Viime kesänä jäin vaniljarahkan koukkuun. Leivoin mökillä perinteistä mustikkapiirakkaa ja jääkaapissa oli ainoastaan vaniljarahkaa. Kokeilin rahkaa piirakan täytteeksi ja se oli menoa kertaheitolla. Nyt olen leiponut ainakin kuusi gluteenitonta marjapiirakkaa vaniljarahkatäytteellä. Ja aina on tullut suuresti kehuja piirakan mausta.

Entinen työkaverini täytti hiljattain pyöreitä vuosia. Päätin ilahduttaa häntä gluteenittomalla mustaherukkapiirakalla, jonka marjat olivat omista herukkapensaista. Piirakan pohjaan valitsin gluteenittoman vaalean jauhoseoksen ja gluteenittomia kaurahiutaleita. Mausteeksi laitoin kardemummaa.

Mustaherukoiden joukkoon kannattaa laittaa perunajauhoja. Tämä saostaa herukoista irtoavan nesteen. Jos käytät pakastettuja marjoja, lisää ne kohmeisina. Olen useimmiten notkistanut vaniljarahkaa kermalla. Maitokin sopii tähän tarkoitukseen. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa.

Gluteenittomasta mustaherukkapiirakasta tuli todella herkullista. Mustaherukka on mahtavan aromikas marja. Täydellinen liitto vaniljarahkan kanssa.

Ensimmäiset palat piirakasta syötiin yhdessä päivänsankarin kanssa kuulumisia vaihdellen. Hyvin oli piirakka maistunut muillekin. Tällä ohjeella voit tehdä piirakan mustikoiden lisäksi myös puolukoista. Kokeiltu on ja aina yhtä hyvää.

T. Himoleipuri Leila

Raaka-aineet
100 g margariinia
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, Pirkka
½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
½-1 tl kardemummaa
Täyte
4–5 dl mustaherukoita
1 rkl perunajauhoja
1 prk (= 200 g) vaniljarahkaa
½ dl kermaa tai maitoa
1 kananmuna
½ dl sokeria
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele margariinilla piirakkavuoka, jonka halkaisija on noin 24–26 cm.
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina lusikalla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Viimeistele jauhotetuin käsin.
Valmista täyte. Sekoita mustaherukoiden joukkoon perunajauhot ja kaada seos piirakkapohjan päälle.
Sekoita vaniljarahka, kerma, kananmuna ja sokeri keskenään. Kaada seos mustaherukoiden päälle.
Paista mustaherukkapiirakkaa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.
Vinkit
Voit tehdä piirakan myös muista marjoista, kuten mustikoista, punaherukoista tai puolukoista.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
2 kommenttia
Kiva, helppo ja nopea resepti.
Toimi hienosti myös mansikka-raparperitäytteellä.
Kiitos mukavasta palautteestasi ja mainiosta vinkistä. Aurinkoista kesää!