Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa. Kenkäveron entisessä pappilamiljöössä martat vastasivat Kenkäveron ravintolasta, näytepuutarhasta ja yrttipuodista. Pirjo-emännän leipoma Pappilan parempi maustekakku sai aina kovasti kehuja ja reseptiä kyseltiin Helsinkiä myöten.

Marttavuosina leivoin kakkua usein lahjaksi. Kakun maku vaan parani säilytyksessä. Tampereelle muutettuamme Pappilan paremman maustekakun resepti muokkaantui käsissäni gluteenittomaksi ja kakku on edelleen yhtä hyvää kuin ennenkin.

Gluteeniton maustekakku on tosi helppo tehdä ja se onnistuu aina takuuvarmasti. Kakkuun tarvitaan munia, sokeria, voisulaa, kuohukermaa, gluteenitonta jauhoseosta sekä mausteina kanelia ja kardemummaa. Kohotusaineena käytetään soodaa. Ripaus suolaa pyöristää mukavasti makeutta.

Tiesitkö muuten, että Kenkävero on edelleen suosittu vierailukohde Mikkelissä Saimaan rannalla? Upea pitsimäinen päärakennus on peräisin vuodelta 1869. Tänä vuonna päärakennuksen 150-vuotisjuhlavalaistus tekee pappilan joulun ajasta entistä tunnelmallisemman. Kannattaa ehdottomasti poiketa Kenkäverossa, joka on avoinna ympäri vuoden.

Herkullista joulun odotusta!

Raaka-aineet
4 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
1½ dl kuohukermaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl soodaa
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Myllärin)
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Voitele 2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.
Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kerma ja varaa sulatettu margariini valmiiksi.
Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa koko ajan kevyesti vatkaten.
Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.
Paista kakku uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle.
Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
Minulla ei ollut kardemummaa ja ulkona satoi, joten kauppareissu ei tullut mieleen. Laitoin 2 tl piparkakkumaustetta ja toimi todella hyvin!
Piparkakkumauste sopii hyvin, hienosti ratkaisit tilanteen 🙂 Kakkuun voi laittaa myös enemmän mausteita, jos tykkää voimakkaammasta mausta. Leivoin toissailtana töihin maustekakun, johon tuplasin mausteet ja laitoin myös vähän neilikkaa. Tulipa hyvää!
Tänään tein tämän kakun ja nams!!👍 miten hyvältä kakku maistui ja onnistui 100%.
Kiitos ohjeesta!
Seuraavaksi teen Tiikerikakun. Olen kuivakakkujen ystävä.
Suolaiset leipomisetkin houkuttaa!👍
Kiva kun ahkerasti kokeilet ohjeitani. 🙂 Tämän pappilan paremman maustekakun ohje on kyllä tosi toimiva ja kakusta tulee ihanan muhkea. Ja kakun maku sen kun paranee säilytyksessä. Mukavia leivontahetkiä sinulle!
Thank you for all your wonderful recipes. Your work is art! I hope some day I can bake like you.
Thank you very much. 🙂 Nice to hear that you have found my blog and like my recipes. Practice makes you a master. 🙂