Ohjeen tähän tosiherkulliseen maustekakkuun olen saanut 1990-luvulla Kenkäverosta. Siihen aikaan asuimme Mikkelissä ja olin töissä martoissa. Kenkäveron entisessä pappilamiljöössä martat vastasivat Kenkäveron ravintolasta, näytepuutarhasta ja yrttipuodista. Pirjo-emännän leipoma Pappilan parempi maustekakku sai aina kovasti kehuja ja reseptiä kyseltiin Helsinkiä myöten.
Marttavuosina leivoin kakkua usein lahjaksi. Kakun maku vaan parani säilytyksessä. Tampereelle muutettuamme Pappilan paremman maustekakun resepti muokkaantui käsissäni gluteenittomaksi ja kakku on edelleen yhtä hyvää kuin ennenkin.
Gluteeniton maustekakku on tosi helppo tehdä ja se onnistuu aina takuuvarmasti. Kakkuun tarvitaan munia, sokeria, voisulaa, kuohukermaa, gluteenitonta jauhoseosta sekä mausteina kanelia ja kardemummaa. Kohotusaineena käytetään soodaa. Ripaus suolaa pyöristää mukavasti makeutta.
Tiesitkö muuten, että Kenkävero on edelleen suosittu vierailukohde Mikkelissä Saimaan rannalla? Upea pitsimäinen päärakennus on peräisin vuodelta 1869. Tänä vuonna päärakennuksen 150-vuotisjuhlavalaistus tekee pappilan joulun ajasta entistä tunnelmallisemman. Kannattaa ehdottomasti poiketa Kenkäverossa, joka on avoinna ympäri vuoden.
Herkullista joulun odotusta!
Päivitys 29.6.2024 Ohjeessa käyttämäni Myllärin gluteeniton jauhoseos on poistunut markkinoilta. Myllärin uuden gluteenittoman jauhoseoksen koostumus on muuttunut, joten sitä en suosittele. Ohje toimii hyvin Pirkan vaalealla jauhoseoksella. Olen leiponut kakun myös Semperin hienolla jauhoseoksella. Terveisin, Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
4 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
1½ dl kuohukermaa
1-2 tl kanelia
1-2 tl kardemummaa
1 tl soodaa
4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, Pirkka
Näin valmistat
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Voitele 2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla.
Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa kerma ja varaa sulatettu margariini valmiiksi.
Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa koko ajan kevyesti vatkaten.
Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.
Paista kakku uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos kakku alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi kakun päälle.
Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
31 kommenttia
kiitos 🙂 Täytyy testata tämäkin, ohjeesi on kyllä olleet hyviä 🙂 britakakkua, raparperipiirakkaa ja tiikerikakkua juuri tällä vkolla testattu ja kaikki olleet oikeen hyviä 🙂
Voi miten ihana kuulla, että olet testannut ohjeitani ja tykkäät 🙂 Parasta palautetta, kiitos 🙂
Sekoitin vahingossa jauhot sokeriin, joten lisäsin vielä yhden desin sokeria munien kanssa vatkattavaksi. Vatkasin myös niin kovaa kuin laitteesta lähti mutta hyvää tuli. Lisäsin neilikkaa, pomeranssia ja muskottipähkinää reseptiin.
Leivonta on joskus kommelluksia täynnä. Hyvin hoidit homman kotiin! Ja kiva, että kakku maistui 🙂
Hei
Onnistuuko, jos jakaa taikinan kahteen pienempään vuokaan? ?
Kyllä onnistuu! 🙂
Taikinasta tuli ihan valuvaa löllöä. Saas nähdä mitä siitä tulee paistettuna. Ostin vielä jauhotkin nimenomaan noita Myllärin jauhoja, kun olen huomannut että gluteenittomien jauhojen kanssa ei välttämättä kannata soveltaa, jos ohjeessa on mainittu joku tietty.
Minullakin taikina on aivan löllöä, hmm..
Miten Piipa sinun kakkusi kävi uunissa, onnistuiko?
Vaikka taikina oli löllöä lähes juoksevaa niin kakusta tuli erinomainen. Ei tarvinnut taikinan pintaa vuokassa tavoitella tosiaankaan.
Kiva kuulla, että kakku onnistui vaikka taikinavaiheessa epäilytti. Taikinan kuuluukin olla löysää vuokaan kaadettaessa. Tämä johtuu valmistustavasta; muna-sokerivaahtoon voi lisätään sulatettuna ja lisäksi taikinaan tulee kermaa.
Hei, kuinkahan kauan tämä säilyy hyvänä ? Voiko pakastaa vai kärsiikö jotenkin siitä ?
Hei Mia! Maustekakku säilyy hyvänä jääkaapissa pari viikkoa. Maku vaan paranee säilytyksessä. Kakun voi hyvin myös pakastaa. Ei kärsi siitä. Mukavaa joulun odotusta!
Kiitos vastauksesta ja hyvää Joulun odotusta sinulle myös.
Kiitos hyvistä ja “tavallisista” ohjeista. Voiko tähän kakkuun käyttää kerman sijasta esim. piimää tai jugurttia? Kermaa harvoin jääkaapissa…
Ole hyvä, kiva kuulla! Voit käyttää piimää. Jos käytät jogurttia, sen tulisi olla mahdollisimman “juoksevaa”.
Toisen kerran jo tein ja hyvin onnistui?Vaihdoin kardemumman neilikkaan ja maustekakku maistui. Kiitos reseptistä??
Ole hyvä 🙂 Kiva kun olet tykästynyt ohjeeseen. Mausteita vaihtamalla saa mukavasti vaihtelua. Aurinkoista kesää!
Ajattelin tänään kokeilla tätä! Luuletko että kerman voisi korvata soijajogurtilla?
Hei Sofia! Anteeksi, että vastaukseni on viipynyt. En osaa varmuudella kommentoida asiaa. Soijajogurtti on paksumpaa kuin kerma, joten tämä saattaa vaikuttaa jauhoseoksen määrään. Jos kokeilit, kertoisitko miten kävi? Kiitos!
Hei, itse olen käyttänyt kerman tilalla kermamaisen paksuksi vedellä ohennettua jogurttia. On toiminut.
Hei! Kiitos hyvästä vinkistä.
Minulla ei ollut kardemummaa ja ulkona satoi, joten kauppareissu ei tullut mieleen. Laitoin 2 tl piparkakkumaustetta ja toimi todella hyvin!
Piparkakkumauste sopii hyvin, hienosti ratkaisit tilanteen 🙂 Kakkuun voi laittaa myös enemmän mausteita, jos tykkää voimakkaammasta mausta. Leivoin toissailtana töihin maustekakun, johon tuplasin mausteet ja laitoin myös vähän neilikkaa. Tulipa hyvää!
Tänään tein tämän kakun ja nams!!? miten hyvältä kakku maistui ja onnistui 100%.
Kiitos ohjeesta!
Seuraavaksi teen Tiikerikakun. Olen kuivakakkujen ystävä.
Suolaiset leipomisetkin houkuttaa!?
Kiva kun ahkerasti kokeilet ohjeitani. 🙂 Tämän pappilan paremman maustekakun ohje on kyllä tosi toimiva ja kakusta tulee ihanan muhkea. Ja kakun maku sen kun paranee säilytyksessä. Mukavia leivontahetkiä sinulle!
onnistuukohan samallalailla semperin tai virtasalmen jauhoista????
Käyttämäni Myllärin gluteeniton jauhoseos on poistunut markkinoilta. Myllärin uuden jauhoseoksen koostumus on täysin muuttunut, joten sitä en suosittele. Ohje toimii hyvin Pirkan vaalealla jauhoseoksella ja ehkä Semperinkin. Virtasalmen jauhoseosta tarvittaneen vähemmän kuin ohjeessa.
Voiko voisulan korvata rypsiöljyllä? Mitenköhän vaikuttaa koostumukseen?
Periaatteessa kyllä. Minulla ei ole kokemusta asiasta, mutta kannattaa kokeilla. Kiva, jos voisit kertoa miten kakku onnistui.
Thank you for all your wonderful recipes. Your work is art! I hope some day I can bake like you.
Thank you very much. 🙂 Nice to hear that you have found my blog and like my recipes. Practice makes you a master. 🙂