Kops, kops! Alkuviikosta pihalle alkoi pudota viininpunaisia pieniä hedelmiä. Mitä, onko meidän pihassa joku hedelmäpuu? No on!! Luulisin, että se on luumupuu. Tai sitten kriikuna. Mene ja tiedä. Hassua, etten ollut aiemmin hedelmäpuuta noteerannut. Olemme muuttaneet viime talvena nykyiseen kotiimme, ja kesä onkin mennyt ihmetellessä mitä pihassa kasvaa. Hedelmäiset yllärit ovat kyllä parasta.
Himoleipurilla alkoi heti raksuttamaan, mitähän näistä pikkusöpöläisistä leipoisi. Piirakkaan kun ne mielestäni ovat liian pieniä. Silmissäni vilisi kuva focacciasta. Tämän italialaisen litteän leivän pinnalle tulee oliiviöljyä, oliiveja, rosmariinia ja sormisuolaa. Mitäpä jos tekisin samantyyppisen litteän, mutta makean version pullataikinasta. Pienet luumut piirtävät silmissäni samalaisen visuaalisen kuvan kuin oliivit.
Makea gluteeniton pullafocaccia on helppo valmistaa. Taikina laitetaan suoraan vuokaan tai pellille kohoamaan. Kohonnut taikina voidellaan kananmunan keltuaisella ja päälle ripotellaan ruokosokeria ja kanelia. Lopuksi peratut luumunpuolikkaat painellaan pehmeään taikinaan.
Oi mitä herkkua uunista tuli ulos! Meinasi mennä koko vuoallinen kaksin mieheni kanssa napsiessa. Leikkasin pullafocaccian pieniksi paloiksi ja pieniä palojahan voi syodä useamman, eikö vaan? Onneksi sain pelastettua muutaman palan pakkaseen.
Mukavaa viikonloppua – nautitaan sadon kypsymisestä ja leivonnan riemusta! 🙂
Raaka-aineet
3 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
4½ - 5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, sis. kauraa (Myllärin)
75 g margariinia
Pinnalle
1 kananmunan keltuainen, voiteluun
2 dl pieniä luumuja
3 rkl ruokosokeria
1 tl kanelia
Näin valmistat
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää psyllium ja anna seoksen turvota 10 minuuttia.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma ja jauhoista 3 dl pienissä erissä. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen ja lopuksi pehmeä margariini.
Taputtele taikina leivinpaperoidun uunivuoan (noin 30 cm x 20 cm) pohjalle tai leivinpaperin päälle uunipellille.
Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30-40 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise luumut ja poista kivet.
Voitele kohonnut taikina kananmunan keltuaisella. Sekoita ruokosokeri ja kaneli keskenään ja ripottele seos päälle. Painele taikinaan kevyesti kuoppia ja laita kuoppiin luumun puolikkaita.
Paista pullafocacciaa uunissa noin 25 minuuttia. Pulla on parhaimmillaan lämpimänä.
Vinkit
Luumujen asemasta voit käyttää myös kirsikoita tai mansikoita. Jos kananmunan valkuaiselle ei ole käyttöä, vatkaa kananmunan rakenne rikki. Käytä kananmunasta puolet taikinaan ja toinen puoli voiteluun.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂