Syksyn helpoin ja nopein herkku on tämä gluteeniton omenapaistos, joka tuoksullaan valloittaa keittiön ja koko kodin. Paistos valmistuu hetkessä ja tahtoo myös hävitä hetkessä parempiin suihin.

Omenapaistos syntyy vähistä raaka-aineista. Tarvitset vain omenoita ja kanelia sekä sulatettua rasvaa, fariinisokeria ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Omenat pilkotaan ja maustetaan kanelilla ja kaadetaan vuoan pohjalle. Päälle tehdään muruseos.

Voi sulatetaan muruseokseen kattilassa ja joukkoon lisätään fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Fariinisokeri sopii erinomaisesti, sillä se tuo ihanaa karamellimaisuutta omenapaistokseen. Halutessasi voit toki käyttää myös tavallista sokeria. Lisää silloin mausteeksi teelusikallinen vaniljasokeria.

Tein muruseoksen gluteenittomista kaurahiutaleista, jolloin siitä tuli ihanan rapea. Voit myös korvata osan kaurahiutaleista gluteenittomalla jauhoseoksella tai mantelijauheella. Jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit korvata sen hirssi- tai teff- tai tattarihiutaleilla.

Viime viikonloppuna tein mökillä myös omenapaistosta. Käytin paistokseen kaapista löytyneet puolikaspussit mantelijauhetta ja -lastuja sekä desin verran gluteenitonta jauhoseosta. Mantelilastut murskasin hienoksi, etteivät ne pala paistoksen päällä.

Gluteeniton omenapaistos kannattaa tarjota hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

t. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
Voidellun vuoan pohjalle
6–8 pientä omenaa
2 tl kanelia
Päälle
100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
Näin valmistat
Voitele uuninkestävä vuoka rasvalle. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Huuhtele omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Halutessasi voit kuoria omenat. Pilko omenanpuolikkaat 4–6 lohkoksi. Sekoita kaneli joukkoon ja kaada lohkot uunivuokaan.
Valmista muruseos päälle. Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja gluteenittomat kaurahiutaleet. Levitä seos omenoiden päälle.
Kypsennä paistosta uunin keskitasossa noin puoli tuntia.
Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkit
Gluteenittomien kaurahiutaleiden asemasta voit käyttää hirssi-, teff- tai tattarihiutaleita. Voit korvata osan hiutaleista myös mantelijauheella tai gluteenittomalla jauhoseoksella.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂