Gluteeniton maustekakku

Himoleipuri

Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa. Kenkäveron entisessä pappilamiljöössä martat vastasivat Kenkäveron ravintolasta, näytepuutarhasta ja yrttipuodista.  Pirjo-emännän leipoma Pappilan parempi maustekakku sai aina kovasti kehuja ja reseptiä kyseltiin Helsinkiä myöten.

Tämän kakun leivoin adventtimyyjäisiin.

Marttavuosina leivoin kakkua usein lahjaksi. Kakun maku vaan parani säilytyksessä. Tampereelle muutettuamme Pappilan paremman maustekakun resepti muokkaantui käsissäni gluteenittomaksi ja kakku on edelleen yhtä hyvää kuin ennenkin. 

Gluteeniton maustekakku on tosi helppo tehdä ja se onnistuu aina takuuvarmasti. Kakkuun tarvitaan munia, sokeria, voisulaa, kuohukermaa, gluteenitonta jauhoseosta sekä mausteina kanelia ja kardemummaa. Kohotusaineena käytetään soodaa. Ripaus suolaa pyöristää mukavasti makeutta.

Kakkuvuoka saa olla reilunkokoinen, sillä tällä ohjeella tulee muhkean iso kakku.

Tiesitkö muuten, että Kenkävero on edelleen suosittu vierailukohde Mikkelissä Saimaan rannalla? Upea pitsimäinen päärakennus on peräisin vuodelta 1869. Tänä vuonna päärakennuksen 150-vuotisjuhlavalaistus tekee pappilan joulun ajasta entistä tunnelmallisemman. Kannattaa ehdottomasti poiketa Kenkäverossa, joka on avoinna ympäri vuoden.

Oli ilo olla paikalla kun Kenkäveron juhlavalaistus syttyi lokakuussa. Valaistus kestää helmikuun alkuun, joten vielä ehdit sinäkin näkemään.

Herkullista joulun odotusta!

Gluteeniton maustekakku

Himoleipuri Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa. Kenkäveron entisessä pappilamiljöössä martat vastasivat Kenkäveron ravintolasta, näytepuutarhasta ja yrttipuodista.  Pirjo-emännän leipoma Pappilan parempi… Makeat gluteeniton, kakku, maustekakku, pappilan parempi maustekakku, kahvikakku, kuivakakku, joulukakku, joulu European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

4 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
1½ dl kuohukermaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl soodaa
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Myllärin)

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Voitele 2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.

Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kerma ja varaa sulatettu margariini valmiiksi.

Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa koko ajan kevyesti vatkaten.

Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.

Paista kakku uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle.

Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

2 kommenttia

Hilkka 17 huhtikuun, 2020 - 4:41 pm

Thank you for all your wonderful recipes. Your work is art! I hope some day I can bake like you.

Vastaa
Himoleipuri 19 huhtikuun, 2020 - 9:33 pm

Thank you very much. 🙂 Nice to hear that you have found my blog and like my recipes. Practice makes you a master. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää