Nyt on suu vehnäsellä ja hymy korvissa. Minusta on tullut mummi!
Tyttäremme perheeseen Hollannissa syntyi toukokuun lopulla ihana pikkuinen tyttö, joka on ensimmäinen lapsenlapsemme. Näimme hänet ensimmäisen kerran pariviikkoisena. Oi mikä suloisuus! Sydämeni oli pakahtua onnesta, kun sain pienen käärön syliini. Isovanhemmuus on ihanaa elämän jälkiruokaa, kuten eräs ystäväni sanoi.
Heinäkuun alussa alkoi odotettu kesäloma. Heti lomani alussa lensin taas tapaamaan mummin kultaa, joka läväytti ensimmäisen aidon, valloittavan hymynsä mummille! Sillä jaksaa seuraavaan kohtaamiseen. Onneksi nykytekniikka mahdollistaa aktiivisen yhteydenpidon kuvin ja videoin.
Pikkuprinsessan kunniaksi päätin leipoa gluteenittoman mansikka-vaniljapitkon. Täytyy myöntää, etten ole aikaisemmin leiponut vastaavanlaista pitkoa. No, enpä ole aikaisemmin ollut isovanhempikaan. Minulla oli pakastimessa Pirkan gluteeniton valmispullataikina, joka nopeutti leipomista. Voit halutessasi tehdä gluteenittoman pullataikinan myös itse. Korvapuustien taikina sopii tähän mainiosti, katso taikinan ohje täältä. Taikinasta voit leipoa kaksi pientä pitkoa.
Vaniljakreemitäytteen tein vaniljakreemijauheesta ja mansikkamarmeladin keitin itse. Voit käyttää myös Valion valmista vaniljakreemiä ja kaupan mansikkamarmeladia.
Nostin valmiin pullataikinan sulamaan jääkaappiin leipomasta edeltävänä iltana. Jos teet itse pullataikinan, aloita siitä. Kun taikina kohoaa, valmista täytteet. Voit tehdä täytteet myös valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Vaniljakreemijauhe sekoitetaan maitoon, vatkataan ja siirretään jääkaappiin tekeytymään. Itse jouduin lisäämään maitoa enemmän kuin pakkauksessa mainittiin, jotta sain siitä pursotettavan version. Mansikkamarmeladin tein tuoreista mansikoista. Soseutin mansikat monitoimikoneella ja maustoin seoksen sokerilla. Kun mansikkasoseen kiehauttaa kattilassa ja suurustaa perunajauhoilla sakeaksi, syntyy paistonkestävää marmeladia. Äitini on opettanut aikoinaan tämän kikan minulle.
Sulanut pullataikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi (noin 25 cm x 35 cm) levyksi. Taikinasta tuli aika muhkea pullapitko. Voit tehdä myös kaksi vähän pienempää = kapeampaa ja lyhyempää pitkoa. Kaulittu taikinalevy kannattaa siirtää leivinpaperin päälle pellille.
Taikinalevyn päälle pursotetaan vaniljakreemiä molemmille laidoille. Reunat nostetaan kreemipursotusten yli keskelle taikinalevyä leivinpaperia apuna käyttäen. Yritin ensin nostaa reunaa käsin. Reunakaistale ei noussut tarpeeksi pitkälle ja kreemipursotus levisi alla. Toinen reuna meni sitten hienosti leivinpaperin turvin. Oppia ikä kaikki.
Kohonnut mansikka-vaniljapullapitko voidellaan kananmunalla ja reunoille ripotellaan raesokeria. Lopuksi keskelle pursotetaan vaniljakreemiraita ja mansikkaraita. Sitten eiku uuniin. Voit vielä halutessasi koristella jäähtyneen pullapitkon sulatetulla valkosuklaalla.
Gluteenittoman mansikka-vaniljapullapitkon leipominen oli minulle uutta. Tämä oli harjoituskappale. Siitä huolimatta uskallan julkaista jo tämän ohjeen. Täytetystä pullapitkosta tuli mehevä ja maku taivaallinen. Varsinkin kylmänä pullan täytteet pääsivät oikeuksiin. Seuraava idea täytettyyn pullapitkoon on jo mielessä. Tästä taitaa tulla tämän kesän hittitarjottava vieraille. Ja kun mummin kulta kasvaa vähän isommaksi, mummi leipoo myös hänelle mansikka-vaniljapitkon. Tai vielä parempi idea on se, että leivomme pullapitkon yhdessä.
T. Himoleipuri Leila
Raaka-aineet
Pullataikina
valmis gluteeniton pullataikina (Pirkka 450 g) tai
itse tehty pullataikina
½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta leivontaan
Täyte 1
½ pussia (= 50 g) vaniljakreemijauhetta
vajaa 3 dl maitoa
Täyte 2
1 rasia mansikkamarmeladia tai
1½ dl itse tehtyä mansikkamarmeladia
(= 1½ dl sokeroitua mansikkasosetta ja 2 tl perunajauhoja)
Voiteluun 1 muna
Pinnalle raesokeria
Koristeluun 50 g gluteenitonta valkosuklaata
Näin valmistat
Nosta kaupan valmis gluteeniton pullataikina sulamaan jääkaappiin leivontaa edeltävänä iltana.
Jos teet itse pullataikinan, aloita siitä. Kun taikina kohoaa, valmista täytteet. Voit tehdä halutessasi täytteet valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Sekoita vaniljakreemi maitoon pakkauksen ohjeen mukaisesti ja siirrä jääkaappiin tekeytymään. Soseuta mansikat monitoimikoneella tasaiseksi soseeksi. Mausta sokerilla makusi mukaan. Kiehauta mansikkasose kattilassa ja suurusta se perunajauhoilla sakeaksi. Anna seoksen jäähtyä.
Alusta sulanut pullataikina tasaiseksi gluteenittomalla jauholla jauhotetulla pöydällä, taputtele litteäksi ja kaulitse suorakaiteen muotoiseksi (max 25 cm x 35 cm) levyksi. Siirrä taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.
Laita vaniljakreemi pursotinpussiin. Pursota kreemi molemmille laidoille noin 7–8 cm päähän reunasta kuvan mukaisesti.
Nosta reunat keskelle, kreemipursotusten yli leivinpaperia apuna käyttäen.
Painele reunat kiinni pitkon keskellä, samoin päät. Anna pitkon kohota noin 30–40 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Kun pullapitko on kohonnut, paina kevyesti pituussuunnassa keskelle leveä kolo täytteitä varten.
Voitele pitko kananmunalla ja ripottele reunoille raesokeria. Laita mansikkamarmeladi pursotinpussiin. Pursota keskelle vierekkäin mansikkaraita ja vaniljakreemiraita.
Paista mansikka-vaniljapullapitkoa noin 15–20 minuuttia uunin keskitasossa.
Anna pitkon jäähtyä. Koristele jäähtyneenä sulatetulla valkosuklaalla.
Vinkit
Voit laittaa täytteeksi myös kaupan valmista mansikkamarmeladia ja vaniljakreemiä.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂
6 kommenttia
tämä on maailman paras pitko/Wineri sillä se on minu suosikkini nam ,mulla on juuri sopivasti pullataikina jääkaapissa ja vanilijakreemi.voiko tavallisen vadelmahillon suurustaa jotenkin ja käyttää sitä? vai erikseen paistonkestävä kun ei ole juuri nyt;) minun taikina ollut reilu päivän jääkaapissa ja nyt se on mennyt pulleaksi niin voiko sitä käyttää vielä tänään?
Kiva kun innostuit ohjeesta 🙂 Voit suurustaa tavallisen vadelmahillon perunajauhoilla, jolloin siitä tulee paksumpaa ja paistonkestävää. Pullataikina on vielä hyvä leivottavaksi. Leivonnan iloa!
Heippa! Kiitos ihanasta ohjeesta! Miten pullan säilytys? Tarkoitus olisi tehdä ristiäisiin tätä ja mietin miten saisin pullan säilymään hyvänä yön yli?
Ole hyvä! Pullapitko säilyy hyvin yön yli jääkaapissa. Kreemit pitävät sen mehevänä. Mukavia ristiäisvalmisteluja!
Onnea mummille kovasti! Ihania uutisia!
Pitko tulee kokeiluun, juuri viime viikolla hain miehelleni viinerin leipomosta ja haaveillen katsoin “pitkää viineriä” itselleni, mutta haaveeksi jäi. Nyt saan oman “viinerin”.
Kiitos paljon! ?
Hienoa, jos innostut kokeilemaan. Uskon, että maistuu myös miehellesi. Kerrankin saatte syödä samaa “viineriä”. Mukavaa kesän jatkoa!