Eilen oli mieheni syntymäpäivä. Yleensä leivon hänelle synttäreiksi suklaakakun. Tämä vuonna mieheni toivoi jotain suolaista. Tiedän, että hän tykkää yli kaiken voileipäkakuista. Yhteishyvä-lehdessä oli vuosi sitten ohje voileipäkääretortusta, joka oli viime kevään juhlien hittitarjottava. Tein silloin voileipäkääretortun tavallisesta leivästä ja innostuin reseptistä. Nyt testataan miten gluteeniton leipä rullaantuu tortuksi.
Tein voileipäkääretortun pohjan Schärin Vital leivästä, joka on gluteeniton tumma viipaleleipä. Viipaleet ovat pehmeitä, maukkaita ja tummia väriltään, sopivat mielestäni hyvin suolaiseen kääretorttuun. Tarvitset 16 leipäviipaletta, mikä tarkoittaa kahta leipäpakettia. Käytä paketeista keskimmäiset 8 viipaletta, jotka ovat samankokoisia. Aseta viipaleet ison pakastemuovipussin tai kelmun päälle. Itse käytin ensimmäistä vaihtoehtoa, sillä muovipussi pysyy paikoillaan ja sen avulla on tukeva rullata torttua.
Viipaleiden päälle levitetään ranskankermasta ja piparjuurituorejuustosta tehty kastike. Kastikkeen päälle laitetaan hiennonnetut lohi, tilli ja purjo.
Lohivoileipäkääretorttu rullataan tavallisen kääretortun tapaan. Käytä muovipussia tai kelmua apuna. Etene rauhallisesti ja tarvittaessa muotoile kääretorttua käsin. Rullattu torttu kääräistään ensin muoviin ja sitten vielä folioon ja laitetaan tekeytymään jääkaappiin mielellään yön yli tai vähintään 4 tunniksi.
Kuorrutin voileipäkääretortun ruohosipulituorejuustolla, jota voi notkistaa tarvittaessa maidolla. Mieheni tykkäsi lohivoileipäkääretortusta tosi paljon. Hän totesi, että “kyllä nyt vaimo on laittanut parastaan.”
Raaka-aineet
16 viipaletta gluteenitonta tummaa leipää, esim. Schärin Vital
1 dl maitoa
täyte
2 rasiaa (= a`150 g) piparjuurituorejuustoa
1 prk (= 150 g) ranskankermaa
2 rkl sitruunanmehua
½ tl sitruunapippuria
250 g kylmäsavukirjolohiviipaleina
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 dl kevätsipulia tai purjoa hienonnettuna
kuorrutus
2 prk (= a´250 g) ruohosipulituorejuustoa
1 rkl maitoa
¼ tl suolaa
koristeluun
salaattia
50 g kylmäsavulohiviipaleita
pala kurkkua
1-2 limeä
tilliä
Näin valmistat
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Aseta viipaleet vieri viereen ison pakastepussin tai kelmun päälle. Painele ne litteäksi kaulimella. Kostuta reilusti maidolla pullasiveltintä käyttäen.
Yhdistä tuorejuusto ja ranskankerma. Mausta sitruunamehulla ja sitruunapippurilla. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli ja purjo.
Tarkista, että leipäviipaleet ovat tiiviisti rinnakkain ennen kuin aloitat täytteen levittämisen. Levitä viipaleille ensin tuorejuustokastike. Laita kastikkeen päälle hienonnettu lohi, tilli ja purjo.
Kääri levy rullaksi muovipussin tai kelmun avulla. Painele saumat napakasti kiinni. Muotoile torttua tarvittaessa käsin.
Kääri rulla ensin ison pakastepussiin tai kelmuun ja sitten folioon.
Anna tortun maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Vaahdota tuorejuusto sähkövatkaimella. Mausta sitruunanmehulla ja suolalla.
Laita voileipätorttu tarjoiluvadille ja levitä kuorrutus päälle.
Koristele torttu lohiruusukkeilla, jäävuorisalaatilla, tillillä ja limen viipaleilla.
Seuraa minua myös Facebookissa ja Instagramissa!
Kokeilitko reseptiäni? Tägää siihen Instagramissa @himoleipuri niin löydän leipomuksesi.
Jos pidit reseptistäni, jaa se sosiaalisessa mediassa alempana olevien linkkien kautta 🙂