Gluteeniton maustekakku

Himoleipuri

Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa. Kenkäveron entisessä pappilamiljöössä martat vastasivat Kenkäveron ravintolasta, näytepuutarhasta ja yrttipuodista.  Pirjo-emännän leipoma Pappilan parempi maustekakku sai aina kovasti kehuja ja reseptiä kyseltiin Helsinkiä myöten.

Tämän kakun leivoin adventtimyyjäisiin.

Marttavuosina leivoin kakkua usein lahjaksi. Kakun maku vaan parani säilytyksessä. Tampereelle muutettuamme Pappilan paremman maustekakun resepti muokkaantui käsissäni gluteenittomaksi ja kakku on edelleen yhtä hyvää kuin ennenkin. 

Gluteeniton maustekakku on tosi helppo tehdä ja se onnistuu aina takuuvarmasti. Kakkuun tarvitaan munia, sokeria, voisulaa, kuohukermaa, gluteenitonta jauhoseosta sekä mausteina kanelia ja kardemummaa. Kohotusaineena käytetään soodaa. Ripaus suolaa pyöristää mukavasti makeutta.

Kakkuvuoka saa olla reilunkokoinen, sillä tällä ohjeella tulee muhkean iso kakku.

Tiesitkö muuten, että Kenkävero on edelleen suosittu vierailukohde Mikkelissä Saimaan rannalla? Upea pitsimäinen päärakennus on peräisin vuodelta 1869. Tänä vuonna päärakennuksen 150-vuotisjuhlavalaistus tekee pappilan joulun ajasta entistä tunnelmallisemman. Kannattaa ehdottomasti poiketa Kenkäverossa, joka on avoinna ympäri vuoden.

Oli ilo olla paikalla kun Kenkäveron juhlavalaistus syttyi lokakuussa. Valaistus kestää helmikuun alkuun, joten vielä ehdit sinäkin näkemään.

Herkullista joulun odotusta!

Gluteeniton maustekakku

Himoleipuri Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa.… Makeat gluteeniton, kakku, maustekakku, pappilan parempi maustekakku, kahvikakku, kuivakakku, joulukakku, joulu European Tulosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Raaka-aineet

4 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
1½ dl kuohukermaa
1-2 tl kanelia
1-2 tl kardemummaa
1 tl soodaa
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Myllärin)

Näin valmistat

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Voitele 2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.

Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kerma ja varaa sulatettu margariini valmiiksi.

Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa koko ajan kevyesti vatkaten.

Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.

Paista kakku uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle.

Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.

Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!

Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.

Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂

Muita ohjeita

27 kommenttia

Kotinyymi 13.1.2022 - 20:54

Sekoitin vahingossa jauhot sokeriin, joten lisäsin vielä yhden desin sokeria munien kanssa vatkattavaksi. Vatkasin myös niin kovaa kuin laitteesta lähti mutta hyvää tuli. Lisäsin neilikkaa, pomeranssia ja muskottipähkinää reseptiin.

Vastaa
Himoleipuri 14.1.2022 - 20:52

Leivonta on joskus kommelluksia täynnä. Hyvin hoidit homman kotiin! Ja kiva, että kakku maistui 🙂

Vastaa
Tiina 18.12.2021 - 10:42

Hei
Onnistuuko, jos jakaa taikinan kahteen pienempään vuokaan? ?

Vastaa
Himoleipuri 18.12.2021 - 20:36

Kyllä onnistuu! 🙂

Vastaa
Piipa 23.12.2022 - 12:33

Taikinasta tuli ihan valuvaa löllöä. Saas nähdä mitä siitä tulee paistettuna. Ostin vielä jauhotkin nimenomaan noita Myllärin jauhoja, kun olen huomannut että gluteenittomien jauhojen kanssa ei välttämättä kannata soveltaa, jos ohjeessa on mainittu joku tietty.

Vastaa
Pirla 3.1.2023 - 19:11

Minullakin taikina on aivan löllöä, hmm..
Miten Piipa sinun kakkusi kävi uunissa, onnistuiko?

Vastaa
Pirla 3.1.2023 - 23:29

Vaikka taikina oli löllöä lähes juoksevaa niin kakusta tuli erinomainen. Ei tarvinnut taikinan pintaa vuokassa tavoitella tosiaankaan.

Vastaa
Himoleipuri 5.1.2023 - 0:05

Kiva kuulla, että kakku onnistui vaikka taikinavaiheessa epäilytti. Taikinan kuuluukin olla löysää vuokaan kaadettaessa. Tämä johtuu valmistustavasta; muna-sokerivaahtoon voi lisätään sulatettuna ja lisäksi taikinaan tulee kermaa.

Mis 5.12.2021 - 20:06

Hei, kuinkahan kauan tämä säilyy hyvänä ? Voiko pakastaa vai kärsiikö jotenkin siitä ?

Vastaa
Himoleipuri 6.12.2021 - 21:09

Hei Mia! Maustekakku säilyy hyvänä jääkaapissa pari viikkoa. Maku vaan paranee säilytyksessä. Kakun voi hyvin myös pakastaa. Ei kärsi siitä. Mukavaa joulun odotusta!

Vastaa
Mia 6.12.2021 - 21:27

Kiitos vastauksesta ja hyvää Joulun odotusta sinulle myös.

Vastaa
Sari 24.10.2021 - 7:28

Kiitos hyvistä ja “tavallisista” ohjeista. Voiko tähän kakkuun käyttää kerman sijasta esim. piimää tai jugurttia? Kermaa harvoin jääkaapissa…

Vastaa
Himoleipuri 24.10.2021 - 22:47

Ole hyvä, kiva kuulla! Voit käyttää piimää. Jos käytät jogurttia, sen tulisi olla mahdollisimman “juoksevaa”.

Vastaa
Irmeli 29.5.2021 - 10:53

Toisen kerran jo tein ja hyvin onnistui?Vaihdoin kardemumman neilikkaan ja maustekakku maistui. Kiitos reseptistä??

Vastaa
Himoleipuri 4.6.2021 - 17:58

Ole hyvä 🙂 Kiva kun olet tykästynyt ohjeeseen. Mausteita vaihtamalla saa mukavasti vaihtelua. Aurinkoista kesää!

Vastaa
Sofia 10.12.2021 - 15:27

Ajattelin tänään kokeilla tätä! Luuletko että kerman voisi korvata soijajogurtilla?

Vastaa
Himoleipuri 12.12.2021 - 16:12

Hei Sofia! Anteeksi, että vastaukseni on viipynyt. En osaa varmuudella kommentoida asiaa. Soijajogurtti on paksumpaa kuin kerma, joten tämä saattaa vaikuttaa jauhoseoksen määrään. Jos kokeilit, kertoisitko miten kävi? Kiitos!

Vastaa
Annukka 14.2.2024 - 9:17

Hei, itse olen käyttänyt kerman tilalla kermamaisen paksuksi vedellä ohennettua jogurttia. On toiminut.

Himoleipuri 14.2.2024 - 22:44

Hei! Kiitos hyvästä vinkistä.

Svetlana 18.12.2020 - 23:11

Minulla ei ollut kardemummaa ja ulkona satoi, joten kauppareissu ei tullut mieleen. Laitoin 2 tl piparkakkumaustetta ja toimi todella hyvin!

Vastaa
Himoleipuri 19.12.2020 - 10:54

Piparkakkumauste sopii hyvin, hienosti ratkaisit tilanteen 🙂 Kakkuun voi laittaa myös enemmän mausteita, jos tykkää voimakkaammasta mausta. Leivoin toissailtana töihin maustekakun, johon tuplasin mausteet ja laitoin myös vähän neilikkaa. Tulipa hyvää!

Vastaa
AAPEE 4.12.2020 - 16:00

Tänään tein tämän kakun ja nams!!? miten hyvältä kakku maistui ja onnistui 100%.
Kiitos ohjeesta!
Seuraavaksi teen Tiikerikakun. Olen kuivakakkujen ystävä.

Suolaiset leipomisetkin houkuttaa!?

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2020 - 20:40

Kiva kun ahkerasti kokeilet ohjeitani. 🙂 Tämän pappilan paremman maustekakun ohje on kyllä tosi toimiva ja kakusta tulee ihanan muhkea. Ja kakun maku sen kun paranee säilytyksessä. Mukavia leivontahetkiä sinulle!

Vastaa
Hanna 2.12.2023 - 13:14

Voiko voisulan korvata rypsiöljyllä? Mitenköhän vaikuttaa koostumukseen?

Vastaa
Himoleipuri 4.12.2023 - 13:30

Periaatteessa kyllä. Minulla ei ole kokemusta asiasta, mutta kannattaa kokeilla. Kiva, jos voisit kertoa miten kakku onnistui.

Vastaa
Hilkka 17.4.2020 - 16:41

Thank you for all your wonderful recipes. Your work is art! I hope some day I can bake like you.

Vastaa
Himoleipuri 19.4.2020 - 21:33

Thank you very much. 🙂 Nice to hear that you have found my blog and like my recipes. Practice makes you a master. 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Hyväksy Lue lisää