperi vuoan päälle.
Tarjoa piirakka jäähtyneenä ja koristele puolukoilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Mahtaisiko tämö piirakka onnistua punaisista viinimarjoista…? Niissä on kyllä enemmän nestettä ja siemenet tuntuvat hampaissa. Olisiko ideaa muuntaa reseptiä jollain tavalla, että viinimarjat ei tee kakusta vetistä?
Jaahas, visainen kysymys. Minulla ei ikävä kyllä ole asiasta kokemusta. Viinimarjoissa on ohut kuori ja marjoista irtoaa paljon nestettä kypsyessään. En osaa oikein sanoa, pysyvätkö marjat hyvin pinnalla. Entä värjääkö marjoista irtoava mehu kinuskikerrosta? Jos haluat kuitenkin rohkeasti testata ohjetta punaherukoilla, täytteeseen kannattaa lisätä vähän maissitärkkelystä (Maizenaa) varmistamaan täytteen hyytymistä. Jos kokeilet, kertoisitko miten toimi? Kiitos!
Tästä tulikin uusi suosikkipiirakkamme! Maidoton versio toimii aivan loistavasti myös.
Kiva kuulla, kiitos! Mukavaa syksyä.
Mahtavia ohjeita täältä mukavasti löytyy ? kiitos ?
Oi kiitos paljon kommentistasi, Leena! ? Kiva kun olet löytänyt blogini. Ja tosi mukavaa, jos ohjeistani on iloa sinulle. Leipominen on minulle rakas harrastus. ?